Så hittar du det perfekta jobbet – 20 plattformar för frilansare

Att jobba som frilans är en tydlig trend. Flexibiliteten och friheten att få bestämma vad du vill jobba med, vem du vill jobba för och när du ska göra det, tilltalar allt fler. I denna artikel kommer vi att fokusera oss på de olika plattformarna man kan använda för att hitta jobb som frilans. En av de tuffaste aspekterna är nämligen att lyckas hitta nya jobbprojekt. Konkurrensen är så stor och det finns alltid andra människor som antingen är villiga att jobba för mindre pengar eller har mer erfarenhet än du.

Den goda nyheten är att det finns gott om portaler som sammanför arbetsgivare med frilansar. Det finns i princip tre allmänna typer av plattformar för frilansar. Den ena typen är de som erbjuder möjligheter endast för frilansar i olika områden. Den andra gruppen är också portaler avsedda bara för frilansar, men jobben begränsas endast till en viss roll, till exempel programvaruingenjörer, designer och copywriter. Den tredje gruppen utgörs av jobbportaler där man huvudsakligen kan hitta heltidsarbete, men på samma gång finns det en hel del frilansmöjligheter.

Det finns gott om artiklar om sådana plattformar på nätet, men en stor nackdel är att de flesta är något föråldrade eftersom några av dem inte längre fungerar eller är inaktiva. Det är därför vi bestämde oss för att skapa en ny lista med endast aktiva plattformar.

Allmän frilans

Först ska vi lista några av de bästa plattformarna där man hittar alla olika typer av lediga jobb. Det betyder att de inte är begränsade till en viss roll, utan att det finns möjligheter för alla. Du kommer dock märka att de flesta av dem är speciellt avsedda för yrkesverksamma inom den tekniska branschen.

Freelancer.com

frilans

Det är ingen överraskning att Freelancer.com har fler än 15 miljoner användare och den är därför ett av de bästa alternativen. Plattformen sammanför småföretag och människor som söker deltidsarbete inom en mängd områden, från programvaruutveckling, artikelförfattande, datainmatning och design till teknik, forskning, försäljning och marknadsföring, bokföring och juridiska tjänster.

Företag kan enkelt lägga upp sina nya projekt och välja sedan den rätta frilanskandidaten beroende på deras bud. Plattformen tillhandahåller ett användbart ryktesystem så att företagen vet att frilansaren de anställer är pålitlig.

Samtidigt kan frilansare välja mellan flera olika möjligheter – projektbaserade jobb, tävlingar eller timarbete. Medlemmar kan enkelt bläddra igenom jobberbjudanden som matchar deras kompetens och tidigare erfarenheter. Tävlingarna är en av de unika funktionerna Freelancer.com erbjuder. Så kan frilansare inom ett visst område konkurrera med varandra och bevisa sina egenskaper.

Upwork

frilans

Upwork (före detta oDesk)  är en annan plattform som sammanför frilansare och företag med intäkter av ungefär $ 1 miljard dollar. Själva företaget säger att dess främsta fördel på den trånga marknaden är möjligheten för företag att snabbt anställa kandidater.

Upworks meddelandecenter gör det möjligt för företag att direkt kontakta frilansare som är lediga och kan ta jobbet omedelbart. När det gäller samarbete erbjuder plattformen också infödda Android- och iPhone-appar samt coworkingplatser vilket gör det möjligt för större grupper att arbeta tillsammans.

Elance

frilans

Elance drivs av samma företag som Upwork. Webbplatsen fungerar fortfarande men Upwork och Elance kommer troligen bli en enda plattform i framtiden. Huvudskillnaden mellan dem är att Elance debiterar frilansare mindre än andra plattformar.

Elance fungerar som andra populära plattformar för frilansare. Kandidaterna måste registrera sig för att skapa ett konto, bläddra igenom lediga jobb och bjuda på dem. Om de utmärker sig med sina färdigheter kommer de att hyras.

Guru

frilans

Guru är en annan stor plattform med 1,5 miljoner användare över hela världen och $ 200 miljoner utbetalda till frilansare. Företagen kan lägga upp lediga jobb gratis i många kategorier som inte begränsas till webbindustrin utan även omfattar förvaltning och ekonomi, teknik, arkitektur, juridik, etc. Guru erbjuder också en nyttig funktion som informerar frilansare om lediga jobb som matchar deras tidigare erfarenheter och kompetenser.

PeoplePerHour

frilans

PeoplePerHour är perfekt för yrkesverksamma inom webbindustrin som söker deltidsjobb. Kandidaterna kan bläddra igenom erbjudanden inom branschen – från webbdesign och utveckling till SEO, copywriting och marknadsföring.

Frilansare kan bläddra igenom jobberbjudanden, lägga fram förslag eller be om klargöranden om erbjudandet inte är tillräckligt tydligt. Å andra sidan kan företagen lägga till nya jobb eller direkt bläddra igenom frilansare, kolla in deras färdigheter såsom tidigare erfarenhet, recensioner och timpris. Om ett företag anser att en frilansare är tillräckligt bra för jobbet, kan de komma i kontakt med varandra direkt.

iFreelance

frilans

Precis som PeoplePerHour är iFreelance mest lämpligt för yrkesverksamma inom webbindustrin – utvecklare, designer, samt marknadsförare, fotografer, osv. En av de främsta fördelarna med plattformen är att man inte behöver betala för förmedling, oavsett om de är frilansare eller ett företag. Det innebär att frilansare får hela beloppet av vad företagen betalar för jobbet.

