5 väsentliga element som varje startsida behöver

Du håller säkert med om att den viktigaste sidan av din webbplats är startsidan. Det är vanligtvis sidan som besökare ser först så om inte den är bra utformad kommer de troligen lämna direkt. Här kommer några tips om hur du kan optimera din startsida och få bra resultat. Det finns mycket att tänka på så vi är här för att hjälpa till.

Tydlig navigering

startsida

Har din hemsida en tydlig meny? Finns det länkar i sidfoten? Se till att dina besökare lätt kan hitta det de letar efter. Om du inte har en meny på din startsida kommer du ha ett stort problem med SEO, i synnerhet med ”avvisningsfrekvensen”. Det är den procentandel besök som endast visar en sida innan de lämnar webbplatsen, dvs där personen lämnar webbplatsen direkt från ingångssidan. Och om du inte lägger till en meny med länkar till dina andra sidor, kommer din avvisningsfrekvens omedelbart att stiga vilket kommer att skada din sökmotorranking.

Bra rubrik

startsida

Precis som med ett blogginlägg eller en nyhetsartikel är rubrikens syfte att locka besökarnas uppmärksamhet så att de kommer att fortsätta bläddra igenom din hemsida. När du väljer rubrik för din webbplats startsida, försök att komma på något så ”catchy” som möjligt. Den behöver inte vara särskilt beskrivande, se bara till att besökarna kommer att bli nyfikna när de läser den. Om ditt företag har en slogan, kan du helt enkelt använda den som rubrik. Trots att många företag inte har en enhetlig slogan, betyder det inte att du ska hoppa över det steget.

Bra visualisering

startsida

Din rubrik är viktig, men om du lägger till lite text på toppen av din sida, kommer de flesta människor inte att läsa den. Det enklaste sättet att locka besökarnas uppmärksamhet är genom att lägga in en rubrikbild som bakgrund. Vi rekommenderar att du väljer en bild som är relevant för din bransch och som går ihop med rubriken.

Uppmanа till handling (CTA)

startsida

Call-to-action (CTA) är en stor trend bland marknadsförare och det finns en enkel förklaring om det. Uppmaning till handling kan vara en banner, en knapp, en annons eller ett kontaktformulär. Din webbplats har ett visst syfte, vare sig det är att få dina kunder att köpa något direkt eller bara kontakta dig, och du måste på något sätt få dem att göra denna åtgärd. Med rätt motivering och med relevant information ökar du dina chanser att uppnå hemsidans syfte.

Det är bäst att sätta din CTA-knapp längst upp på din webbplats för du vill att så många besökare som möjligt ska se den. Kolla Oxxys webbplats till exempel. Vi har lagt till en Starta nu-knapp i mitten så att du kan börja bygga din webbplats direkt.

Senaste nytt

startsida

Många mindre webbplatser har inte en blogg eller en separat plats för att publicera de senaste nyheterna om verksamheten. Och om din webbplats råkar vara en av dessa, är det en bra idé att spara lite plats för nyheter på startsidan.

Det är bäst att skriva upp till 3-5 korta stycken av information om den senaste utvecklingen av ditt företag. Om du vill dela något längre, inkludera endast en kort översikt på din startsida och länka den till en annan sida där besökarna kan läsa hela texten.

Visa kundreferenser

 startsida

Kundreferenser är ett av de mest kraftfulla, lättanvända och kostnadseffektiva marknadsföringsverktygen som finns tillgängliga för dig. Att lägga till kundreferenser på din hemsida och sociala medier kommer att öka din trovärdighet. Majoriteten av oss litar mer på någon som framgångsrikt använt produkten eller tjänsten än personen som försöker övertala oss att köpa den. Kontakta kunderna och prata med dem om hur de upplevde tjänsten du erbjuder och fråga om de kan tänka sig att skriva ett utlåtande om hur det du levererat har hjälpt dem.

Placera dina kundreferenser på startsidan med till exempel namnet på personen som har skrivit referensen samt hans eller hennes titel och företag. Du kann även lägga till bilder så att det ser mer tillförlitligt ut.

För att sammanfatta bör du inse att det första intrycket är viktigt för att ha en framgångsrik hemsida. Det är därför du behöver optimera din startsida så mycket som möjligt. De fem element som ingår i den här artikeln är bara grunden – sedan behöver du lägga till andra element som kan förbättra webbplatsens första intryck, bland annat sekundära CATs, länkar till resurser, fler bilder, etc.