9 inspirationskällor för webbdesigner

Tack vare framväxten av webbplatsbyggare har webbdesign blivit tillgänglig för alla. Olika webbskapande plattformar erbjuder de nödvändiga verktygen för att skapa vackra mönster men det behövs ändå lite inspiration. Om du har idétorka med din design är det värt att kolla på andras kreationer.  Här har vi skapat en lista med inspirationskällor för webbdesigners. Om du är osäker på hur din nästa hemsida kommer att se ut, kolla in några av dessa platser på nätet.

Webbdesign portaler

inspirationskällor för webbdesign

Awwwards

Awwwards är en av de mest populära plattformarna där webbdesigners kan lämna in sina projekt och konkurrera om stora priset – Årets webbplats. Stora företag såsom Google, Mercedes, Norton är bland vinnarna av utmärkelsen.

Varje dag lämnar webbdesigners från hela världen runt in sina webbplatser på Awwwards där användarna kan rösta och välja vinnaren. När du öppnar sajten, visas de trendiga hemsidorna först men du får gärna kolla kategorierna och bläddra igenom olika webbplatser sorterade efter taggar, färger och länder. Alla dessa vackra sajter samlade på ett ställe kommer till nytta när man har idétorka.

Unmatchedstyle

Unmatchedstyle är en katalog där designers lämnar in sina hemsidor som läggs till i listan efter att deras verk granskats.  Förutom galleriet erbjuder Unmatchedstyle olika podsändningar, artiklar och intervjuer med branschexperter. Bläddra igenom de olika kategorierna för att få inspiration för ditt nästa projekt.

Dribbble

Dribbble är en gemenskap där alla typer av designers och kreatörer delar sitt arbete med varandra genom att lägga till skärmbilder på sina projekt. Du hittar alla de senaste upplagda skärmbilderna på sidan Shots.

I själva verket är Dribbble lite annorlunda än andra portaler eftersom det är ett socialt nätverk där användarna helt fritt kan lämna in sitt arbete utan någon recension. Endast inbjudna får vara med vilket innebär att du får se de bästa verken av riktigt duktiga designer.

Dribble har mycket att bjuda på. Förutom de vackra projekten man får se på sajten, kan man också komma i kontakt med andra och delta i diskussioner.

Behance

Behance är inte bara en bra plats för frilansande webbdesigners att hitta jobb utan också en plattform med exempel på riktigt bra design som är värda att se. Den kreativa världen uppdaterar och laddar upp sina verk så att det blir lättare för företag att hitta talanger från hela världen. I själva verket är Behance tillägnad alla typer av kreatörer vilket innebär att inte alla projekt som visas är inom webbdesign branschen, men det är ändå en riktigt bra inspirationskälla för dem som vill bygga en hemsida.

inspirationskällor för webbdesign

TopDesignInspiration

Till skillnad från Behance är TopDesignInspiration huvudsakligen avsedd för yrkesverksamma inom webbindustrin. Här hittar du massor av bra webbplatser med fantastisk design. Du kan enkelt bläddra igenom massor av kategorier som webbplatsen erbjuder.

Om du tycker att utformningen av din hemsida är bra, får du gärna lämna in ditt projekt.

CSSDesign

CSSDesign är en lättanvänd webbplats som ger dig tillgång till massor av exempel på bra webbdesign. Precis som i andra portaler är webbplatserna indelade i olika kategorier. CSSDesgn erbjuder dock färre kategorier än andra platser, vilket faktiskt underlättar för användare att orientera sig.

En annan cool funktion av CSSDesign du kan prova är den slumpmässiga sökningen. Tryck bara på Random-knappen i övre högra hörnet och du kommer att förses med en uppsättning av webbplatser som du kan kolla in genom att klicka på webbplatsens miniatyr. Om du har tur kommer du få inspiration för din egen hemsida.

Webdesign Inspiration

Namnet här säger allt – det primära målet för denna plattform är att ge inspiration och idéer till webbdesigners. Du kan sortera webbplatser efter industri, typ, färg och stil. Du kan också hitta lite information om varje webbplats som finns i plattformen.

Du kan också ta en titt på några av de andra funktionerna i plattformen. Du har tillgång till artiklar med tips, samt gratis resurser för webbdesigners.

The Best Designs

The Best Designs är en annan plats där du kan kolla på olika projekt, markera dem du gillar bäst och se ytterligare information om sajterna.

Inspiration från sociala medier

inspirationskällor för webbdesign

Sist men inte minst, underskatta inte kraften av sociala medier när det gäller inspiration för webbdesign. En hel del proffs delar sitt arbete där så det är bara att hitta och följa dem.

Det är också värt att bläddra igenom listan som Medialoot har skapat på Pinterest.

En annan social media som inte borde missas är Twitter. Där kan du följa alla de populäraste webbdesignarna som delar nyttig information bland annat intressanta industrirelaterade nyheter och resurser som kommer till pass i webbdesign. Creative Bloq har skapat en lista över 10 Twitter-konton som varje webbdesigner bör följa.

Glöm inte heller grupper i Facebook, Google+ eller Linkedin. Skriv bara webbdesign i sökfältet och du kommer att hitta några intressanta grupper där du kan komma i kontakt med andra yrkesverksamma inom webbdesign.

Nu när du har hittat inspirationen du behöver, öppna Oxxy och förverkliga alla dina idéer!