Избор на ключови думи за добро позициониране в търсачките

business-2042283_1920 (1)

Изборът на подходящи ключови думи за вашия уебсайт е един от най-важните фактори, за да е успешно онлайн представянето ви. От правилната селекция на ключовите думи (но не само) зависи позиционирането на сайта в търсачките и като следствие лесното му намиране от аудиторията, която се стремите да привлечете.

Добрите ключови думи са тези, които отговарят на вашата тематична ниша, имат добър обем от търсения по тях на месец в търсачките и биват използвани от вашата таргет аудитория.

Има различни техники и инструменти, които можете да ползвате при изграждането на набора от ключови думи. В тази статия ще се спрем само на някои от тях, които са най-базовите и са едно добро начало, с което да започнете.

За да могат избраните ключови думи да работят за вас, трябва да ги използвате както в съдържанието на сайта си, така и в настройките на всяка една страница с цел оптимизация за търсачките. Как да направите необходимите настройки и къде точно да въведете ключовите думи можете да научите от нашия кратък наръчник “Наръчник за SEO оптимизация нa уебсайта в платформата на Oxxy”.

Как да намерите най-правилните ключови думи?

Стъпка 1 Започнете от общото към частното

Започнете от общите теми и генерически думи, като постепенно ще направите селекцията от думи и изрази по-тясна и специализирана. Нахвърляйте си най-общите теми, които засягат вашата ниша. Напишете първите неща, които ви идват на ум. Например: ако вашата ниша е интериорен дизайн, можете да заложите следните общи теми – интериор, дизайн, мебели, дом, офис, архитектура и др.

Стъпка 2 Разширяване на списъка от думи за всяка тема

Избройте всякакви думи и изрази, свързани със съответната тема. За да ви дойдат повече идеи, напишете в търсачката на Google темата и вижте какви други свързани ключови думи и изрази ще ви предложи търсачката. Обикновено, това, което излиза в падащото меню на полето за търсене са най-често използваните изрази oт потребителите при търсене по дадената ключова дума. От тях изберете тези, които са най-релевантни за вашия бизнес.

kws1

Например:

Интериор – интериорен дизайн, интериорни врати, интериорен дизайн софия, интериор, интериорен дизайнер, интериорен дизайнер цени,
Дизайн – …..
Мебели – …..
Дом – ……
Офис – …..
Архитектура – …..

След това първо търсене, направете второ, по-задълбочено, като повторите операцията със всеки един от извадените нови изрази за всяка тема и пак изберете най-релевантните за вас от допълнителните предложения на Google.

kws2

Също така, прегледайте резултатите от първите няколко страници, които излизат по дадените ключови думи и изрази и си запишете думите, отнасящи се до вас, които конкурентните сайтове са използвали в заглавията на резултата.

kws3

Те могат да Ви бъдат много полезни, защото, за да бъдат включени в заглавията на сайтовете, които излизат на първи позиции, означава, че тези ключови думи са важни и търсени от потребителите. Ето какви думи, открихме, използвайки тази техника:

Интериор:
Интериорен дизайн – интериорен дизайн на апартамент, интериорен дизайн на хол, жилищен интериор, идеи за обзавеждане и интериор, студио за интериорен дизайн, интериорен проект, дизайн на вътрешна среда и др.

Ако изпълните Стъпка 1 и Стъпка 2 вече ще имате един сериозен набор от идеи за ключови думи, които да ви помогнат да оптимизирате сайта си.

Стъпка 3 Използвайте различни инструменти за по-добра селекция и повече идеи

За да бъде селекцията ви точна и успешна е необходимо да ползвате, също така, различни инструменти, които да допълнят списъка ви и да ви посочат, например, доколко дадена ключова дума е използвана от потребителите. Под “използвана” се има предвид колко често потребителите я използват при своите търсения в търсачките. Понякога може да ви се струва, че дадена дума или израз са много подходящи, но от статистиките да се окаже, че когато потребителите търсят дадения продукт или услуга, използват съвсем други словосъчетания или комбинации от думи.

Един от инструментите, който може да ви послужи е Google AdWords Keyword Planner (“Инструмент за планиране на ключови думи”). За да работите с него, трябва да имате регистрация в Google Ads. След като влезете във вашия профил от горното меню “Инструменти”, трябва да изберете “Инструмент за планиране на ключови думи”.

kws5

Изберете опцията “Намиране на ключови думи” и въведете ключовата думи или израз в полето, което ще видите. Натиснете бутона “Първи стъпки”, за да стартирате търсенето.

kws11

kws8

Това, което ще Ви покаже Google са идеи за ключови думи, свързани с въведената от вас такава, както и статистики за средния брой търсения на месец на всяка ключова дума (израз), конкуренцията (висока, средна, малка), Дял на рекламните импресии, Ценовата оферта на клик. Индикаторите, които биха ви послужили на първо време за изграждане на вашия списък са средния брой търсения на месец и конкуренция. Когато кликнете върху всеки един от тези критерии можете да зададете подредба в низходящ или възходящ ред на резултатите за дадения показател.

kws9

Ето какво се получава, ако сортираме ключовите думи от най-търсените към по-малко търсените на месец. Виждаме, че спални, мебели, кухня, дивани са най-търсените (10 хил. – 100 хил. на месец), следвани с доста по-малко търсения от идеи за дома, дизайн, детски стаи, обзавеждане за детска стая и чак тогава идва думата интериорен дизайн и т.н (1 хил. – 10 хил.)

kws10

Направете си списък с думите, които се отнасят до вашата ниша и имат добри показатели за търсене, има опция да ги екпортнете и в ексел. Не се хвърляйте само на най-популярните думи, защото при тях освен, че се използват много от потребителите, най-често и конкуренцията ще е висока и няма да е толкова лесно да излезете напред в резултатите.

Повторете същата операция за всички други ключови думи, които сте извадили при Стъпка1 и Стъпка2.

Вече, би трябвало да имате един доста сериозна селекция от изрази, думи, словосъчетания, на базата на които да оптимизирате текстовете в сайта си и да направите SEO настройките на страниците. И още веднъж, ако сте пропуснали, не забравяйте да прегледате и следвате инструкциите в нашия наръчник за SEO оптимизация на страниците на сайта. Можете да го свалите от следния линк “Наръчник за SEO оптимизация нa уебсайта в платформата на Oxxy”