“Активирай се!” – новата инициатива на Oxxy

 

dimitarИнтервю с Димитър Димитров, основател и изпълнителен директор на Oxxy Group PLC и платформата от ново поколение за изграждане на уебсайтове www.oxxy.com.

Г-н Димитров, разкажете повече за инициативата на Oxxy “Активирай се!” (Aktivirai.se).

Инициативата “Aktivirai.se” е насочена към младите хора в България, които имат желание да се развиват, да бъдат успешни и в същото време имат идеи и са готови да работят по реализиране им. От Oxxy искаме да ги мотивираме и да им покажем, че нещата могат да се случат, ако имат малко повече увереност в себе си и са упорити в преследване на целите си. Инициативата към момента стартира с тематична рубрика в нашия блог, като в бъдеще смятаме да я развием с нови под-инициативи, включително и финансиране на идеи с перспектива. В рубриката чрез интервюта ще бъдат представени активни млади хора в България с техните проекти и споделен опит. Това са предприемачи, български таланти, включително интернет блогъри и инфлуенсъри, тоест хора с поглед в бъдещето и с амбиции.

“Aktivirai.se” не е само инициатива, но и кауза за Oxxy, защото вярваме в младите хора в страната ни и техните иновативни идеи. От друга страна, тези, които са вече успешни, заслужават да им бъде дадена публичност, за да популяризират още повече своите проекти и по този начин да активират тези, които са тръгнали по техния път.

Възможности има, не само в чужбина, но и в нашата страна, достатъчно е само младите хора в България да бъдат проактивни и да следват добрия пример на другите, които вече са успешни.

Как тази инициатива е свързана и се вписва във Вашата бизнес дейност?

– Бизнес дейността ни е насочена към активните хора, които искат да реализират своите идеи, използвайки новите технологии. Oxxy (www.oxxy.com) е платформа за изграждане на сайтове без да са нужни специални технически или програмистки умения. Всеки един потребител може сам да изгради фирмен сайт или електронен магазин. По-голямата част от потребителите ни са предприемачи, които или искат да имат успешно онлайн представяне с цел привличане на нови клиенти и увеличаване на продажбите или се занимават с онлайн бизнес и търговия чрез електронен магазин, създаден с Oxxy. Тоест, нашите услуги им дават един инструмент, чрез който да направят бизнеса си успешен. Може да се каже, че потребителите ни оформят едно community от настоящи и бъдещи предприемачи.

Oxxy е startup и също е стартиран на базата на идея на млади предприемачи, която в последствие се превръща в мащабен проект, а именно компания с международно участие и офиси в няколко държави. В тази връзка сме извървели целия път от възникване на идеята и реализирането й въпреки всички спънки по пътя. Много ще се радваме, ако около Aktivirai.se се оформи истинско community от хора с поглед в бъдещето, които искат да учат, да споделят и да бъдат успешни.

Защо избрахте точно това име “Активирай се!” (Aktivirai.se)?

– Избрахме това име, защото вярваме, че предпоставки един млад човек да бъде успешен в България има. Това, което липсва, е достатъчно самочувствие, увереност, че нещата могат да се случат и достатъчна информация и споделяне на добрите практики и опит на вече доказали се хора, които да покажат правилния път. В тази връзка искаме да предадем този импулс и да направим така, че младите хора да се активират, да действат, да използват умно времето си, да влагат по интелигентен начин усилията си и да следват целите си. Ако няма активност, няма и как да се стигне до успеха. Искаме също така да покажем, че успеха не се постига от днес за утре, това е процес, резултат на много и по-малки извървени стъпки, за които ще разкажат успелите българи в рубриката от блога ни. Нашата цел не е просто да кажем, че успехът е възможен, а да активираме младите да направят първите си стъпки към реализиране на своите проекти.

Имате ли други подобни на “Млади предприемачи” инициативи?

– Преди повече от две години Oxxy стартира пилотен проект с Русенски университет “Ангел Кънчев”, който продължава и към момента, за въвеждане на практически упражнения, свързани с развиването на потенциала на младите кадри в насока на онлайн предприемачеството. Целта на тази инициатива е да помогне на студентите, най-вече на тези от не-техническите специалности, да придобият знания и умения как да изградят успешно онлайн сайт или електронен магазин. Отделно от това, в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Две могили също използват нашата платформа при обучение на учениците. В момента подготвяме и още няколко подобни партньорства.

Също така, Oxxy има “Програма за фрийлансъри“, насочена към всички, които желаят да работят на свободна практика, като правят уебсайтове за клиенти, използвайки платформата на Oxxy. Това също е една добра възможност за младите без да се изисква първоначална инвестиция или специфични уемния. Използването на платформата е безплатно, нужно е само да се отдели време (няколко дена), за да се научи човек как да работи с нея и да започне да гради на тази база.

Надяваме се, наистина, с всички дейности, които развиваме, включително и “Aktivitai.se”, да дадем импулс на младите за придобиване на знания и реализиране на техните идеи.