Как да стана фрийлансър и да правя уеб сайтове

adult-beautiful-blur-935756

Искаш да работиш за себе си? Искаш лесно и бързо да започнеш собствен бизнес, който не те връзва в офис? Нямаш начален капитал? Няма проблем!

Фрийланс услугите стават все по-популярни и фирмите са все по-склонни да наемат хора на свободна практика за някои проекти.

Такъв проект може да бъде изработката на сайт. Вече е норма фирмите да бъдат откриваеми онлайн, така че всички те ще имат нужда от сайт, който да представя дейността им. Също така, онлайн търговията става много популярна и създаването на онлайн магазини е търсено умение.

Защо да започнеш да създаваш фирмени сайтове и онлайн магазини?

Първо – не изисква капитал от твоя страна. Можеш да се научиш безплатно, има много информация в интернет.

Второ – създаването на сайтове отваря врати към много последващи поръчки: за поддръжка на сайта или магазина, за добавяне на съдържание, за подобряване на функционалностите, за дигитален маркетинг и оптимизация за търсачки…

Трето – пазарът е голям и клиенти с всякакъв бюджет имат нужда от сайтове и магазини, което значи, че в сферата ще има доста работа занапред.

Накратко, можеш бързо и лесно да започнеш собствен бизнес като фрийлансър в тази област.

Научи повече как Oxxy помага на младите хора да започнат собствен бизнес от статията “Шанс за младите: собствен бизнес от нулата, без инвестиция” (бонус в статията: безплатен “Наръчник на фрийлансъра”)

Предимства на работата на свободна практика

Фрийланс или работа на свободна практика значи, че работиш за себе си, ти управляваш натоварването си, решаваш кои проекти да вземеш и определяш какво заплащане ще поискаш. С други думи – нямаш шеф.

Това значи, че нямаш стриктно работно време, само срокове, за които се разбирате с клиентите. Можеш да работиш от всякъде и не е нужно да си взимаш почивка, за да отидеш на море, примерно.

Също така, ще ти е доста интересно, защото клиентите ти ще са различни, с разнообразни бизнеси и ще научиш много за техните индустрии.

Не на последно място, такъв онлайн бизнес е подходящ за хора, които:
● трябва да се грижат за деца или възрастен човек
● живеят на място с по-малко привлекателни възможности за работа
● учат и имат нужда от доход
● работят недобре платена работа и могат да отделят още време за допълнителен доход

Харесва ли ти как звучи? Тогава ето как да станеш фрийлансър.

adult-business-businessman-374820

1. Направи си план
Това значи да решиш какви услуги точно ще предлагаш – например, ще създаваш уебсайтове на малки фирми.

Също, прецени към какви клиенти ще се насочиш. Ако владееш чужд език, няма проблем да работиш за чужди фирми.

Ако не – ще трябва да си проактивен на българския пазар. Хубавото в този случай е, че тук фирмите са малко по-назад с онлайн присъствието и доста от тях тепърва ще имат нужда от сайт, така че работа за фрийлансъри ще има.

2. Как да започна да правя сайтове
Лесно е на платформа тип website builder като Oxxy, тъй като не е нужно да имаш каквито и да е програмистки или дизайнерски умения. Голям плюс е, че е напълно безплатно да я ползваш като фрийлансър и да работиш на нея за клиенти.

Тя е много удобна за създаване на сайтове, защото работи на drag and drop принципа, т.е. визуално свободно местене и редактиране на елементите по сайта (текстове, снимки, форми и т.н.). Дори е забавно, защото директно виждаш как ще изглежда сайта, докато го създаваш, като разместваш елементи или сменяш цветове.

За да започнеш уверено да търсиш проекти, разучи платформата – безплатната регистрация ти дава неограничено време да тестваш всички функционалности, включително онлайн магазин. И е на български език, с поддръжка и помощ също на български, което ще те улесни.

Платформата има много безплатни ресурси за обучение:
– Специална ПРОГРАМА ЗА ФРИЙЛАНСЪРИ, разработена с цел да помага на специалистите на свободна практика, използващи Oxxy да бъдат успешни в своите проекти
Видео уроци>
Уебинар “Как да създадем първи си сайт”>
И още.

3. Създай професионалната си самоличност
Сега е време да се представиш на потенциалните си клиенти. Трябва да изглеждаш като експерт, сериозен човек, на когото може да се има доверие. И трябва да си там, където клиентите предлагат работа.

Направи си собствен сайт
Това лесно се пропуска, но нали все пак ще предлагаш точно тази услуга – създаване на сайтове. Обратно на старата поговорка “Обущарят бос ходи.”, ти си направи сайт на платформата Oxxy, за да се представиш на потенциалните си клиенти и едновременно да покажеш какво можеш.

Работен имейл
Направи си нов имейл специално за работа. Първо, защото ще ти е по-лесно да следиш работните си комуникации. Второ, защото никой не би наел човек в имейл gotiniq1@abv.bg.

Имейлът ти трябва да се пише лесно, затова използвай съкратен вариант на името си, ако съдържа много ж, щ, ч, ъ или ц.

