11 greșeli ale unui site web care îi fac pe vizitatori să plece imediat

Dacă vreți ca site-ul vostru web să fie de succes, unul dintre lucrurile de care trebuie să vă asigurați este că vizitatorii rămân cât mai mult timp posibil pe acesta. Atunci când vizitatorii pleacă imediat după ce au intrat, trebuie să schimbați lucrurile.

Rata de respingere

Să simplificăm lucrurile. Un vizitator intră pe site-ul vostru și îl părăsește imediat apoi, fără să mai viziteze și alte pagini. Acest proces se numește respingere. Rata de respingere reprezintă procentul vizitatorilor care ating imediat butonul Înapoi atunci când intră pe site-ul web. În calcularea ratei de respingere, nu contează dacă oamenii rămân doar câteva secunde sau jumătate de oră înainte de a pleca. Dacă nu accesează nicio altă pagină de pe site, acest fapt reprezintă o respingere.

O rată de respingere ridicată indică faptul că vizitatorii nu consideră site-ul vostru ca fiind unul util sau pur și simplu nu le oferiți posibilitatea de a rămâne. Există o mulțime de motive pentru care oamenii părăsesc imediat un site, pe care le vom aborda în acest articol. Dar să vedem mai întâi care sunt ratele de respingere pentru diferite tipuri de site-uri web.

–        Site-uri de vânzări: 20-40% rată de respingere

–        Pagini simple de aterizare: 70-90%

–        Portaluri: 10-30%

–        Site-uri de servicii: 10-30%

–          Site-uri de conținut: 40-60%

–        Generare de leaduri: 30-50%

Sursa: KISSmetrics

Este logic să presupunem că diferite tipuri de site-uri web au rate de respingere diferite. De exemplu, site-urile web de conținut, cum ar fi blogurile, au de obicei o rată de respingere mai mare, deoarece obțin mai mult trafic din motoarele de căutare, adesea pentru termeni irelevanți. Paginile simple de aterizare au rate de respingere și mai mari, pur și simplu datorită faptului că acestea conțin un singur îndemn și nu au alte opțiuni suplimentare pentru vizitatori.

De ce vizitatorii vă părăsesc imediat site-ul?

Dacă rata de respingere este mult mai mare decât nivelul de referință, trebuie să schimbați puțin lucrurile. Dar pentru a rezolva această problemă, trebuie să știți mai întâi de ce apare. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive:

Conținutul nu are legătură cu ceea ce așteptau vizitatorii

Oamenilor nu le plac neapărat surprizele, iar atunci când întâlnesc ceva neașteptat pe site-ul vostru web, probabil că vor apăsa imediat butonul Înapoi. Să presupunem că ați creat un anunț de promovare pe Facebook, unde scrie „Cele mai bune haine din oraș”, dar când oamenii îl vizitează, află că site-ul este de fapt despre tricouri. Deși tricourile sunt haine, cel mai probabil majoritatea vizitatorilor caută altceva și vor părăsi site-ul dacă nu găsesc acel lucru.

Designul este neplăcut

Un alt motiv pentru care oamenii ar putea părăsi site-ul este acela că designul nu este atrăgător din punct de vedere vizual. Greșelile de design web ar putea să vă distragă vizitatorii, dar să îi și determine să petreacă mult mai puțin timp pe site-ul web. Dacă aveți motive să credeți că designul nu este suficient de bun, acest lucru determinându-i pe vizitatori să părăsească pagina, puteți considera o reproiectare. Desigur, un design modern nu este suficient pentru a vă menține vizitatorii pe site, dar este totuși un început destul de bun.

Nu vizați publicul potrivit

Poate că problema nu este conținutul, ci genul de vizitatori pe care îi atrageți. Un aspect cheie al publicității online și al marketingului în cadrul motoarelor de căutare este că aveți nevoie de trafic, dar de un trafic direcționat. Să aduceți oameni pe site pur și simplu nu va fi un lucru benefic, deoarece majoritatea dintr ei vor părăsi imediat pagina.

Să oferim un alt exemplu. Să zicem că vindeți cărucioare pentru bebeluși, dar faceți publicitate în principal comunității persoanelor singure. Evident, trebuie să vă schimbați strategia și să găsiți locul în care se află clienții potențiali.

Nu oferiți opțiuni vizitatorilor

Poate că motivul pentru care vizitatorii vă părăsesc site-ul web nu este pentru că nu le place site-ul în sine sau pentru că îl consideră inutil, ci pur și simplu pentru că nu le oferiți nicio altă opțiune. De exemplu, dacă site-ul web conține o singură pagină, este normal ca rata de respingere să fie una înaltă, deoarece singura opțiune pentru vizitatori este să apese pe butonul Înapoi. Asigurați-vă că există întotdeauna un pas clar pentru oameni, astfel încât să nu părăsească imediat site-ul. Dacă aveți suficient conținut, îl puteți împărți în mai multe pagini.

