SEO оптимизация: какво препоръчват експертите?

search-engine-411105_1920
bobibo grvatar 2Интервю с Боби Бончев, консултант на уеб проекти с дългогодишен опит и интернет предприемач; специалист SEO оптимизация за търсещи машини, в това число изграждане, оптимизиране, монетизиране и управление на уеб проекти. Участвал е в изграждането и управлението на най-големия сайт за запознанства в страната, Aha.bg. Към момента се занимава с консултация на уеб проекти, seo оптимизация, създаване и управление на рекламни кампании, управление на онлайн репутация и развива дигитална агенция –Reshenia.com, в която е съсобственик заедно с Александър Ненов.

Logo-Resheniacom

Разкажете ни накратко от какво зависи индексирането и позиционирането на един уебсайт в търсачки, като Google и каква е разликата между двете?

– Търсачките и Google обхождат сайтове и проверяват за ново съдържание периодично. Техни „роботи“ преценяват колко често да идват на вашия сайт и да проверят за нещо ново, което да добавят в своя индекс, съответно този процес се нарича индексиране или обхождане за ново съдържание.
Позиционирането пък вече е по-скоро процес, в който търсачките на база вътрешен алгоритъм, преценяват кое съдържание на коя позиция да изведат при търсене по определена ключва дума и фраза.

Алгоритмите за индексиране и позициониране на търсачките стават все по-сложни и включват повече фактори, като целта е да се покаже възможно най-близко съдържание до това, което търсим, а и да се изключат опитите за „измама“ на търсачките с неподходящо съдържание. Факторите, които с различна тежест влияят на вашите позиции в google например са над 200. Търсачките не обявяват конкретните фактори и тяхната тежест, но често дават препоръки и насоки, а и много експерти постоянно тестват отвън алгоритъма и оценяват кое влияе и кое не в такава степен.

Какво трябва да направи един собственик на уебсайт или електронен магазин, за да оптимизира сайта си за търсачките (seo)? Може ли да извърши сам оптимизацията или трябва да се обърне към експерт?

– Разбира се, че всеки може да се справи и сам, стига да има необходимите знания и умения. Ето няколко основни насоки, в които трябва да се работи във връзка със SEO оптимизацията:

– качествено съдържание, което се обновява периодично
– полезни продукти и информация по страниците на сайта, които задържат вниманието на потребителя
– добре структурирам текст, лесно четими шрифтове, снимки, графики и видео в съдържанието
– изграждане на линкове/връзки с други сайтове с подобно съдържание, цитиране на източници при вас
– пускайте периодично по нещо ново и полезно в сайта, така, че роботите на търсачките да ви навестяват с тази периодичност и да преглеждат новото съдържание

Тук много важно е правилното изграждане на сайта, така, че той да отговаря на правилата на google и другите търсачки. В случая, ако човек е решил да се захване сам с нещата и иска да му се случат добре, горещо препоръчваме използване на платформи като Oxxy. В тях, екипът зад платформата се грижи да поддържа и пуска нови функции, така, че те да отговарят на изискванията и на търсачките. За ползвателя на платформата остава само да следва стъпките, които по-горе описах и да продуцира качествено съдържание.
При Oxxy задължително прегледайте и seo ръководството, което платформата предоставя и което се отнася до базовите seo настройки. Изключително лесно е чрез платформата да подпомогнете търсачките да оценят вашето съдържание, като попълните и структурирате информацията правилно.

Как стои въпроса с платената реклама в търсачките, като Google adwords и в какви случаи се препоръчва тя? Каква е нейната роля за позиционирането на уебсайта в резултатите на Google?

– Процесът на seo оптимизация на един уебсайт и позиционирането му на по-предни позиции по дадените ключови думи в търсачките е дълъг и отнема време. За нов уебсайт, дори появяването на някакви резултати в google може да отнеме месеци, а при някои конкурентни ниши борбата за първите позиции може да продължи с години в надиграване с конкуренцията.

Рекламата в Google adwords пък дава резултат веднага. От ден първи на вашия сайт и само с една рекламна кампания вие може да сте най-отгоре при търсене по вашите ключови думи.