Fiverr

frilans

Fiverr är en unik tjänst som fungerar annorlunda än alla andra – de som lägger till erbjudanden är inte företagen, utan frilansarna. Företagen bläddrar igenom alla erbjudanden inom en viss kategori för att hitta den lämpligaste frilansaren. När det gäller kategorier erbjuder Fiverr massor av alternativ – från alla typer av grafisk design och webbdesign till låtskrivande.

Freelanced.com

freelanced_com

Freelanced är en portal där jobbsökande kan hitta nya projekt mot en avgift för medlemskap (priserna börjar från $7). Till skillnad från de flesta av sina konkurrenter tjänar portalen på förhållandet mellan frilansare och företag inte förrän de har kommit överens om att samarbeta. Det innebär att alla andra aspekter av arbetet, särskilt betalningen måste ordnas utan att Freelanced.com blandas in. Plattformen är ett bra val för alla typer av jobb som kan göras på distans.

ProgrammerMeetDesigner

frilans

ProgrammerMeetDesigner är inriktad på webbindustrin. Plattformen sammanför yrkesverksamma inom olika områden för att slutföra olika projekt. Jobben är inte bara begränsade till programmering och design, utan alla andra aspekter av webbindustrin. Entreprenörer brukar söka antingen en programmerare, en designer eller båda, men det finns gott om möjligheter för andra yrkesgrupper, såsom författare till exempel.

WeWorkRemotely

frilans

WeWorkRemotely erbjuder gott om möjligheter för kandidater som söker jobb på distans. De flesta jobben är inom den tekniska branschen – programvaruteknik, webbutveckling, webbdesign eller copywriting. Företagen som vill lägga upp sina erbjudanden måste betala $200 för att deras erbjudande ska visas i 30 dagar.

GetACoder

GetACoder

Låt dig inte luras av namnet. GetACoder är inte avsedd för programmerare utan för alla medlemmar inom den tekniska branschen. Via plattformen kan företag lägga ut sitt programmerings-, design- eller innehållsarbete. Här kan frilansare lätt hitta ett seriöst projekt att jobba med. Dessutom är registreringen gratis.

Pro-Freelance
pro_freelance

Pro-Freelance.com samlar frilansplatsannonser från alla stora plattformаr. Det är ett bra alternativ om du vill hitta ett jobberbjudande utan att behöva gräva i många webbplatser på samma gång.

Project4Hire

project4hire

Project4Hire är en nyttig frilansmarknadsplats där yrkesverksamma inom alla typer av industri kan hitta ett projekt att jobba med. Frilansare måste betala en liten summa för att kunna använda plattformen. Project4Hire är bra inte bara för designer, utvecklare eller författare, utan också för affärskonsulter, försäljningsexperter, juridiska experter m.fl.

Jobbspecifika portaler

Det finns även bra plattformar med jobberbjudanden endast för en viss kategori. Vi har samlat några av de bästa inom programmeringen, designen och skrivindustrin.

99designs

99design

Plattformen erbjuder jobb i massor av olika designkategorier, såsom logodesign, webbdesign, affärsdesign, bok- eller tidskriftsdesign och många andra. Varje kategori är indelad i ett antal underkategorier för att underlätta för företag eller individer som söker efter en viss typ av design. Plattformen har nästan 1 miljon medlemmar och har betalat ut mer än $ 100 miljoner till designer.

99design erbjuder ett intuitivt sätt för företag att möta designer – genom tävlingar. Efter att varje tävling lanseras, kan designer skicka mönster. 7 dagar senare väljer företaget eller privatpersonen vinnaren och sedan fortsätter de att arbeta tillsammans.

DesignCrowd

designcrowd

DesignCrowd liknar 99design. Arbetsgivare beskriver kortfattat sitt projekt och designer lämnar sina verk. Efter det får de feedback och arbetsgivaren väljer den bästa designen. DesignCrowd är faktiskt inte en vanlig frilansportal. Bara de bästa designerna får betalt, men det är ändå en stor möjlighet för duktiga yrkesverksamma.

ArtWanted.com

artwanted

ArtWanted.com är en av de äldsta konstruktionssäljande portalerna därute och den har funnits sedan 1999. Plattformen tillåter designer att sälja sina konstverk och har en gemenskap av över 37.000 personer. I själva verket är dess gemenskap kanske den största fördelen av webbplatsen.

LogoMyWay

logomyway

LogoMyWay är en portal inriktad enbart på logodesign. Den sammanför folk som behöver en logotyp med en gemenskap av över 20.000 designer. Det fungerar såsom de flesta andra platformarna – man skapar en tävling och väljer sedan den bästa designen.

Toptal

toptal

Toptal är en av de mest populära portalerna som endast har erbjudanden för utvecklare. Det är ett bra alternativ för små företag eller startups som behöver hyra en frilansare. Här kan man hitta nästan alla typer av yrkesverksamma som går igenom en omfattande rekryteringsprocess där deras förmågor testas, så att företagen kan vara säkra på att de anställer de bästa.

Om du vill veta mer om hur plattformen fungerar och hur det känns att vara en del av den, kan du kolla in blogginläggen av Cameron Barr och Bojan Ilievski.

FreelanceWriting.com

freelancewriting

FreelanceWriting.com är en ganska gammal portal för författare som har funnits sedan 1997. Du kan delta i olika skrivtävlingar där eller bläddra direkt genom jobbannonser. Webbplatsen erbjuder också en hel del användbara resurser för författare, såsom artiklar och handledningar.

Problogger Jobs

problogger_jobs

Problogger är en bra plats för bloggare som letar efter lite extra inkomst. Arbetsgivare behöver betala en avgift av $ 50 för att deras erbjudande ska visas i 30 dagar.