6 уеб дизайн тенденции за 2017 г.

2017 година е вече тук и е време да помислим как да направим уеб сайта си по-модерен и ефективен. Всяка година се появяват нови и нови тенденции в уеб дизайна, които определят външния вид на сайтовете. Някои от тези тенденции остават популярни повече време, други бързо биват забравени.

В тази статия сме ви подготвили 6 уеб дизайн тенденции, за които смятаме, че ще продължат да бъдат определящи за индустрията и през 2017 г.

6уеб дизайн тенденции за 2017

Паралакс ефект

Паралакс скролирането е сред най-големите тенденции в последно време. По своята същност той представлява ефект, при който елементите на заден фон се движат с различна скорост от тези на преден фон. Това дава интересен и модерен вид на сайта и в случай че не прекалявате много с него, ползите биха могли да са значителни.

Нашето мнение е, че все повече компании ще заложат на паралакс ефектът. В комбинация с някои от другите тенденции, които ще разгледаме, а именно – оригинални изображения и модерни шрифтове, сайтът ви ще има страхотен дизайн.

Ако използвате Oxxy, можете много лесно да приложите паралакс ефект. За целта е необходимо да добавите елемент лента. След това от неговите стилови настройки е нужно да зададете изображения за фон и да активирате паралакс скролирането. За пълна персонализация, можете да дефинирате скоростта, с която изображението ще се движи.

ГИФ-ове и анимации

Това е друга голяма тенденция от последно време. Анимациите са чудесен начин за комуникация и най-често компаниите ги използват за да покажат как нещо работи. Имплементирането им в уеб сайтовете пък е изключително лесно, което ги прави доста добър избор.

Според нас, през настоящата година все повече дизайенри ще прибягват до този метод в своята визуална комуникация. По този начин те гарантират, че съдържанието им е по-атрактивно и шансовете да то да бъде споделено се увеличават.

Стахотно приложения на файлове във формат GIF в уеб дизайна е използването на синемаграфии. Това са изображения с едва забележимо повтарящо се действие. Голяма колекция от подобни синемаграфии можете да разгледате в Giphy.

Автентични изображения

Упадъкът на сток изображенията със сигурност ще продължи и през тази година. Причината за това е все по-засилващата се конкуренция във всяка една ниша, което кара дизайнерите да търсят начини за персонализация и разграничаване от останалите.

Сток изображенията са лош избор по няколко причини. На първо място, те изглеждат изключително фалшиви и трудно ще спечелите доверието на клиентите с тях. Като добавим към това и огромният брой сайтове, които ги използват и вероятността да изглеждаме като някой друг, то изборът им определено не е подходящ.

В същото време обаче ако искаме да използваме собствени професионални изображения, ще ни се наложи да наемем фотограф. Малко стартиращи бизнеси имат финансов ресурс затова. Ако случая е такъв, можем да потърсим банка с изображения, които не изглеждат чак толкова „сток“.  Добър избор са Unsplash и Death to the Stock Photo.

Големи и оригинални шрифтове

Използването на големи шрифтове е в основна характеристика на уеб дизайн максимата „Less is more”, или – колкото по-малко елементи използваме, толкова по-добре. Към допълнение в това ще виждаме все повече креативност при използването на шрифтове. Огромното разнообразие от безплатни шрифтове, в лицето на Google Fonts, дава на дизайнерите все повече свобода.

И при тази тенденция, основната причина за навлизането й е все по-голямата необходимост от изграждане на идентичност от сайта. Затова нашето мнение е, че вместо обичайните „sans serif” шрифтове, ще виждаме все по-оригинални хрумки от страна на дизайнерите.

Свежи цветове и градиенти

Все повече големи уеб сайтове залагат на свежите цветове и използването на градиенти. Целта е от една страна вдъхването на повече живот на дизайна и разграничаването му от строго корпоративните тъмни цветове. От друга страна, по-живите комбинации от цветове вървят изключително добре с модерната вълна от минималистичен дизайн.

Искате собствен уеб сайт? Започнете още сега с Oxxy!