Ние в Reshenia.com, обикновено препоръчваме на нашите клиенти да направят баланс между двете. Дългосрочно инвестицията в seo оптимизация, дълго след това може да води потребители в сайта и клиенти за компанията, без да е нужна реклама, а докато това се случва като процес, препоръчваме на клиентите си да не „изпускат“ потребители, а да заложат на рекламни кампании.

Тук темата е дори още по-обширна и включва осъзнаването от страна на всеки бизнес от нуждата да има уебсайт и представяне в интернет, а след това и подбиране на правилната стратегия за привличане на потребители към сайта. Ако тези две неща се построят и осъществят правилно, опита ни показва, че продажбите значително скачат.

reshenia.com

За да има възможно най-добро позициониране в търсачките в какво бихте препоръчали да инвестира собственикът на един уебсайт: в seo, Google adwords или и в двете?

– Много хора се хвърлят да изграждат своя уебсайт или магазин от нула и това обикновено им коства доста, като в голяма част от случаите не се заделя бюджет за популяризиране на уебсайта. Има дори такива, които смятат, че наличието на сайт онлайн е достатъчно и някакси потребителите и трафика ще се генерират автоматично от търсачките. За съжаление, обаче, реалността е съвсем различна. Трябват доста сериозни и целенасочени усилия в посока на seo оптимизация, особено в случаите, когато от дадения уебсайт се очаква да привлича нови клиенти и да осъществява продажби. Необходимо е да развиете цялостна стратегия за доброто му позициониране в търсачките и да инвестирате бюджет, за да постигнете резултати.

Когато консултираме изграждане на нов уеб бизнес, ние съветваме нашите клиенти да балансират този бюджет и да не спират само с изграждане на сайт, а имено да заделят една част за последващото му популяризиране. Относно инвестицията за създаването на сайта, опитът ни показва, че в над 90% от случаите, базирането на готова платформа като Oxxy е по-доброто решение за тях (цена, качество, време за стартиране на проекта и поддържка след това).

След старта обаче, трябва да обърнат внимание и на своята стратегия за популяризиране. Дали ще е базирана на дигитална агенция като Reshenia.com или ще го правят сами, да обърнат сериозно внимание на seo оптимизацията, както и управлението на социални мрежи, рекламните си кампании в Google Adwords и Facebook Ads.

Какъв бюджет трябва да предвиди онлайн предприемача за seo?

– Бюджетът за seo може да варира спрямо уебсайта и желаните резултати, както и пазара на който искаме да позиционираме. Не трябва да се забравя и че seo е процес, а не еднократен акт.
Тук пак отварям скоба, че ако компанията е малка и стартираща и няма бюджет за seo, може и сам човек да се заеме с този процес. В интернет има много и достъпна информация какво и как може да се направи по оптимизацията на сайта,но разбира се, за всичко това се иска да се инвестират време и усилия.

Ако се обърнете към дигитална агенция, която да поеме задачата seo оптимизация, имайте предвид, че цените могат много да варират. Обикновено цените на месечна seo оптимизация и изграждане на връзки към сайта стартират от около 150-200 лева на месец и могат да стигнат до няколко хиляди лева на месец, в зависимост от желаните резултати и обема работа, която трябва да се свърши от дигиталната агенция. Смятам, че средната цена за малък и стартиращ сайт, при която трябва да се очакват добри резултати е между 300 и 500 лева на месец. Подобна инвестиция, след време може да доведе устойчив трафик от търсачките и да позиционира сайта на добри позиции в тях.

Имайте предвид, че и различните seo компании имат и различен начин на работа. Някои предлагат обвързващ договор за определен период от време, а при други, може да се откажете по всяко време, ако не сте доволни.
SEO услугата може да включва и различни анализи и отделни подуслуги, които не изискват месечен абонамент, а са на еднократно плащане. Такива например са: първоначелен одит на уебсайта, анализ на ключови думи на уебсайта (този анализ може да се използва и в рекламните кампании в Google Adwords), анализ на seo показателите на конкуренцията, анализ и доклад за мета данни на сайта и други.

В момента може да поръчате безплатен кратък SEO одит на вашия уебсайт, а с него може да ви изпратим оферта и за платени услуги, които може да предложим и биха били полезни във вашия случай.