Nu utilizați îndemnuri pe paginile de aterizare

Dacă sunteți noi în construirea site-urilor web, poate vă întrebați ce reprezintă o pagină de aterizare și cum diferită aceasta de site-urile obișnuite. Una dintre cele mai simple și bune explicații pe care le-am văzut vine de la Unbounce. Potrivit acestora, în lumea marketingului o pagină de aterizare este „o pagină web independentă, diferită de site-ul principal, care a fost concepută pentru un singur obiectiv centrat”. Scopul unei astfel de pagini este de a limita opțiunile disponibile vizitatorilor și de a-i determina să efectueze acțiunea dorită, de obicei, printr-un buton de îndemn (CTA).

Și ghiciți ce se întâmplă dacă nu folosiți un buton CTA sau acesta este invizibil vizitatorilor? Rata de respingere crește dramatic.

Conținutul este slab scris

Calitatea conținutului este unul dintre cei mai importanți factori care determină dacă utilizatorii vor rămâne sau nu pe site-ul web. Valoarea a ceea ce ați scris nu este singurul aspect important, deoarece conținutul trebuie să fie și bine scris. Lucruri precum greșelile de ortografie și o gramatică slabă vă vor face să păreți neprofesioniști, iar mulți oameni probabil vor alege să vă părăsească site-ul.

Există mai multe moduri de a rezolva această problemă. Puteți angaja pe cineva să vă corecteze textul sau puteți utiliza pur și simplu unul dintre numeroasele instrumente de corectură și ortografie disponibile. Iată câteva dintre preferatele noastre:

Grammarly

Wordy

Proofreadingpal

Site-ul web nu este disponibil pe dispozitivele mobile

În prezent, mare parte din traficul de internet provine de pe dispozitivele mobile. Potrivit Statista, mai mult de 30% din traficul global pe internet este generat prin intermediul smartphone-urilor. Acest lucru înseamnă că este foarte important să vă gândiți și la acei utilizatori. Cel mai bun mod pentru a face asta este prin crearea unei versiuni mobile.

Să presupunem că un utilizator de smartphone intră pe site-ul în varianta desktop. Cel mai probabil va trebui să mărească pentru a vă putea citi textul, va întâmpina dificultăți atunci când va dori să apese pe vreun link sau cu navigarea pe pagini. Cel mai probabil va părăsi site-ul în doar câteva secunde. Prin crearea unui site web compatibil cu dispozitivele mobile, asigurați vizitatorilor ușurința de a găsi ceea ce caută.

Nu exprimați clar despre ce este vorba în site-ul web

O primă impresie bună este foarte importantă. Vizitatorii vor decide în primele 4-8 secunde dacă vor rămâne pe site sau nu. Așadar, aveți până la 8 secunde pentru a le arăta oamenilor despre ce este vorba mai exact în site-ul vostru web.

Când oamenii ajung pe site-ul vostru, nu vor începe să citească imediat texte lungi. Vor căuta ceva scurt care le-ar putea spune mai multe despre. Un singur mesaj puternic în care explicați ceea ce faceți, cum faceți și ce vă face unici este cheia succesului.

Aveți prea multe distrageri pe pagini

Am spus-o de mii de ori – nu este nimic mai enervant pe un site web decât redarea automată de melodii și videoclipuri. Personal, de cele mai multe ori voi părăsi imediat un site dacă există ceva pe redare automată, cu excepția cazului în care este ceva cu adevărat important pentru mine.

Deci, cu excepția cazului în care site-ul deține ceva cu adevărat important pentru o mulțime de oameni (foarte puține site-uri pot afirma acest lucru), nu faceți greșeala de a folosi melodii sau videoclipuri pe redare automată.

Site-ul este foarte lent

Viteza este un aspect foarte important. Dacă durează mai mult de 4 sau 5 secunde pentru ca pagina să se încarce, aveți probleme serioase. Majoritatea oamenilor vor renunța după a 4-a secundă. Într-un mod ideal, site-ul ar trebui să se încarce în mai puțin de 2 secunde.

Puteți testa destul de ușor acest lucru folosind Pingdom Website Speed Test sau Webpagetest.

Deschideți link-uri externe în aceeași fereastră.

Amintiți-vă o regulă simplă despre link-urile de pe paginile site-ului:

  1. Link-urile interne trebuie să se deschidă în aceeași fereastră
  2. Link-urile externe (adică link-uri către alte site-uri web) trebuie să se deschidă într-o fereastră nouă

Dacă un vizitator apasă pe un link către un site web extern iar acesta se deschide într-o fereastră nouă, acest lucru va reprezenta o respingere. Puteți evita cu ușurință creșterea ratei de respingere cauzate de acest proces, urmând cele două reguli de mai sus.