Därför lämnar besökare din hemsida

Det händer ofta att besökare kommer in på din hemsida och lämnar utan att besöka några andra sidor. Det är vad vi kallar ”avvisningsfrekvens”, alltså den procentandel besök som endast visar en sida innan de lämnar hemsidan. En hög avvsisningsfrekvens tyder på att besökare inte tycker att din hemsida är nyttig. I så fall behöver du kanske göra lite ändringar. För att kunna lösa problemet, behöver du känna till de vanligaste orsakerna till varför människor direkt lämnar en hemsida.

Ditt innehåll är inte relevant

Inte alla gillar överraskningar och när folk hittar något som de inte tänkt sig, kommer de troligen att surfa vidare. Om du till exempel skapar en facebook-annons där det står ”de bästa kläderna i stan” men säljer bara t-shirts, kommer folk att bli besvikna eller känna sig lurade och lämna din webbplats.

Din design är ful

En annan orsak till varför folk inte stannar kvar på din hemsida kan vara att din design inte är tilltalande. Det kommer inte bara distrahera dina besökare utan också få dem att tillbringa mycket mindre tid på hemsidan. Om du inte tycker om designen på din hemsida är det dags att ändra på det.

Fel målgrupp

målgrupp

Om du har strukturerat och utformat ditt innehåll väl, kan problemet ligga i typen av besökare du lockar. En väsentlig del av online-marknadsföring och sökmotoroptimering som du ska tänka på är att du inte bara behöver trafik utan målgruppstrafik. Låt oss ge ett annat exempel – du säljer barnvagnar men din reklam når främst singlar. Uppenbarligen behöver du ändra din strategi och hitta dina potentiella kunder, samt känna till deras roll, ansvar, mål och utmaningar för att se till att ditt innehåll och erbjudanden är anpassade till dem.

Det finns inga alternativ

Tänk på att din hemsida borde erbjuda fler alternativ. Om den består av en enda sida är det ganska vanligt att din avvisningsfrekvens kommer att vara hög eftersom det enda alternativet för besökaren är att trycka på bakåtknappen. Se till att det alltid finns ett klart nästa steg så att man inte lämnar din hemsida omedelbart. Om du har tillräckligt med innehåll, kan du också dela upp det i flera sidor.

Det finns inga CTA-knappar på dina målsidor

Om du är ny i webbplatsvärlden, undrar du kanske vad exakt en målsida är och hur den skiljer sig från vanliga webbplatser. En av de enklaste och samtidigt bästa förklaringarna kommer från Unbounce som säger att en målsida i marknadsföringsvärlden är “en fristående webbsida som skiljer sig från din huvudwebbplats och som har utformats för ett fokusmål”. Syftet med en målsida är att begränsa de tillgängliga alternativen för dina besökare och få dem att utföra en önskad åtgärd vanligtvis genom en CTA-knapp.

Och gissa vad som händer om du inte använder en CTA-knapp eller gör den osynlig för dina besökare? Din avvisningsfrekvens ökar dramatiskt.

Ditt innehåll är dåligt skriven

Kvaliteten på innehållet är en av de viktigaste faktorerna som avgör om användarna kommer att stanna på din webbplats. Men det handlar inte bara om det du har skrivit är värdefullt, utan även om det är välskrivet. Saker som stavfel och dålig grammatik gör att du ser väldigt oprofessionell ut och kommer förmodligen att få en hel del människor att lämna din hemsida.

Det finns olika verktyg som kommer till nytta i sådana fall, t.ex. Svenska Akademiens ordlista där du kan kolla upp ordens stavning och böjning (inklusive alternativa böjningsformer). Kolla gärna in www.synonymer.se om du vill fräscha upp ditt ordförråd och slippa använda samma ord.

Din hemsida är inte mobilanpassad

mobilanpassad hemsida

En stor del av webbtrafiken idag sker på mobila enheter. Detta innebär att du bör förbättra användarupplevelsen genom att skapa en mobil version av din hemsida.

Tänk dig att en smartphoneanvändare går till skrivbordsversionen av din webbplats. De kommer troligen att behöva zooma in för att läsa din text och ha svårt att klicka på länkar eller navigera genom sidor. Och han eller hon kommer kanske att lämna din hemsida på bara några sekunder. Genom att skapa en mobilanpassad hemsida, ser du till att det är lätt för besökarna att hitta vad de letar efter.

Du visar inte tydligt vad din hemsida handlar om

Ett bra första intryck är väldigt viktigt. Besökarna kommer att besluta om de kommer att stanna på din hemsida eller lämna den de första fyra till åtta sekunder. Så du har upp till 8 sekunder för att visa folk vad din hemsida handlar om. När folk hamnar på din hemsida, kommer de inte direkt att börja läsa dina långa texter. De kommer att leta efter något kortfattat som berättar mer om dig. Ett starkt inledande meddelande där du berättar vad du gör, hur du gör det och vad som gör dig unik är nyckeln till framgång.

Det finns för många distraktioner på dina sidor

Det finns inget mer irriterande på en hemsida än låtar och videor som börjar spelas upp automatiskt. Själv skulle jag omedelbart lämna en hemsida om det fanns automatisk uppspelning såvida det inte är något riktigt viktigt för mig. För att undvika sådana distraktioner, använd dessa funktioner med måtta och endast när de har något syfte.

Din hemsida är långsam

loading-arrow-icon_mkbjbg_l

En av de absolut viktigaste sakerna när man optimerar sin hemsida är att se till att den laddar snabbt. Var tredje besökare brukar dra vidare om hemsidan inte har lästs in inom fem sekunder. Din hemsida borde helst ladda på mindre än 2 sekunder. Du kan testa hastigheten med olika verktyg till exempel Pingdom Website Speed Test eller Webpagetest.

Du öppnar externa länkar i samma fönster.

Kom ihåg en enkel regel när det gäller länkar på dina sidor:

  • Interna länkar ska öppnas i samma fönster.
  • Externa länkar (dvs länkar till andra webbplatser) ska öppnas i ett nytt fönster.

Om man klickar på en länk till en extern webbplats och den öppnas i en ny flik, kommer din avvisningsfrekvens att öka kraftigt. För att undvika detta följ bara de två reglerna om länkarna ovan.