Например:

Цветомира Банчева -> contact@mirawebdesign.com

Можеш да си купиш домейн като mirawebdesign.com от Oxxy. Бизнес пощи са включени в платените планове на Oxxy, ако искаш да си създадеш професионален имидж.

Професионални профили в социалните мрежи

Facebook и LinkedIn (и другаде, ако смяташ, че там ще има клиенти) са задължителни, защото хората със сигурност ще те проверят преди да те наемат.

И в двете социални мрежи използвай цялото си име и насочващи думи за услугите, които предлагаш: изработка и поддръжка на уеб сайтове, фрийланс уебдизайн и т.н.

LinkedIn съвет:
Добавяй всички умения и сертификации, които придобиваш с времето, за да направиш профила си силен и вдъхващ доверие. Не включвай друг работен опит като барман, например, който няма никаква връзка със сегашните ти усилия.

Използвай снимка, на която изглеждаш професионално и сериозно. Разгледай профилите на други фрийлансъри, за да се ориентираш. Дори да си направиш няколко такива снимки при професионалист, няма да ти излезе много скъпо, а си заслужава за впечатлението, което ще направиш.

Facebook съвет:
Направи си отделен профил от личния (който пък трябва да настроиш да не е публичен), така че клиентите ти да не виждат подробности от личния ти живот. Също така, се включи във Фейсбук групи за фрийлансъри, където ще научаваш тънкостите на занаята от по-опитни хора, а и можеш да завържеш полезни познанства, които после да ти донесат проекти.

Когато се почувстваш уверен, започни и ти да споделяш знания с останалите, за да допринасяш за общността – не се харесват хора, които само използват знанията на другите без да дават нищо от себе си.

4. Договори и данъци
Това е доста важен въпрос и е хубаво да си го изясниш навреме, защото още първият ти клиент ще попита издаваш ли фактури. Основните варианти са два:

Граждански договор
С всеки клиент сключваш договор за свършена работа в определен срок, например един сайт за един месец. Не издаваш фактури. Ти и клиентът ще внасяте осигуровки, но не всички, както при трудовите договори. Няма проблем да работиш на няколко граждански договора едновременно.

Регистрация като самоосугиряващо се лице
Регистрираш се в НАП и в регистър БУЛСТАТ като лице, упражняващо свободна професия. Можеш да издаваш фактури с ЕГН-то си вместо с БУЛСТАТ. Подаваш данъчна декларация всяка година и се осигуряваш на минималната заплата.

Внимание!
Това не е изчерпателна информация за дължимите данъци и осигуровки като фрийлансър, така че се консултирай с адвокат и счетоводител преди да избереш. В интернет можеш и да прочетеш какво правят други фрийлансъри в България.

НО не се притеснявай, не ти трябват лицензи или разрешителни за работа, така че можеш да почнеш този тип собствен бизнес веднага, с минимална инвестиция.

5. Как да изградиш портфолио
Започни скромно – от познати и приятели. Те могат да ти възложат проект или да те свържат с някого, който има нужда от сайт или магазин.

Така ще започнеш да трупаш умения и да общуваш с реални клиенти, но и ще ти е по-спокойно, отколкото с непознати. Също така, приятелите на твоите познати вече ще са получили положителна препоръка за теб и това ще улесни много съвместната ви работа.

Голяма предимство на работата по създаване на сайтове е, че има всякакви проекти и типове клиенти. Като начинаещ, ти можеш да си много полезен на малките фирми или локални бизнеси, които нямат голям бюджет и няма да искат сложни за изпълнение сайтове.

Някои идеи за първи клиенти, за да те насочим в каква посока да мислиш:
● малки салони за красота в квартала ти
● ученически занимални и детски парти центрове
● заведения
● учители, даващи частни уроци
● автосервизи, автошколи и инструктори
● цветарски магазини
● ферми
● фотографи
● малки фирми, произвеждащи нещо
● семейни хотели
● шивашки ателиета и т.н.

Ако след като им направиш сайта или онлайн магазина, имат нужда от допълнителни функционалности, за да изглежда онлайн присъствието им професионално, те могат да се възползват от някой от платените абонаменти на Oxxy, които започват от едва 9,99 лева на месец без ДДС за годишно плащане. Ти не плащаш нищо, само създаваш сайта, а и при активиране на годишен платен абонамент от всеки твой клиент, можеш дори да печелиш комисионна като реселър на Oxxy.

По този начин ще започнеш да си изграждаш портфолио, което пък ще ти носи още клиенти. Целта е да натрупаш опит и да събереш реални проекти.

Съвет 1: Няма проблем да включиш и свои идейни проекти за примерни фирми, но трябва да се отбележи ясно, че са такива.
Съвет 2: Често малките бизнеси, с които най-вероятно ще работиш, са доста традиционни, така че титлата “фрийлансър” може да им е непозната. Обясни, че правиш сайтове на свободна практика и предложи да направите среща, за да обсъдите всички детайли по проекта.

