Lokal SEO: Så här syns du lokalt

Det är ingen hemlighet att Google visar olika resultat beroende på var man befinner sig vilket kan vara en möjlighet för lokala företagare att tävla om synlighet även med de stora företagen i din bransch.  Lokal sökmotoroptimering är relativt nytt och skiljer sig en del från den traditionella sökmotoroptimeringen för det handlar om att synas för en målgrupp som finns i ett specifikt område. Ibland räcker det inte med den vanliga traditionella sökmotoroptimeringen om du vill hittas lokalt. Nedan följer lite statistik som visar varför du ska se till att du även syns lokalt.

lokal seo

1. 50% av de som gör en lokal sökning på sina smartphones besöker en fysisk butik samma dag och 87% av smartphoneägare använder en sökmotor minst en gång varje dag. Därför är det viktigt att man lockar dessa potentiella kunder som blir allt fler.

2. 18% av de lokala mobila sökningarna leder till en försäljning samma dag. Detta innebär att nästan 2 av 10 som gör en sökning köper något varje dag. Ju högre du hamnar i de lokala sökresultaten desto större blir chansen att någon köper just dina produkter eller tjänster.

3. 78% av alla lokala mobila sökningar leder till ett offline-köp. Detta innebär att lokal sökmotoroptimering kan vara särskilt fördelaktig om du inte bara satsar på försäljningar online.

Sedan Google uppdaterade sin Local pack visas tre träffar i rutan med lokala platser och kartor när man googlar på Café i Malmö till exempel. Om du vill hamna högt upp i sökresultaten behöver du först registera dig i Googles företagsregister i Googles My Business och fylla i uppgifter om ditt företag och din hemsida.  För att varifiera att du befinner dig på adressen som du angett kommer du få ett vykort med koder som ska fyllas i.

Registrera ditt företag

För att underlätta för dina kunder att hitta till din fysiska butik eller kontor, se till att du har lagt in dina lokala platser i Google My Business Locations.  För att kunna tävla om den bästa synligheten måste Google kunna läsa och förstå sajten lokalt så se till att du valt rätt kategorier och att alla andra uppgifter såsom öppettider stämmer överens på samtliga platser online där du har listat dina uppgifter.

Ju högre lokal relevans din webbplats har, desto större chans har du att synas på din lokala ort. Se till att dina viktiga sökord finns med i din sidtitel, metabeskrivning, huvudrubrik och i själva brödtexten, samt att dina områden omnämns på ett naturligt sätt.

Skaffa länkar till din hemsida

lokal seo

Google tilldelar en hemsida baserat på hur många som rekommenderar den. Därför är det viktigt att andra i samma segment hänvisar till dig via länkar. För att få auktoritet på nätet och länkas från hemsidor som själva har en hög relevans för de orter du vill synas på, kan du samarbeta med lokala företag. Ni kan till exempel skriva artiklar om varandra samt erbjuda rabatter för vissa tjänster och produkter. Du kan också söka efter lokala bloggar och skriva inlägg  med koppling till deras innehåll som i sin tur kan länka tillbaka till din hemsida.

Genom att avgränsa din synlighet lokalt kan du drastiskt minska konkurrensen på sökmotorerna, samt locka fler besökare. Så kavla upp ärmarna och se till att din hemsida är relevant för din lokala ort!