Sidinställningar och SEO

Redigera sida

Sidinställningsmenyn ligger högst upp till vänster. Klicka på Sidinställningar om du vill ändra sidans namn, dess SEO-inställningar, ange sidan som startsida eller dölja sidan från menyn.

Du kan också gå till Sidinställningar via Alla sidor. Välj en sida och klicka på andra ikonen i menyn bredvid varje sida.

Sidinställningarna är följande:

• Sidans namn – sidans namn visas i navigeringsmenyn på din webbplats och i URL-adressen.
  • SEO-alternativ – du kan anpassa SEO-inställningarna för varje sida som om den är en individuell webbplats. Vänligen notera att sidans SEO-inställningar är skilda från webbplatsens SEO-inställningar men de är lika viktiga eftersom detta är huvudfaktorn som ökar synligheten för din webbplats i sökresultaten.
    • Sidrubrik – detta är rubriken på din webbplats som visas på fliken i webbläsaren när sidan öppnas, i sökresultat och i externa webbplatser när du delar din sida (oftast sociala medier). Längden är normalt upp till 50-60 tecken men om titeln är för lång, kommer sökmotorn att visa en ellips. Sökmotorer kommer att highlighta din titel i resultatsidan vilket ger stor synlighet. Se till att du skriver meningsfulla titlar genom att använda nyckelord eftersom detta kommer att hjälpa dig skaffa mer trafik till din webbplats.
    • URL – detta kallas för webbadress, den visas högst upp i adressfältet. Exempel på en typisk URL-struktur är "www.exempel.com/hem". Första delen "www.exempel.com" är ditt domännamn och andra delen "/hem" anger den unika platsen för den här sidan. Hemsidan kan nås direkt med ditt domännamn: http://www.dindomän.com/. Man behöver inte skriva http://www.dindomän.com/hem. Sidrubriken används vanligtvis som URL-adress men du kan göra din URL oberoende av din sidrubrik.
    • Beskrivning av sidan – beskrivningen kommer att visas i sökmotorlistan om sidan är indexerad av sökmotorer. Detta är en möjlighet att marknadsföra din sida med tanke på vad folk brukar leta efter. Beskrivningen ska vara högst 160 tecken, inklusive mellanslag för Google skär av texten från sökresultaten om den är längre.
    • Anpassade Metataggar – här kan du lägga till metataggar för plattformer som Facebook, Google+ och andra.
    • Spårningskod – det här är en kod som spårar information som t.ex. antal besökare, sidvisningar, hur länge man stannar på sidan, etc. Du kan få denna kod från ett analysverktyg som t.ex. Google Analytics när du skapar ett konto hos dem.
    • Nyckelord – detta är korta fraser av 1 – 4 ord som beskriver innehållet på din sida vilket kan hjälpa folk att hitta dig. Nyckelorden är en viktig faktor när där gäller din webbplats sökmotoroptimering. Försök att hitta de bästa nyckelorden för din webbplats för att slippa visas upp för fel publik. Å andra sidan är det dubbelt så svårt att hamna högst upp i sökresultaten om du använder för allmänna och populära sökord. Därför ska du använda nyckelord som är specifika för ditt innehåll och hänvisar till din sida. Sökmotorer som Google använder faktiskt inte längre nyckelord för att ranka resultaten men det finns fortfarande andra sökmotorer samt webbkataloger som gör det.
  • Ange denna sida som startsida – klicka här om du vill att sidan ska bli din startsida. Du kan inte avmarkera den här rutan, eftersom din webbplats alltid behöver ha en startsida. För att ändra din startsida gå till Sidinställningar och kryssa i respektive ruta.
  • Dölj från menyn – du kan dölja en sida från din navigeringsmeny.
  • Klicka på OK för att spara inställningarna.