Lär dig bygga och utveckla ditt team till framgång

Det finns gott om faktorer som avgör om en startupp kommer att lyckas eller inte men det finns ingen tvekan om att ett välsammansvetsat team är avgörande. Att bygga ett team innebär att få alla att bli målmedvetna och samarbeta och att allas kompetenser och erfarenhet tas till vara.

För att kunna forma ett framgångsrikt team, behöver du först vara väldigt noga med din anställningsstrategi. Massor av företagare säger att de har svårt att hitta tillräckligt kvalificerad arbetskraft eftersom det inte finns bra kandidater. Men detta uttalande är inte helt sant. Problemet ligger till en viss del i det faktum att företagen inte har en effektiv anställningsstrategi och misslyckas med att hitta de rätta personerna bland alla kandidater. Småföretag och startups utsätts mest för det här problemet. De saknar resurser, know-how och publiciteten av stora företag, vilket innebär att deras jobberbjudanden får mindre exponering och lockar färre kandidater. Problemet är naturligtvis inte ensidigt. Många företag misslyckas ofta med att avgöra vad som behövs i början och det är den största anledningen till att de lockar bara kandidater som inte är kvalificerade nog eller passar deras färdigheter inte företagets behov. Småföretagare har också svårt att hålla sitt lag motiverade, villiga att arbeta och uppnå goda resultat. De hamnar vanligtvis i sådana sitationer på grund av dåliga ledningsbeslut och organisationsstruktur.

I denna artikel fokuserar vi oss på vad man ska tänka på när det gäller att anställa nya medarbetare och bygga företagets organisationsstruktur efteråt.

Bli medveten om uppdraget och dina behov

bygg ditt team till framgång

Du behöver vara medveten om företagets vision och affärsidé för att sedan sätta upp mål och hitta personen som ska hjälpa dig uppnå dem genom att utföra sina arbetsuppgifter. Det är alltid uppgiften som ska avgöra vilka kompetenser och färdigheter som krävs samt hur många medlemmar. Du som gruppens ledare måste ha målet klart för dig. Genom att tydliggöra roller och ansvarsfördelning känner sig alla säkra på vad de ska göra.

Ta en närmare titt på ditt nuvarande team och fråga dig själv vilka egenskaper som behövs, men ingen har dem. Det är vad du ska leta efter i en kandidat. Tänk på att du behöver anställa någon ny endast i fall det finns uppgifter som ingen på kontoret kan sköta på grund av brist på kompetens eller för att det skulle vara ineffektivt.

Det rätta jobberbjudandet

Kanditater brukar ofta oroa sig för hur deras CV kommer att uppfattas av företaget som har lagt upp jobbannonsen. Men samtidigt bryr sig företaget sällan om hur deras jobberbjudande kommer att uppfattas av potentiella kandidater. Och det är ett stort misstag. Att skriva en övertygande jobbannons är ingen lätt uppgift, så lägg ner tid på det. Du behöver bara följa några enkla regler.

Rätt rubrik

Ett vanligt misstag bland företag är att de försöker vara kreativa när de skriver jobbannonsens rubrik. Glöm ditt reklamtänkande och tänk på vanliga sökord som dina potentiella kandidater kanske kommer att använda när de bläddrar igenom jobberbjudandena. Det är bara att optimera din rubrik så kommer det fler ansökningar.

Introducera dig själv

Tro inte att bara kandidater måste imponera på dig. Du måste också imponera på dem. Beskriv företaget, säg vad du gör, hur man gör det och vad du värdesätter högst i ditt lag. Kandidaterna behöver ha en inblick i företagets kultur innan de ansöker.

Beskrivningen

Här får du vara kreativ. Gör inte misstaget att skriva tråkiga beskrivningar av arbetsuppgifterna som inte lockar någon uppmärksamhet. Tänk på din platsannons som en annons och försök sälja dig själv. Glöm inte att innan en kandidat fångar din uppmärksamhet, behöver du ta deras.

Lönen

Bör du inkludera en potentiell lön i dina annonser? Detta är en fråga chefer ofta ställer sig. En studie har visat att ungefär hälften av jobbannonserna inte innehåller sådan information och att denna tendens fortsätter att växa.

Det är svårt att ge någon rekommendation om du ska ange löneuppgifter i din annons för det finns både för- och nackdelar. Många kandidater brukar till exempel inte svara på jobberbjudanden utan sådan information. Eller så kan de flesta kandidaterna ha helt andra förväntningar om sin potentiella lön.  Å andra sidan vet dina konkurrenter inte hur mycket du betalar och det är svårare för dem att stjäla era kandidater med bättre erbjudanden.

