Как да си осигуря постоянни доходи като фрийлансър

bench-accounting-49025-unsplashАко обмисляш да станеш фрийлансър, най-вероятно те притеснява това, че не знаеш реално колко работа ще получаваш и какви доходи ще успяваш да си осигуриш.

Спокойно – съвсем възможно е да се издържаш само с фрийлансване, особено ако предлагаш търсени услуги като създаване на сайтове (Научи повече за нашата ПРОГРАМА ЗА ФРИЙЛАНСЪРИ)

Най-важното правило е, че доходите ти зависят пряко от вложените усилия, за разлика от някои работи на заплата. За да си успешен фрийлансър, трябва да си проактивен.

Ето как:

Търсене и комуникация с нови клиенти

1. Не спирай да търсиш нови възможности
Новите клиенти могат да се появят винаги. Колкото и да ти е натоварено, си отделяй поне по 15 минути на ден, за да си в крак с пазара.

Преглеждай групите за фрийлансъри във Фейсбук, докато си почиваш. Представяй се като фрийлансър, когато се запознаваш с нови хора в свободното си време.

Дори големите проекти рано или късно приключват и тогава пак ще си в изходна позиция. За да си спестиш “мъртви периоди”, не спирай да отговаряш на клиентски запитвания, когато си ангажиран. Ако е възможно, уговори срока на новите проекти така, че да започнат след като приключиш със сегашния, за да работиш спокойно и да си подсигуриш бъдещ доход.

Не на последно място, оглеждай се за възможности в собственото си ежедневие: на родителска среща на детето си може да чуеш, че е нужен нов сайт за детската градина; или кварталният автосервиз може да иска да развива Фейсбук присъствие. А най-добрият вариант е да бъдеш проактивен и сам да предложиш услугите си.

Най-общо казано, мисли в бъдещето.

2. Поддържай контакти със старите си клиенти и следи бизнеса им
Това, че работите на проектни начала, не значи, че никога повече няма да те потърсят. Напротив, ако си направил добро впечатление, шансовете са големи.

Хубаво е да си в течение как се развиват – дали фирмата се разраства, дали започват онлайн търговия и т.н., за да можеш да предложиш нови услуги, когато имат нужда. Като познат човек, вероятно ще имаш предимство, когато пак се оглеждат за фрийлансъри.

Как да следиш какво се случва? Отново социалните мрежи могат да ти помогнат, затова се свързвай там с хората, които са ти пряк контакт във фирмата.

Също следи обявите за работа, които фирмата пуска в големи сайтове. Така бързо ще разбереш, че отварят втора локация или че се готвят да влязат на гръцкия пазар, например.

Ако не го правиш, други фрийлансъри вероятно ще те изпреварят, макар че за теб контактът е топъл.

3. Бъди активен навсякъде, където може да те видят потенциални клиенти

Социални мрежи
Във Фейсбук групите за фрийлансъри са и хората, които търсят да наемат такива. Добре е да участваш адекватно в дискусии, които се водят, за да покажеш, че имаш знания и умения – вероятно е някой да те забележи и да се свърже с теб за проект.

Не пречи и да споделиш статия от уважавана медия, свързана с работата ви и така да започнеш разговор.

Внимание! Избягвай коментари по адрес на клиенти, негативни оценки за проекти и т.н. в социалните мрежи, тъй като бъдещите ти клиенти също са там и такава недискретност най-вероятно ще ги спре да те наемат.

В LinkedIn не забравяй да подчертаеш, че си фрийлансър в представянето си, за да може профилът ти да излиза при търсене и потенциални клиенти да не те подминават, мислейки си, че работиш за някоя компания. Когато ясно пише “фрийлансър” или “на свободна практика”, хората са спокойни да се свържат с теб със запитване.

Добре работи редовно да публикуваш неща, свързани с работата си – тенденция, която забелязваш (в естетическите изисквания на клиентите към сайт, който ти поръчват, да речем) или да попиташ за мнението на другите в сферата по професионален въпрос. Важното е хората да те виждат често, когато влизат в социалните мрежи, и да изглеждаш като човек, който си разбира от работата.