Как представям портфолиото си
Когато потенциален клиент ти го поиска, според начина ви на комуникация имаш опции:
– Изпрати му линкове към сайтовете, които си направил
– Подреди скрийншоти от сайтовете в презентация или .pdf документ
– Сложи линкове към изработени сайтове на собствения си сайт и социални профили

adult-blur-business-630839

6. Как да намериш първия си клиент
След като вече имаш знания и портфолио, а и увереност, можеш да потърсиш проекти извън кръга си от познати.

В LinkedIn отдели време да натрупаш контакти – случва се хората да публикуват обяви за търсене на услуги там. Можеш и ти да споделиш собствения си сайт и да напишеш, че предлагаш изработване на сайтове. Колкото повече хора разбират за предлаганите от теб услуги, толкова по-голям е шансът да те наемат или да споменат за теб на някого, който има нужда от сайт или магазин.

Във Facebook следи групите за фрийлансъри, които споменахме, защото те са много активни. Често се случва някой по-опитен уеб дизайнер да откаже по-лесен проект и да го предложи на по-начинаещи колеги в групите. Или фирма да потърси специално там, защото иска да наеме някого точно на проектни начала.

Не на последно място, включи се във всякакви събития и срещи на бизнес тематика. Посещавай ги, слушай и се запознавай с хората – ще научиш много полезни неща. Така ще завържеш контакти и рано или късно ще намериш човек или фирма, на когото можеш да помогнеш с услугите си.

7. Как да определиш цената на труда си
Това сигурно много те тревожи като начинаещ фрийлансър. Имаш свобода сам да решиш.

Какво да вземеш предвид:
● Точните изисквания към проекта – дали са повече или по-малко, колко ще ти е лесно да го изпълниш
● Колко време ще ти отнеме – един лесен начин да сметнеш е следният: “За колко време ще го направя? За колко лева съм готов да стоя Х часа и да работя?”
● Какъв е клиентът – един фризьорски салон може да си избие 200 лева за сайт с 2 дни работа. Съседката, която плете на 2 куки, може би трябва да плете 1 седмица за същата сума. Напасни се по клиентите и ще получиш повече препоръки.

Най-добре е да започнеш с по-ниски цени, за да си конкурентен на пазара и да се насочиш към бизнесите, които биха се възползвали от твоите умения.

Съвет:
По-опитните разработици се целят в други клиенти с много по-сложни изисквания, така че не се притеснявай, че взимаш по-малко от тях. Трябва да има предлагане за всеки бюджет.

8. Препоръки за процеса на работа от вкъщи
В началото ще ти е трудно да се съсредоточиш, защото работата от вкъщи включва много разсейване.

Започни да си правиш график кога какво ще свършиш и стриктно да си засичаш колко време работиш. Това ще ти помогне и за ценообразуването.

Също така, точно защото имаш свободата да работиш, когато искаш, избирай времето от деня, в което си най-активен. Така ще си спестиш нервите да се мъчиш да правиш нещо, когато мозъкът ти просто не работи.

Не на последно място, спазвай сроковете, които си обещал. Ако срещаш трудности, помоли клиента за отсрочка (в границите на разумното), но не оставяй нещата да излязат извън контрол и клиентите да те търсят за просрочени договори. Все пак те трябва да останат доволни.

Съвет: Изключи звука на телефона си и всички известия от социални мрежи, докато работиш. По-добре да свършиш работата по-бързо и после да си починеш, отколкото да се разсейваш цял ден. Нали все пак ставаш фрийлансър, за да имаш контрол над времето си?

agreement-business-businessman-872957

9. Какво да правя след изработката на сайта

● Още преди да си предал финалния проект, набележи всичко, от което би могъл да има нужда в бъдеще твоя клиент във връзка с проекта и проактивно предложи допълнителни услуги (с допълнително заплащане, разбира се) – добавяне на съдържание или функционалности, маркетинг, добавяне на онлайн магазин и т.н. Използвай момента, докато още сте във връзка и имаш възможност да го убедиш. След това вече ще е по-трудно, тъй като няма да сте в постоянен контакт, а има и риск някой друг фрийлансър да се свърже с него и да предложи своите услуги.
● Увери се, че си предал всичко необходимо като пароли за достъп на клиента.
● Увери се, че си получил пълния си хонорар.
● Помоли клиента за препоръки – в социалните мрежи, в имейл (цитирай на сайта си), или направо на негови познати
● Проверявай периодично сайта, за да видиш, ако все пак клиентът има нужда от допълнителни услуги.
● Продължавай да развиваш уменията си, за да можеш да включиш в портфолиото си изработване на по-сложни сайтове, съответно на по-високи цени.

Да станеш фрийлансър и да изработваш сайтове е лесно с Oxxy – учиш се бързо и не плащаш за основния инструмент, с който работиш – платформата Oxxy. Така предлагаш и по-конкурентни цени, които повече клиенти ще харесат.

Започни да работиш за себе си още днес! Направи си профил безплатно в www.oxxy.com/bg.

Ако желаете и се интересувате да получавате в бъдеще други материали, свързани с това как да СТАНЕТЕ ФРИЙЛАНСЪР и да развиете БИЗНЕС на СВОБОДНА ПРАКТИКА, кликнете по-долу, за да се запишете чрез Фейсбук Месинджър:

ИНТЕРЕСУВАМ СЕ>