Intervjun

bygga ditt framgångsrikt team

Efter att ha skrivit ett riktigt bra jobberbjudande som fångar uppmärksamheten hos många kandidater och valt de lämpligaste bland dem, behöver du förbereda dig för anställningsintervjun. En bra genomförd anställningsintervju är väldigt värdefull. Inget är bättre för ett företag än den rätta personen för arbetsuppgiften.

Intervjun är en av de viktigaste processerna där du har chansen att lära känna en potentiell nyanställd. Men tänk på att den här intervjun också är avsedd för att kandidaten ska få veta mer om dig och din verksamhet. Ett dumt sätt att förlora en bra jobbkandidat på är genom att göra intervjun ett förhör, där du är den enda som ställer frågor istället för att berätta lite om din verksamhet. Genom att besvara kandidatens frågor visar du att du uppskattar dina potentiella medarbetare och att du bryr dig om ditt företags anseende. Förbered dig noga innan intervjun med frågor som bara förtydligar vad du har läst i kandidatens CV eller som kommer att hjälpa dig avgöra om de passar för jobbet.

Tänk också på hur du avslutar intervjun. Det är många som ofta klagar över att de väntar på en uppföljning men företaget hör aldrig av sig, vilket är väldigt förolämpande. I fall du gör samma misstag, kommer personen som utsatts för det här, troligen att klaga över ditt beteende vilket kan skada ditt rykte. Dessutom vet du aldrig vad som kommer att hända i framtiden – du kanske kommer att behöva denna kandidat vid ett annat tillfälle.

Välj rätt kandidat

bygg och utveckla ditt team

Detta är kanske den svåraste delen av rekryteringsprocessen och den tidpunkt då de flesta företag tror att det inte finns någon lämplig kandidat. Detta beror på att chefer brukar leta efter den perfekta kandidaten men som vi vet är ingen och inget perfekt och alla har vissa nackdelar. Därför måste de inse att de inte behöver den ideala kandidaten, utan den mest lämpliga bland alla. Potentiella medarbetare bör inte uteslutas på grund av några små nackdelar.

Ett gott råd som HR-experter brukar ge är att inte bara fokusera på kandidaternas färdigheter och tidigare erfarenhet utan också på deras personlighet och kultur för det är något som inte kan uppnås. Även om du hittar en kandidat som har bra kompetenser kommer de inte passa i ditt team. Så kom ihåg att teamets framgångar handlar i stort sett om attityder och beteende.

Olika personligheter, olika behov

building a small business team

Anställningsprocessen är definitivt avgörande för att bygga ett framgångsrikt lag. Men det som gäller är hur du behandlar dina gruppmedlemmar efteråt.

Den viktigaste aspekten av ledarskap som arbetsgivare behöver förstå är att olika människor har olika personligheter och olika behov. Om du vill att alla medlemmar i ditt team ska vara glada och motiverade, kan du inte behandla dem på samma sätt. En bra chef förstår varje behov av anställda behov och reagerar på det lämpligaste sättet. Dessutom ska man sträva efter att skapa delaktighet och se till att ingen känns utanför. På så sätt kan teamet nå sina mål, samtidigt som att de utvecklas som individer.

För ett tag sedan publicerade Forbes en artikel som identifierar 9 olika företagstyper och hur arbetsgivare bör ta itu med var och en av dem. Du kan kolla in det för mer inspiration i ämnet.

Motivation och Belöning

building a small business team

Det är utan tvekan motivationssänkande att arbeta hårt och uppnå goda resultat utan att någon märker det. Det värsta som kan hända en människa är att bli ignorerad. Därför är det viktigt att visa att du uppskattar dina lagmedlemmar. För att hålla motivationen uppe behöver du stötta och uppmuntra individerna i ditt team. Se till att inte bara uppmärksamma deras goda arbetsinsatser och bra idéer, utan också deras attityd i teamet, omtänksamhet, ansvarstagande m.m. Teamet består av ett antal individer och alla har individuella behov. De behöver höra att de är viktiga och har mycket att bidra med.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det finns mycket att tänka på när man vill bygga ett team så att de blir något mer än bara en grupp. Följ dessa råd och glöm inte att skapa gemenskap och lagkänsla för det är nog den starkaste drivkraften för alla gruppmedlemmar.