Не изчезвай тотално от социалните мрежи, докато имаш проекти, защото там градиш професионален имидж. Хората са по-склонни да наемат някого, когото виждат – макар и онлайн, отколкото друг, който не се представя никъде.

Събития
Тъй като за момента в страната няма точно събития, свързващи конкретно фрийлансъри с клиенти, най-лесно е да ходиш на неформални събирания на индустрията.

Много споделени офиси, например, организират безплатни обучения и дискусии за наемателите си и гости са добре дошли. Все по-популярните академии за алтернативно обучение по бизнес, маркетинг, програмиране и т.н. също събират участниците си извън “часовете”. Намери познат от там, за да те представи, и смело се запознавай с хората.

Вярно, няма да срещнеш всички клиенти за всякакви услуги на такива събития, но, ако си доста общителен, може да получиш нечий контакт.

4. Избирай си „правилните“ клиенти
Може да ти звучи странно да отказваш работа, когато търсиш постоянни доходи, но всъщност има много смисъл.

Ако се научиш да отсяваш добрите от лошите клиенти, няма да си губиш времето. Лошите клиенти имат прекалено много изисквания за цената, която са готови да платят. Те не уважават времето ти, държат се зле и често дори не плащат накрая.

За да си спестиш всичко това, се фокусирай върху тези клиенти, които са коректни, сериозни и уважават труда ти. Така ще бъдеш сигурен, че ще получиш уговореното заплащане и няма да работиш напразно.

5. Не забравяй да включиш поддръжка в договора
Ако правиш уебсайтове или подобна фрийланс услуга, можеш да си добавиш заплащане за поддръжка.

Тази сума отгоре на самата изработка е за твоите усилия да отстраняваш проблеми, ако се появят такива във времето: да се добавят електронни пощи, да подновиш домейн и хостинг услугите и т.н.

Как става изплащането на сумата за поддръжка? Най-лесно е в договора да се включи като отделно перо, което да се изплаща на всеки 3 месеца или да се предплати за година. По този начин почти получаваш бонус, защото работата може да е минимална.

6. Работи с големи агенции за реклама и дигитален маркетинг
Те аутсорсват огромен обем работа и постоянно имат нужда от външна работна ръка за разнообразни проекти.

Ако се сработите добре, можеш да получаваш задачи постоянно, което значи доста стабилен доход. А и те са посредник между теб и крайния клиент, така че няма да ти се налага да ги намираш, увещаваш, комуникираш и т.н.

Това е, общо-взето, лесен начин да фрийланстваш без напрежение. Вероятен минус тук е бързината, с която агенциите очакват да работиш, но можеш да сключиш договор за определени часове на седмица, за да си дадеш въздух.

7. Сключвай дългосрочни договори
Това е почти като да работиш на заплата, но не съвсем.

В зависимост от услугите си, прецени какво натоварване можеш да поемеш. Да кажем, договор с една агенция за 20 сходни задачи в разстояние на 3 месеца ще ти осигури доста спокойствие, защото вероятно ще покрие основните ти сметки и разходи за периода.

Винаги, когато можеш, предлагай пакет от услуги, отколкото еднократна задача, за да си гарантираш бъдещи ангажименти. Дори да направиш малка отстъпка в цената за пакета, пак ще си по-добре в дългосрочен план.

8. Работи заедно с някого, чиито услуги допълват твоите
Ясно е, че не можеш да правиш всичко, което някой ще се сети да поиска. Ако правиш сайтове, вероятно ще трябват текстове за тях; за онлайн магазини трябват професионални продуктови снимки; после идва времето на рекламите във Фейсбук и имейл маркетинга.

Когато забележиш от какво имат нужда повечето ти клиенти, е хитро да намериш човек, който предлага тази фрийланс услуга, за да обслужвате комплексно.

