Стъпка по стъпка: Как да изберем най-добрия домейн за нашия уебсайт

Адресът на уебсайта ви, наричан още домейн, е един от най-важните аспекти, които определят неговата възможност да се представя добре в онлайн присъствието. Затова е необходимо да се отнесете много внимателно с избора му.

Има доста фактори, които трябва да обмислите, преди да запазите домейн. В настоящата статия сме ви представили най-важните стъпки, които да предприемете, за да си гарантирате бъдещ успех.

Как да изберем домейн

Покажете бранда си

Домейнът ви не е просто поредица от букви, които хората използват, за да намерят сайта ви. Той представя идентичността на компанията и играе много важна роля в цялостната ви брандинг стратегия.

Най-добрата възможност е да запазите домейн, който е напълно идентичен с името на фирмата ви или пък с марката, която промотирате. Ако пък то е заето, измислете нещо, което се доближава възможно най-близо до него. Друга възможност е просто да запазите друго разширение.

Например, ако имате фотографско студио, което се казва “Фото Вселена“, най-добре би било домейнът ви да бъде нещо от типа на photovselena.com. Ако това е заето, можете да потърсите photovselena.net или photovselena.biz.

Правилното разширение

Изборът на разширение на домейна до голяма степен зависи от вашето предпочитание. Всяко разширение има собствено значение, което обаче не се спазва строго. Най-разпространеният домейн безспорно е .com. което идва от английската дума “commercial” (комерсиален). Това обаче не ограничава възможността за регистрация на подобен домейн единствено до комерсиални уебсайтове. Други популярни разширения са .net, .info, .org и .eu.

Всички тези разширения влизат към т.нар gTLD (Generic top-level domains). Една друга група домейни са т.нар ccTLD (country-code top-level domain). Това са разширенията, отговарящи на различни държави, като .bg за България или .co.uk за Великобритания.

През последните няколко години голяма популярност придобиха и новите разширения като .restaurant, .club, .website и др.

Както вече споменахме, изборът на разширение зависи изцяло от вас и вашите предпочитания. Ако сте бизнес, най-добре е да запазите .com разширението. Много експерти препоръчват също така да запазим няколко разширения, за да си гарантираме, че потребителите ще намират лесно уебсайта ни.

Начин на изписване

Изключително важно е при избора на домейн да вземете предвид начина, по който той ще се изписва. Тук проблемът често идва, когато домейнът включва букви от българската азбука като „й“, „ц“, „ч“, „ш“, „щ“, „ю“, „я“. Например  думата якета би могла да бъде изписана както като „qketa”, така и като „yaketa”или „iaketa”. Потенциално това би довело до объркване за част от потребителите ви и съответно до загуба на трафик.

Има няколко начина да сте сигурни, че това няма да се случи. Първият и най-сигурен вариант е да запазите домейни с всички начини на изписване на думата, които да пренасочват към един основен домейн. Друг вариант е да направите предварително проучване кой точно начин на изписване е най-използван. Запомнете, че що се отнася до домейните не винаги важат признатите правила за транслитерация, а по-скоро изписването се определя от наложилото се потребителско поведение.

Проба – грешка

Както с повечето аспекти на дигиталния маркетинг, няма сигурна стратегия, която да ви гарантира успех, без да сте я изпробвали. Така е и с избора на домейн. Преди да изберете адреса на уебсайта си, направете си подробно проучване. Направете списък на всички възможни имена, проверете кои от тях са свободни за регистрация и колко би ви струвало това. След това ги обсъдете с приятели и колеги и вижте как те приемат това име.

Друга добра идея е да разгледате конкурентни сайтове на същата тематика. Вижте дали не използвате термини или думи, които използват всички останали. Това е основна грешка, която ще затрудни изпъкването на уебсайта ви от тълпата.

Регистрирайте домейна

Когато изберете домейн за сайта е важно да запазите името навреме, тъй като е възможно някой друг да го направи преди вас.

Ако сте клиент на Oxxy, можете да вземете своя домейн напълно безплатно ако поръчате някои от годишните ни планове (безплатният домейн е включен единствено в Gold и Platinum плановете).

Искаш собствен уебсайт? Регистрирай се безплатно в Oxxy и започни сега!