Nybörjarguide: Sökmotoroptimering

Hur kan du förbättra din onlinemarknadsföring och hamna högt i sökresultaten på Google och andra sökmotorer? Det är faktiskt inte så komplicerat att sökmotoroptimera din hemsida om du förbereder dig noga och följer vissa steg. I denna artikel delar vi med oss av effektiva tips för att göra det själv. Men låt oss först förklara vad SEO egentligen står för.

Vad betyder SEO?

SEO är förkortning för Search Engine Optimisation och har etablerats som sökmotoroptimering i svenskan. Detta är ett samlingsnamn för metoderna som används för att få en webbplats att synas så högt upp som möjligt bland resultaten i sökmotorer.  Det handlar om att få mer besökare och att fånga upp dem som googlar efter de produkter och tjänster du erbjuder. Till stor del gäller det alltså att lista ut vilka sökord som används som mest samt överensstämmer med webbplatsens innehåll.

sökmotoroptimering

De flesta webbplatsbyggande verktyg ser till att din hemsida är optimerad. Oxxy är redan från början optimerad men för bästa resultat kan du lägga ner lite extra arbete för att hamna i sökresultaten så högt som möjligt. Du kan börja med att skapa ett gratis Google Adwords-konto. Där finns nyttiga verktyg bl.a. en sökordsplanerare som ger bra information om vilka ord du bör fokusera på. Där kan du sätta upp annonser och själv välja vilka sökord eller sökfraser som ska visas. Det hjälper dig att avgränsa din marknadsföring till rätt personer med rätt intressen. Över en miljon företag använder sig idag av Google AdWords för att marknadsföra sig online och de har alla olika mål med sina kampanjer.

Hur kommer jag igång?

Det är nog en bra idé att börja med att optimera ditt innehåll och sedan lägga till metabeskrivningar, metataggar, webbadresser och bilder.

Nyckelord

Försök att sätta dig i din målgrupps behov och definiera vilka ord dina potentiella kunder söker på.  Skriv ner alla tänkbara kombinationer av söktermer som de kan tänkas använda. Googla „sökordsforskning“ så kommer du se att nästan varje SEO-guru har skrivit om ämnet. Det finns gott om resurser som kan vara till nytta. Till en början kan du kolla in Copybloggers blogginlägg om sökordsforskning för att sedan utöka dina kunskaper med detta inlägg från Kissmetricks. Du bör definitivt ta en titt på Moz guide.

Optimera dina webbsidor

Vid utformningen av en webbplats med en webbplatsbyggande plattform som Oxxy, behöver du ha en grundläggande förståelse för hur du optimerar dina sidor. Det räcker inte med att lägga till och utforma dina texter och bilder om du vill vara säker på att din hemsida är lätt att hitta.

För att optimera ditt innehåll behöver du bekanta dig med några centrala begrepp, såsom sidtitlar, beskrivningar metataggar, rubriker, webbadresser (URL) m.m.

Sidtitlar

Titeln på dina sidor visas på flera viktiga platser. Det är den blåmarkerade texten som kommer upp vid sök på Google. Den visas även när du lägger ut din sida på sociala medier och på fliken i webbläsaren. Skriv helst upp till 50-60 tecken för Google kommer dölja en del av texten om den är längre. Se till att att ha med nyckeloden för respektive sida i sidtiteln. Om du vill veta mer kolla gärna den här handboken från Moz eller dessa 9 effektiva tips från Search Engine Land. 

Webbadresser (URL)

En annan viktig sak att anpassa är URL-adressen till varje webbsida. Det är värt att göra både ur SEO-perspektiv och för att underlätta för dina besökare. En bra webbadress för din startsida är till exempel http://www.dinhemsida.com/hem. 

Din kontaktsida bör heta http://www.dinhemsida.com/kontakter istället för http://www.dinhemsida.com/123456.

Här kommer några tips om vad du ska tänka på när du anger webbadresser för dina sidor:

  • Använd läsbara webbadresser – använd gärna ord istället för siffror och andra symboler
  • Använd bindestreck – det enda möjliga sättet att separera ord i webbadressen är med hjälp av bindestreck
  • Använd nyckelord – så blir din webbadress lätt att hitta

Metabeskrivningar

Metabeskrivningen är en beskrivande text för den aktuella sidan. Texten är faktiskt dold för besökarens ögon men ligger till grund för sidans indexering och ranking. Eftersom denna text visas i sökresultatet ska den vara så informativ och säljande som möjligt för att kunna öka trafiken till sidan.

Tänk på att dina metabeskrivningar ska vara övertygande för att kunna få användarna att klicka på dem. Skriv helst 150-160 tecken inklusive mellanslag. Se också till att var och en av dina sidor har en unik meta beskrivning.

För ytterligare information om metabeskrivningar kan du kolla den här handboken från Moz.

Rubriker

Det gäller att göra din hemsida så lät som möjligt att förstå och tolka för sökmotorer. Du kan använda dig av rubriker på dina sidor. Det finns överrubriker (H1) och olika nivåer av underrubriker (H2, H3 osv). Det finns en del saker att tänka på om du bestämmer dig för att använda rubriker. Se till att du endast har en huvudrubrik per sida. Försök att vara kortfattad, texten ska inte vara för lång. Det är viktigt att huvudrubriken innehåller sidans viktigaste nyckel- och sökord och att de står i början. Du får använda hur många underrubriker du vill såvida du nämner dina nyckelord där.

Optimera dina bilder

När du optimerar innehållet på din hemsida bör du också tänka på bilderna. Den viktigaste optimeringsfaktorn för bilder är alt-texten. Google och andra sökmotorer använder dessa beskrivningar så det är värt att skriva de viktigaste nyckelorden. Var kortfattad och skriv inte mer än 80 tecken. Något annat att tänka på är filstorleken. Om din bild är för stor så kommer det ta längre tid för din hemsida att ladda klart.

När du använder en webbplatsbyggande plattform som Oxxy behöver du ha grundläggande kunskaper om hur sökmotorer fungerar och vad som är viktigt om du vill att din webbplats att rankas bättre. Det gäller att optimera innehållets struktur och ha med viktiga metataggar, bland annat metabeskrivningar, rubriktaggar etc. I Oxxy kan du enkelt justera dessa metataggar från menyn SEO-inställningar. Du behöver bara öppna SEO-panelen på varje sida och ange den relativa informationen.