18 безплатни начина да увеличите трафика на уебсайта си

Създали сте собствен уебсайт и се нуждаете от посетители. Истината е, че те няма да дойдат сами, а е необходимо да отделите време и усилия в промотирането му.

Много хора ще ви посъветват да инвестирате в платена реклама в търсачки и социални мрежи, но това далеч не е единственият начин да постигнете добър и таргетиран трафик. Надолу ще видите редица безплатни начина, които ви позволяват да представите бизнеса си и да получите линк към уебсайта.

как да увеличим трафика на нашия уебсайт

Локални директории

В случай, че имате физическа локация, е задължително да регистрирате уебсайта си в някои от локалните директории. Голяма част от търсенията в мрежата са насочени към локални бизнеси, т.е това са хора, които търсят продукт или услуга на определено място.

Naй-ефективни резултати:

#1 Google My Business

Други подобни директории, но с по-ограничен обхват в България:

#2 Bing Places for Business

#3 Yahoo Local

#4 Yellow Pages

Някои български директории:

Дори и само в България има стотици локални директории. Ето няколко от по-известните:

#5 GetLocal

#6 Golden Pages

#7 Need.bg

Има и немалко български директории, които се ползват предимно за линк билдинг (изграждане на линкове към уебсайта с цел подобряване на позициите му по дадени ключови думи). Такива например са GetLocal и Golden Pages.

Социални мрежи

Социалните мрежи са полезен инструмент за популяризиране на уебсайт поради няколко причини. На първо място можете да споделяте линкове към съдържанието на сайта. Също така можете да ги използвате, за да промотирате нови продукти и услуги, важни събития или новини относно бизнеса ви.

Изборът на социални мрежи зависи от това къде се намират таргет потребителите. Това означава, че преди да се насочите към някоя конкретна социална мрежа е хубаво да направите детайлно проучване относно дигиталното поведение на вашите таргет потребители.

Освен това, всяка социална мрежа си има специфична аудитория. Например, Facebook е подходящ ако искате да достигнете до възможно най-висок кръг от хора. Ако пък искате да таргетирате потребители с визуално съдържание, пробвайте Instargram или Pinterest. Snapchat от своя страна е подходящ компании, таргетиращи тийнейджъри.

Ето кои са основните възможности:

#8 Facebook

#9 Twitter

#11 LinkedIn

#12 Snapchat

#13 Pinterest

Маркетинг чрез съдържание

Ако създавате съдържание, можете да се възползвате от редица платформи, които ви позволяват лесно да го промотирате и достигнете до голяма аудитория. Тук основният избор зависи както от таргет аудиторията ви, така и от типа съдържание, което произвеждате – текст, видео, изображения, инфографики и т.н

#13 YouTube

#14 Medium

#15 SlideShare

#16 Prezi

#17 LinkedIn Pulse

#18 Tumblr

В заключение

Начините да промотирате уебсайта си безплатно са много. Никой от тях обаче не ви гарантира, че с минимални усилия ще получите много трафик. Също така не е необходимо да се насочвате към абсолютно всички възможности.

Ако искате да извлечете максимални ползи, е важно да направите добро предварително проучване. Неговата цел е да разберете къде са вашите потребители и какво е тяхното дигитално поведение. Това ще ви помогне да постигнете максимално добър резултат, като в същото време ще сте сигурни, че няма да изразходвате усилия напразно.