Så här driver du ditt företag på distans

Dagens arbetsliv är mer geografiskt spritt än någonsin och sker i allt större utsträckning i virtuella former. Traditionellt ledarskap behöver utvecklas för att hantera utmaningarna i att leda medarbetare och driva verksamhet som befinner sig i andra delar av landet, eller kanske världen. Därför har vi gjort en lista för dig med ”verktyg” som kommer att hjälpa till i fall du vill leda på distans.

Molnlagring

dropbox

Om du sparar dina viktigaste filer i “molnet” har du enkel tillgång till dem varje gång du behöver dem vilket är en väsentlig del av att jobba på distans. Det är också ett bra backup-alternativ för dina dokument.

De tre populäraste plattformarna är Dropbox, Google Drive och OneDrive. De erbjuder liknande funktioner och om du inte behöver lagra stora filer kan du använda deras gratis planer. Google Drive och OneDrive vardera erbjuder 15 GB gratis lagringsutrymme medan Dropbox begränsar ditt gratiskonto till endast 2 GB. Om det utrymmet inte räcker kan du köpa en premiumplan och få 1TB för ungefär $ 10 i månaden.

Fördelarna med att använda molnlagringsplattformar är enorma. För det första kan du komma åt dina filer var du än befinner dig och du behöver bara en Internet-anslutning för det. Du kan också lätt dela filer med andra gruppmedlemmar vilket underlättar samarbetet.

Fjärråtkomst

Team Viewer

Ibland funkar molnlagring inte som du vill och du behöver direkt logga in på en annan dator (till exempel din kontorsdator). Det finns gott om programvaraor för fjärrsupport men Teamviewer och LogMeIn är populärast.

Teamviewer är kanske den enklaste plattformen när det gäller installation och användning och den är gratis för personligt bruk (kommersiella konton startar från $ 499). Det tar några minuter innan du kan logga in i en annan dator. En annan stor fördel med Teamviewer är att det inte kräver att några brandväggs- eller routersinställningar justeras, vilket gör det lämpligt för oerfarna användare. Till skillnad från Teamviewer erbjuder LogMeIn inga gratiskonton även om det är för personligt bruk och priserna börjar från $ 99 per år.

Båda plattformarna erbjuder massor av andra funktioner, till exempel fildelning, chatt med klienter, backup m.m. men om du bara vill ha fjärråtkomst till din dator, går det bra med båda alternativen.

Samarbete

Slack

Det finns gott om alternativ när det gäller att hålla kontakt med dina anställda och medarbetare.

Den mest populära appen bland småföretag är Slack. Du behöver skapa konto för ditt företag och sedan lägga till medlemmar. Efter det kan du skapa olika kanaler med olika gruppmedlemmar. Du kan också använda direktmeddelanden. En av de största fördelarna med Slack är att du kan integrera massor av andra program och verktyg, som till exempel Google Drive, Dropbox och andra användbara mjukvaruplattformar.

Ett annat vanligare alternativ är Skype. Plattformen kommer till nytta om du vill prata med dina medarbetare eller till och med ha ett konferenssamtal. En av de största nackdelarna är att båda användarna måste vara online så att meddelanden kan levereras. Den saknar också Slacks integrationsförmåga.

Den goda nyheten är att både Slack och Skype har mobilappar som gör dem lämpliga för att kommunicera med ditt team när du är utanför kontoret. 

Tidsspårning

Hubstaff

Vissa företagare vill spåra aktiviteten hos sina anställda under arbetsdagen. Detta är faktiskt en bra idé som verkligen kan öka produktiviteten. Den goda nyheten är att du kan hantera arbetsprocessen även om du är borta från kontoret genom att använda ett tidsspårningsprogram.

Två av de mest populära plattformarna är Time Doctor och Hubstaff. Båda programmen erbjuder liknande funktioner med några små skillnader. De kommer att låta dig övervaka vad dina anställda gör på sina datorer för programmen genererar en rapport över alla program som en medlem använder och tar även skärmbilder under arbetsdagen.

Båda plattformarna erbjuder också avancerade integrationsmöjligheter och du kan använda dem tillsammans med ett projektledningsprogram till exempel.

Webbplatshantering
oxxy hemsideprogram

Om du vill göra vissa ändringar i din webbplats när du är utanför kontoret, är Oxxy det perfekta alternativet för dig. Våra användare har tillgång till plattformen och kan hantera sin hemsida var de än befinner sig.