8 întrebări pe care trebuie să vi le puneți atunci când alegeți un nume de domeniu

Indiferent dacă vă creați un site web personal sau unul corporativ, aveți nevoie de un nume de domeniu atrăgător. Ghidul nostru vă explică în detaliu cum să alegeți un nume de domeniu excelent. Dar pentru a face ca fiecare pas al ghidului să funcționeze, va trebui să luați în considerare unele aspecte în ceea ce privește această alegere.

(Vedeți și: Ghid practic în alegerea unui nume de domeniu pentru site-ul vostru web)

Am nevoie de un nume de domeniu descriptiv sau de un nume de brand?

Dacă sunteți o companie, o idee bună este să creați cu un nume de brand și să vă creați site-ul web în jurul brandului respectiv. La fel ca noi – Oxxy este marca noastră și oxxy.com este site-ul nostru web. Dar dacă vă creați un site personal, alegerea unui nume de brand separat este oarecum inutil, deoarece este mai bine să vă promovați propriul nume.

Depinde, de asemenea, pe ce tip de trafic vă veți baza. Dacă intenționați să obțineți majoritatea vizitatorilor din motoarele de căutare, atunci este mai bine să alegeți un domeniu descriptiv. Astfel, încercați să găsiți ceea ce oamenii caută în industria respectivă, deoarece obiectivul va fi să vă măriți clasamentul în căutare.

Companiile mari nu se bazează pe traficul organic, deoarece au bugete de marketing mai mari și utilizează reclame sau bannere plătite. Când faceți acest lucru, puteți alege cu ușurință un nume de domeniu ce conține și numele brandului.

Este numele meu de domeniu unic?

Indiferent ce fel de nume de domeniu decideți să cumpărați – descriptiv sau de marcă, acesta trebuie să fie unic. Nu v-ați dori să vă confundați cu alte companii existente, în special cu companiile de pe nișa voastră.

De asemenea, este important să fiți atenți să nu încălcați trademark-urile altor companii. Cel mai bun loc pentru a verifica acest lucru este în Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) Global Brand Database.

Și alegerea unui nume de domeniu unic nu înseamnă schimbarea unui site web deja înregistrat și stabilit. Să nu presupuneți că înregistrarea formei de plural vă va face suficient de remarcat.

Este numele meu de domeniu atrăgător?

Oamenii au tendința de a-și aminti mai ușor frazele atrăgătoare. Acest lucru înseamnă că nu contează cât de lung este numele domeniului (nu optați pentru mai mult de 10 caractere). Cea mai bună idee este să alegeți un domeniu scurt și foarte captivant – cum ar fi moz.com sau oxxy.com. Dacă acest lucru nu este posibil sau dacă toate au fost deja înregistrate, alegeți unul mai lung, dar mai descriptiv.

Motivul este că oamenii își vor aminti întotdeauna frazele mai ușor de reținut care înseamnă ceva, în locul literelor aleatorii.

Ce sufix de nume de domeniu să aleg?

Sufixul numelui de domeniu este un alt aspect important de luat în considerare, acesta fiind pur și simplu – cum se va încheia numele de domeniu. Cele mai populare trei extensii sunt .com (comercial), .net (rețea) și .org (organizație). Deși toate trei reprezintă o anumită categorie, utilizarea lor este acum nelimitată și le puteți înregistra indiferent de site-ul web.

Alte extensii populare includ .info (original pentru site-uri informative), .biz (afaceri) și .me (original pentru site-uri personale). Toate sunt, de asemenea, cu utilizare nerestricționată.

Nu la fel de populare, dar cu siguranță o opțiune demnă de luat în considerare sunt noile așa-numitele gTLD. Puteți consulta o listă a acestor extensii pe Name.com. Noile domenii de nivel superior sunt interesante, deoarece puteți combina extensia numelui de domeniu cu prima parte a numelui personal, realizând astfel o frază atrăgătoare – cum ar fi reservation.tools.

A treia opțiune este să alegeți un domeniu de nivel superior cu un cod de țară, cum ar fi .us pentru SUA sau .de pentru Germania. Rețineți că domeniile de nivel superior ale codului de țară costă puțin mai mult și le puteți înregistra pe unele dintre ele doar în anumite condiții.

Majoritatea experților în SEO și marketing sfătuiesc oamenii să se înregistreze doar cu domeniile .com disponibile. Dacă navigați regulat pe internet, probabil ați observat faptul că majoritatea site-urilor web utilizează sufixul .com. O opinie populară este că majoritatea oamenilor presupun că toate site-urile web utilizează domenii .com și, dacă nu doriți să le confundați, poate că ar trebui să optați pentru această opțiune.

Are numele de domeniu vreun sens?

Imaginați-vă că aveți o idee excelentă pentru numele domeniului. Ați realizat toate cercetările necesare, iar numele este disponibil și unic. Doar că vă dați seama că nu are niciun sens. Dacă numele de domeniu pare irelevant pentru ideea site-ului web sau dacă nu înseamnă nimic și sună ciudat atunci când este pronunțat, acesta este un semn uriaș care indică faptul că ar trebui să mai încercați odată.

Logica este foarte importantă pentru numele brandurilor și de domeniu. Chiar dacă nu înseamnă nimic, nu ar trebui să sune ca un non-sens și nici nu ar trebui să creeze impresia vizitatorilor că întreprinderea face de fapt altceva.

Am nevoie de ortografie corectă?

Aceasta este o întrebare interesantă și majoritatea oamenilor ar spune imediat că ortografia unui nume de domeniu ar trebui să fie perfectă. Totuși, uneori nu este atât de rău să greșim, acest lucru fiind o dovadă de creativitate. De exemplu, Flickr ar trebui să fie literat Flicker și Digg ar trebui să fie ortografiat Dig. Recent, am făcut o ședință de brainstorming cu privire la un nou nume de domeniu și una dintre propuneri a fost includerea cuvântului „planner”. Pentru că am vrut să-l facem mai scurt și să fim mai creativi, ne-am gândit să folosim cuvântul „planr” în loc.

Pentru a rezuma, nu există o formulă strictă dacă aveți nevoie de ortografia corectă. În măsura în care numele sună bine și atrăgător, puteți merge înainte cu această alegere.

Pot pivota mai târziu?

Dacă alegeți un nume de domeniu descriptiv, există un aspect important de luat în considerare – puteți pivota mai târziu. Imaginați-vă că înregistrați un nume de domeniu precum „smartphone-repair-services”. Site-ul acesta va deveni popular, va avea mulți vizitatori și clienți noi. Dar mai târziu veți dori să reparați și tablete sau computere. Sau chiar mai drastic – mașini. Doar că acum nu puteți folosi numele de domeniu, deoarece va crea confuzie printre vizitatori și va trebui să înregistrați unul nou.

Acesta este unul dintre cele mai mari avantaje al unui nume de brand. Chiar dacă decideți ulterior să urmăriți o nișă complet diferită, puteți să mergeți în continuare cu numele de brand. Acest lucru se aplică nu numai pentru numele de domenii, ci ca regulă generală în marketing și branding.

Doriți să vă creați site-ul web perfect? De ce nu începeți acum?