Шанс за младите: собствен бизнес от нулата, без инвестиция

 

StockSnap_Y2AHVPYB51
Всеизвестно е схващането, че за младите в България е трудно, почти невъзможно да си намерят първа работа. Стартира се трудно, тъй като повечето фирми искат хора с опит, който пък няма как да бъде натрупан без да се даде възможност за първоначален старт. Каква е алтернативата и изобщо има ли такава за младите хора в България?

Отговорът е да! В днешния свят на високи технологии, дигитална среда и социални мрежи, лимитите и ограниченията са много по-малко и невъзможното става възможно. Вместо да разчитат на някой друг да ги наеме, младежите могат да пробват сами да си създадат професионална възможност, работейки за себе си. Интернет изобилства от информация, безплатни платформи и open source решения, които при желание и малко находчивост могат да бъдат използвани за стартиране на дейности, носещи доходи, включително електронна търговия или развиване на консултантски услуги, свързани със създаване на уебсайтове, уеб дизайн, дигитален маркетинг и т.н.  И всичко това без нужда от първоначална инвестиция или наличен професионален опит.

За едно от тези достъпни и безплатни решения, които могат да използват младите, с цел изграждане на своя предприемаческа кариера, разказва Димитър Димитров, основател и изпълнителен директор на Oxxy Group PLC.

Разкажете ни за Вашата компания и услугите, които предлагате.

Oxxy Group PLC е международна публична компания с българско участие. Основна част от услугите, които предлагаме, са свързани с онлайн платформата Oxxy.com. Става въпрос за платформа от ново поколение от типа website builder за изграждане на уебсайтове без програмиране. Не са нужни технически или дизайнерски умения. Начинът на работа е “drag and drop”, а имено визуално свободно местене и редактиране на елементите по сайта (текстове, снимки, форми и т.н.). Използва се визуален редактор WYSIWYG (What You See Is What You Get), тоест виждате как ще изглежда реално сайта. Платформата е насочена към всички, които искат сами да си направят уебсайт, за да представят своята дейност онлайн или да развиват електронна търговия.

Как платформата Oxxy.com може да помогне на младите хора за стартиране на собствен бизнес?

Самата платформа е една база, на която младите хора могат да стъпят, за да изградят своите услуги в сферата на онлайн предприемачеството. Пример за това са т.нар. фрийлансърски услуги, свързани със създаването на уебсайтове. Пак казвам, че за да се работи с платформата не са нужни специални умения, всеки може да се научи да изработва уебсайтове за себе си или за свои клиенти (фирми или частни лица). От там нататък, за да се стартира бизнес, зависи доколко всеки е проактивен в търсенето на клиенти и какви умения има, за да предложи и продаде своите услуги.

laptop-2561162_1920

Откъде да започне някой, който иска да прави уебсайтове за клиенти?

Разбира се, всеки, който иска да развива услуги на базата на платформата, първо трябва да си направи свой профил и да я тества. За тази цел имаме безплатна регистрация, която е за неограничен период от време и чрез която един потребител може създаде неограничен брой сайтове на поддомейн от типа yourname.oxxy.com/sitename.

Изграждането на уебсайтовете на клиентите в последствие може да стане директно през профила на фрийлансъра, тъй като платформата позволява управлението и създаването на повече от един сайт през един акаунт. Когато сайтът е готов, в зависимост от предпочитанията на клиента, има две възможности. Едната е сайтът да остане на поддомейн, което не е обвързано с абонамент или други такси към Oxxy. Другата е да се премине на някой от нашите платени абонаменти, които включват допълнителни функционалности и са за всички, които искат сайтовете им да изглеждат професионално. Годишните ни планове Basic, Plus и Ecommerce включват ползване на собствен домейн, повече трафик и пространство, както и бизнес електронни пощи. Цените ни са много достъпни от порядъка на 9,99лв., 14,99лв. и 19,99лв. без ДДС на месец при годишно плащане. Важно е да споменем, че компанията не взима никаква комисионна от услугите на фрийлансъра. Нашата печалба е само при директната продажба на нашите абонаментни планове.

Освен създаването на уебсайтове за клиенти, има ли други услуги, които биха могли да бъдат стартирани на базата на Вашата платформа?

Да, платформата има модул за електронна търговия. Всеки, който желае, може да направи свой онлайн магазин, като модулът може да бъде тестван абсолютно безплатно. Едно хоби като рисуването или ръчното изработване на различни предмети може да се превърне в бизнес, който да бъде стартиран за минути, като се пусне електронен магазин. Има доста успешни магазини направени с платформата Oxxy за ръчно изработени бижута, детски аксесоари и играчки и др.

Също така, платформата Oxxy може да бъде използвана за създаване на уебсайт, който промотира дадени услуги. Интересувате се от фотография, владеете добре езици, имате кулинарни способности…тогава си направете сайт, който да представя вас и вашите способности, оформете ги като услуги и започнете да ги промотирате.

Какво бихте посъветвали младите, които биха искали да стартират свой собствен бизнес?

Аз самият, след като завърших магистратурата си в университета, избрах този път, тествайки различни бизнес проекти, някои от които успешни, други не. Но с натрупването на опита, идват и резултатите. Зaтова бих посъветвал младите хора, които имат желание да работят за себе си, да бъдат проактивни и да не се обезкуражават, защото възможности има. Важното е да пробват и да не се притесняват да започнат нещо ново, дори и да нямат необходимия опит. Опит се гради с практика, а с практиката идват и резултатите. Всички, които искат да пробват някои от възможностите, за които споменахме и имат въпроси, могат да се свържат с нашия екип във фейсбук месинджър https://m.me/oxxy.bg , на имейл support@oxxy.com или на тел: +359 2 434 1794.

Добавено от редактора 15.05.2018:

Поради големия интерес към статията и многото запитвания, които получихме, изготвихме подробен Наръчник за всички, които се интересуват от подробности как да стартират фрийлансърски услуги за създаване на уебсайтове на клиенти. Ако имате желание да получите Наръчника на Oxxy, можете да заявите Вашия интерес чрез съобщение във Фейсбук Месинджър, като кликнете на линка:

ИСКАМ ДА ПОЛУЧА НАРЪЧНИКА >