Когато вашите онлайн продажби не вървят?

онлайн продажбиИмате вече функциониращ електронен магазин, но вашите онлайн продажби по някаква причина не вървят така, както ви се иска? Не знаете, обаче, какво да направите и в каква посока да предприемете действие? Ето трите основни посоки, в които трябва да разсъждавате и анализирате:

Генериране на трафик към сайта

Първото нещо, което трябва да осигурите, за да можете да си осигурите онлайн продажби, е достатъчен и качествен трафик към вашия уебсайт. Ако сайтът не е посещаем или се посещава от неправилните потребители, които не биха били заинтересувани от вашите продукти и услуги, то тогава няма как да осъществите и онлайн продажби. Въпросът е как да генерирате качествен трафик към уебсайта?

Това може да стане по няколко начина, като най-популярните са излизане в резултатите на търсачки като Google по определени ключовите думи или чрез включване на платена реклама на клик от типа Google adwords към вашата маркетингова стратегия. За целта е нужно да се направи, т.нар. SEO оптимизацията, която включва и SEO настройки на всяка една от страниците на сайта (ключови думи, тагове, заглавия и т.н). За да разберете как да направите сами тези настройки на сайта, изграден с платформата на Oxxy, можете да свалите и следвате инструкциите в нашия кратък наръчник тук: “Наръчник за SEO оптимизация нa уебсайта в платформата на Oxxy”.

Отделно, освен настройките на страниците, съдържанието на сайта също трябва да включва съответните ключови думи. Много е важно набора от ключови думи, който използвате да отговаря на изразите, които ползват вашите потенциални клиенти. Ако например видите, че излизате напред в резултатите по дадени изрази, но те не ви носят трафик, това означава, може би, че няма търсения по тях. Тоест, хората, които биха станали ваши клиенти, използват други ключови думи, за да намерят сходни на вашите продукти или услуги. Научете как да намерите правилните ключови думи>

Прецизната SEO стратегия е 50% от успешните онлайн продажби, защото благодарение на нея можете да осигурите достатъчен трафик от качествени потенциални клиенти за вашите продукти и услуги. Ако нямате необходимите знания и умения да изградите такава, можете да се обърнете към специалисти, които ще ви помогнат при оптимизирането на сайта.

Анализ с Google analytics

След като сте сигурни, че сте осигурили постоянен трафик към вашия онлайн магазин и сте го отчели в статистиките на сайта, ако все още онлайн продажбите са слаби, е необходимо да анализирате какво се случва с потребителите на самия сайт. Каква поредица от страници отварят, на кои страници прекарват най-много време, на коя страница обикновено напускат сайта, колко минути средно се задържат в магазина и т.н Тази информация е изключително важна, за да разберете какво и как трябва да оптимизирате. Данни в тази посока можете да намерите във вашия акаунт в Google analytics.

Може да се окаже, например, че попадайки на началната страница, потребителите почти веднага напускат сайта. Причините може да са различни, но една от тях може да бъде, че не сте направили достатъчно увлекателна тази начална страница, за да ги стимулирате да кликнат и да разгледат другите страници. Щом напускат веднага сайта, юзърите не са видели в първия момент нещо, което да ги заинтересува. Помислете как да реорганизирате началната страница и какво да покажете на нея, тоест на какво да дадете акцент. Най-важното и атрактивно съдържание трябва да се вижда веднага, без скрол с мишката надолу, защото така рискувате да загубите част от потребителите.

Друг случай може да бъде, например, ако по статистиките видите, че потребителите разглеждат доста от продуктовите страници, остават на сайта известно време, но не правят покупка. Тук отново причините могат да бъдат различни, например високи цени или недостатъчно добри и изчерпателни описания на продуктите, което отказва в крайна сметка потребителя да направи покупка. Или не добра и атрактивна визуализация на продуктите. Причината може да бъде и навигация, която не е интуитивна, тоест да няма добре визуализирани бутони за покупка, поставени на правилното място, които веднага да увличат потребителя да купи.

Също така, Google analytics дава възможност да се поставят т.нар. “goals” (цели), които представляват определена страница, най-често това е “Thank you” страницата. Става въпрос за страницата, която се появява след като клинетът направи покупката. Когато я задедете като цел, Google analytics ще Ви покаже какъв е пътя (отделните страници), през които минават потребителите, за да стигнат до нея и къде (на коя страница) реално се отклоняват. Тази информация може да бъде много полезна с цел да видите кои са слабите звена в сайта Ви и къде и какво трябва да подобрите.

Необходим е много сериозен и обстоен анализ на трафика на сайта, както и обмисляне на евентуални причини за това потребителите да го посещават, но реално да не извършват покупка. Хубавото е, че има инструменти като Google analytics, които могат да ви помогнат да видите какво се случва на практика с трафика на сайта и да ви даде идея как да оптимизирате нещата.

Анализ на конкуренцията

За да бъдете успешни в определена бизнес ниша едно от нещата, които винаги трябва да правите е да наблюдавате конкурентите, какво правят, как се развиват, какво предлагат. Дори и да имате доста добри позиции на пазара, никога не сте застраховани от риска да се появи нов конкурент или някой от старите да се активира и да стане по-добър от вас. Всички вие ежедневно се борите за едни и същи клиенти и за онлайн продажби и трябва да знаете във всеки един момент с какво ви превъзхождат конкурентите и как да сте една крачка пред тях. Не забравяйте, че потребителите ежедневно ви сравняват и ще направят покупката при този, който ги убеди, че има най-точния продукт, услуга спрямо техните критерии.

В анализа на конкурентите влиза както как са позиционирани в търсачката на Google, на кои места в резултатите и по кои ключови думи, така и как е организиран онлайн магазина им (дизайн, навигация и т.н.). Необходимо е да имате и идея за нивото им на обслужване на клиенти, както и за всички актуални оферти и предложения, които предлагат. Можете да правите много усилия електронният ви магазин да е успешен, но ако не сте конкурентно способни и не отговаряте на даден стандарт, който търсят потребителите и който се задава от конкуренцията, няма как да успеете и да генерирате достатъчно онлайн продажби.

Ето няколко примера: Ако продуктите са ви много качествени и добри, но по-големите ви конкуренти наскоро са си обновили дизайните на сайтовете с модерна визия, а вие сте със старата, то тогава няма да бъдете много актуални и веднага ще се загубите позиции. Или, пък, ако всички са пуснали промоция за Свети Валентин, а вие не, също ще изпаднете от класациите на потребители за сайт от който да направят покупка.

Накратко, вашият бизнес зависи не само от това, което вие в частност правите, но и от това какви действия предприемат конкурентите. В тази връзка, изработете си стратегия и график колко често да ги проверявате, какви параметри да следите, кои конкуренти точно да включите в проучването.

По-горе описахме трите основни насоки, на които трябва да отделите време за анализ, за да знаете във всеки един момент защо онлайн продажбите ви се движат в определени граници и какво и как да промените. Помнете, че всичко може да се обясни, стига да намерите правилните параметри за измерване и мониторинг.