Така клиентите ще са доволни, че с един контакт получават всичко, а вие ще си носите проекти един на друг и ще си помагате в по-ненатоварени периоди.

Разширяване на компетенциите и предлаганите услуги

9. Надграждай уменията си постоянно
Разнообразни умения и портфолио ще ти помогнат да печелиш повече клиенти, което значи и повече доходи, разбира се. А и колкото по-добър ставаш в сферата си, толкова цените ти ще се вдигат.

Ако започнеш като фрийлансър, правещ сайтове, можеш да добавиш умения и услуги, свързани с дигитален маркетинг, SEO (оптимизация за търсачки), Photoshop и онлайн магазини, например.

10. Обогатявай портфолиото си
Не забравяй да обновяваш портфолиото и сайта си. Така клиентите ти ще виждат, че работиш активно и че си се справял с разнообразни проекти и задачи.

Отдели специално, видно място за най-добрите си работи, в които показваш на какво си способен. Трябва да споменеш и всички сертификации и обучения, които преминаваш, като Google AdWords например.

Не омаловажавай опита си с определени институции или платформи – колкото повече проблеми хората виждат, че можеш да им решиш, толкова по-малък е шансът да оставаш без проекти.

11. Специализирай се в определени ниши
Това значи да използваш опита, който трупаш със специфични клиенти – като изработка на уебсайтове за фризьорски салони – за да привличаш още подобни клиенти.

Когато предлагаш услугите си на нов клиент, му покажи подобни проекти, които си правил за други в неговата област. Така той по-добре ще си представи какво ще му дадеш и съответно ще е по-лесно да получиш задачата. А и ще е по-склонен да възложи проекта на теб, а не на някой друг, защото ти познаваш неговия бизнес в известна степен.

Допълнителен плюс е, че ще имаш основа, на която да стъпиш, започвайки новия проект, и вероятно ще го изпълниш по-бързо. По-бързата работа все пак носи и време за повече проекти и съответно – повече доходи.

Странични доходи освен основната фрийланс дейност

12. Създай си собствен проект, от който да печелиш
Може да звучи нелогично да си създаваш допълнителна работа, но всъщност такъв проект може да ти отвори много врати – както да научиш нещо ново, така и да ти генерира допълнителен доход.

А историята показва, че често страничните проекти са истински успех за създателите си. Такива са Twitter, Groupon, Craigslist, Oculus, Udemy и Instagram.

За теб такъв проект може да бъде онлайн магазин за продукти, които харесваш, или специализиран сайт за някое твое хоби. Повечето художници на комикси в Интернет, например, продават тениски и чаши с героите си. Някои издават дори книги.

Работейки с различни клиенти, ще научаваш доста за техния бизнес, какво работи и какво – не, така че ще ти дойдат идеи за такъв страничен проект.

13. Можеш да печелиш и от комисионни
Друг източник на доходи са реселърски програми на платформите, които ползваш в работата си за клиентите.

Тази на Oxxy ти дава възможност да създадеш сайт за клиент и да получиш процент от годишния абонамент, който клиентът ще плати, за да се възползва от някои от професионалните функционалности, които предлага платформата. Това са допълнителни доходи освен заплащането за труда ти.

Научи повече за реселърската програма ->>

Бонус съвети, ако сега стартираш като фрийлансър:
● Ако желаете и се интересувате да получавате в бъдеще други материали, свързани с това как да СТАНЕТЕ ФРИЙЛАНСЪР и да развиете БИЗНЕС на СВОБОДНА ПРАКТИКА, кликнете по-долу, за да се запишете чрез Фейсбук Месинджър: ИНТЕРЕСУВАМ СЕ>
● Oxxy изготви подробен безплатен Наръчник за всички, които се интересуват от подробности как да стартират фрийлансърски услуги за създаване на уебсайтове на клиенти. Ако имате желание да получите Наръчника на Oxxy, можете да заявите Вашия интерес чрез съобщение във Фейсбук Месинджър, като кликнете на линка: ИСКАМ ДА ПОЛУЧА НАРЪЧНИКА >