5 trender inom webbdesign

Webbdesign förändras ständigt och varje år dyker det upp nya trender. Tycker du att din hemsida behöver en uppfräschning? Kolla in fem av årets tydligaste trender inom webbdesign samt exempel på varje av dem för att se hur saker och ting fungerar i praktiken. Var och en av de trender som visas kan också lätt tillämpas med hjälp av Oxxy webbplatsbyggare.

Tonvikt på typografiwebbdesign trender

Allt fler webbdesigner använder sig av större och djärvare typografi och denna trend kommer att bli ännu populärare. Detta har en omedelbar effekt på dina besökare eftersom detta visar tydligt ditt budskap.

Dessutom finns det nuförtiden ett bredare utbud av webbtypsnitt på nätet. Med ett tydligt budskap, ett lämpligt och en aning förstorat teckensnitt, kan du definitivt ha en unik webbplats som kommer att imponera på dina besökare.

Mobilanpassade hemsidor

webbdesign trender

Enligt statistiken sker var tredje av de cirka 45 miljoner googlingar som man gör i Sverige varje dag från en mobil. Redan förra året började Google att gynna webbplatser som var mobilanpassade i sina sökresultat. Eftersom mobilsurfningen fortsätter växa kraftigt runt om i världen, meddelar Google att de kommer lägga en ännu större vikt vid mobilvänliga sajter. Å andra sidan kommer de sidor som inte är anpassade för mobiltelefoner att hamna längre ner i listningen på telefonen. Så småningom kommer företagen antagligen skapa en mobil webbplats (eller en mobilapp) först och en skrivbordsversion efteråt.

Om du inte redan har mobilanpassat din hemsida, riskerar du att förlora en stor del potentiella besökare och kunder. Du kan testa om din hemsida är mobilvänlig här: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/bra. Ifall resultatet är negativt, är det dags att ändra på det! Du kommer att fascineras av de enorma fördelarna som mobilanpassning kan medföra.

Delad layout

webbdesign trender

Delad layout, även kallad delat innehåll, kan hjälpa din webbplats sticka ut i mängden. Delad layout innebär att man dela upp webbplatsen i två vertikala halvor med olika innehåll i varje av dem. Utseendet på varje sektion kann variera, de brukar vara utformade med kontrasterande färger och dikteras inte av en och samma estetisk ton. Detta ger designers ett stort utrymme för kreativitet utan att hota tydligheten i innehållet och underlättar även för besökare att fatta beslut om det innehåll de vill se. Enligt vår mening, kommer denna utveckling att växa i termer av popularitet under nästa år och vi kommer att se fler och fler webbplatser som använder den.

Cinemagraphs

Source: Flixel.com

Cinemagraphs är bilder som innehåller en upprepad rörelse. De är oftast i GIF-format, vilket gör dem lämpliga för webbplatsbakgrunder. De kommer att göra din webbplats visuellt tilltalande och ge ett mer interaktivt och modernt utseende. Så det är ett bra sätt att sticka ut i det enorma bildflödet i sociala medier och skapa en viss stämning.

Det är dock en utmaning att skapa en högkvalitativ animerad bild. Det finns gott om online-guider och handledningar om hur man gör det eller så kan du helt enkelt ladda ner en app från din smartphone som gör det betydligt enklare. Detta är en trend som garanterat kommer att få blixtsnabb spridning eftersom det är en effekt som kan användas i många olika sammanhang.

Webbplatsbyggare vs. programmerare

oxxy webbplatsbyggare

Webbplatsbyggande plattformar blir alltmer kraftfulla och gör det möjligt att skapa unika webbplatser utan att kräva programmeringskunskaper. Därför tycker vi att webbutvecklare och webbdesigners inte längre är så beroende av varandra. Programmerare kommer troligen att föredra mer komplicerade projekt framför att skapa webbplatser för företag. Det är faktiskt goda nyheter för det kommer att bli möjligt för privatpersoner och företag att skapa en fantastisk online-närvaro till ett överkomligt pris.

För att sammanfatta det hela kan man säga att det som var webbtrendigt förra året fortsätter att vara webbtrendigt nu. Många trender blommade ut ordentligt och vi tror att vissa av dem kommer att mogna till naturliga självklarheter medan andra inte kommer ligga i toppen på måste-ha-listan.