Så lyckas du med SEO som lokal företagare

Som lokal företagare kan det vara enkelt att förlita sig på en bra adress och återkommande kunder i från närområdet. Men faktum är att du som driver företag lokalt kan öka din kundkrets rejält genom relativt enkelt SEO-arbete. 

I den här artikeln bjuder jag på några tips som du kan börja jobba med direkt för att lyckas med lokal SEO

Som företagare med lokal närvaro med en fysisk butik, mottagning eller restaurang är det av yttersta vikt att din verksamhet syns när potentiella kunder söker på Google. 

Visste du till exempel att du med rätt sökord och SEO-strategier kan hamna högt på Googles ranking när folk från lokalområdet Googlar på din typ av tjänster eller erbjudanden? 

Det är ibland lätt att tro att man inte googlar på saker och ting i sitt eget område, men hur många gånger har du inte googlat “pizza nära mig” eller något liknande? Säkert oftare än du tidigare trott. 

Låt oss säga att du driver en pizzeria i Stockholm, en tandläkare i Göteborg, eller att du driver ett bageri i Malmö.

Då vill du givetvis synas i topp för respektive sökord (pizzeria Stockholm, tandläkare Göteborg, bageri Malmö);

Ta vara på lokala sökord 

Precis som med vanlig marknadsföring behöver du inrikta dig lokalt när det kommer till att använda sökord. Vad söker dina potentiella kunder på i närområdet?

Det kan du ta reda på genom att använda ett SEO-verktyg som Ahrefs till exempel. 

Skriv för din lokala målgrupp 

Har du en blogg? Om inte kan det vara läge att skaffa. Om ditt företag har en blogg är det en superbra plattform för att arbeta med lokal sökmotoroptimering. Google belönar sajter som publicerar bra innehåll med lokal förankring. Blogga om lokala nyheter, aktiviteter eller skriv listor relaterade till din verksamhet. 

Tänk på att alltid involvera dina lokala sökord. 

Dra nytta av lokala sevärdheter

Driver du en glasskiosk i Västra Hamnen i Malmö? Inkludera Turning Torso i ditt innehåll och vinn enkelt mark när folk googla på det populära turistmålet. 

Få ditt företag listat – local citations

Google älskar trovärdighet och om ditt företag finns listat på sajter som listar verksamheter är det en värdefull trovärdighetsfaktor. 

Kolla så att du har registrerat dig på Google My Business och att dina kontaktuppgifter är desamma överallt. 

Reco.se är ett exempel på en sajt som listar företag. 

Skaffa recensioner

Att som lokal företagare registrerar sig på Google My Business gör att du öppnar upp möjligheten för att få recensioner – Google Reviews. 

Många tycker det är läskigt med recensioner, men se det istället som ett sätt att få social proof och att ranka i sökresultaten. 

Får du en sämre recension någon gång? Svara professionellt och tillmötesgående så visar du ser och kommunicerar med kunden.