“Платформа за изработка на уебсайт + хостинг услуга”: какво се крие зад това търговско предложение?

detective-magnifying-glass

Ако искате да създадете уебсайт за своя бизнес със сигурност сте попадали на различни решения, които ви дават тази възможност и които включват няколко услуги в едно. Доста компании на пазара, например, комбинират двете услуги, използване на платформа за изработка на сайтове и уеб хостинг. Сравнението между отделните оферти изглежда просто, защото формулировката е една и съща и в този случай основният фактор за взимане на решение при избора на предложение е цената!

За съжаление, обаче, изборът не е толкова лесен, колкото изглежда! Зад еднаквата формулировка, която използват фирмите за услугите си, могат да стоят съвсем различни технологични решения, които съответно ви дават различни предимства и в същото време имат своите ограничения. Доста често потребителите, които не са запознати в детайли с това, не могат да преценят дали и как даденото предложение може да им бъде от полза.

Ето кратко представяне, което разяснява какъв тип услуги и технологии стоят зад привидно еднаквите търговски предложения “платформа за изработка на уебсайт плюс хостинг услуга”.

На първо място ще разгледаме основните видове платформи за изработка на сайтове, за да можете да се ориентирате какви са техните предимства и недостатъци.

Платформи за изработка на уебсайт

Това са платформи, които ви позволяват да изградите вашия уебсайт на ниво дизайн, съдържание, функционалности. Основните два вида, които съществуват на пазара, са системи за управление на съдържанието с отворен код (Open Source CMS), като (WordPress, Joomla, OpenCart и т.н.) и платформи от по-ново поколение (website builder), които работят на визуален принцип и най-често не изискват писане на код. При работата с последните няма нужда от познания по сървърна инфраструктура, бази данни, системна администрация и т.н. Такава е платформата www.oxxy.com. На пазара, също така, има и платени CMS решения с лицензионен режим.

apple-computer-desk-209151

Използването на платформи от типа на WordPress е напълно безплатно, което е предимство за доста потребители. Със сигурност, обаче, за да изработите вашия уебсайт в Open Source CMS система, ще ви бъдат необходими над базовите IT умения, умения за програмиране и настройка на сървърна инфраструктура или ще трябва да се обърнете за външна помощ към агенция или програмист. Още в началото, за да стартирате с платформата, е нужно тя да бъде коректно инсталирана на уеб сървър, да бъде конфигурирана, като допълнително се инсталират и конфигурират нужните плъгини, компоненти, модули, шаблони. За осъществяването на това е необходимо правилно конфигуриране на сървърната инфраструктура, в това число бази данни, уеб сървър, нужни допълнителни модули и софтуери, домейн, като още за качването на файлове трябва да се използва примерно FTP. Някои от хостинг компаниите предоставят Wizzard за базовата инсталация, преди конфигурирането на самия CMS. При всяка стъпка от процеса, трябва да се следи за подсигуряване на сигурност в различните точки за достъп. Освен нуждата от съответния опит и умения, недостатъкът е, че работата с нея е свързана с многократни, периодични обновявания и преконфигурации, което доста често създава проблеми, дори и на технически лица с опит. Всичко това изисква намеса на професионалист. Самата платформа, обаче, дава изключително много възможности, като ви осигурява и пълен контрол над вашия уебсайт на всички нива.

business-code-coding-270360

За да имате един добре функциониращ и успешен уебсайт, обаче, не е абсолютно необходимо да имате умения по програмиране и системна администрация на сървърна инфраструктура. Благодарение на платформите от типа website builder за изработване на уебсайтове без програмиране, всеки може сам да направи свой уебсайт. Начинът на работа в тези платформи е “drag and drop”, а имено визуално свободно местене и редактиране на елементите по сайта (текстове, снимки, форми и т.н.). Използва се визуален редактор WYSIWYG (What You See Is What You Get), тоест виждате как ще изглежда реално сайта, докато го създавате.

Вместо плъгини, се използват елементи, които платформата предлага и поддържа, което е един вид ограничение за потребителите. От друга страна, обаче, тези елементи функционират безпроблемно, тъй като за тяхната поддръжка и актуализация отговаря компанията, чиято собственост е платформата. Клиентът няма нужда да се намесва по никакъв начин на техническо ниво, тъй като платформата осигурява пълната техническа поддръжка на уебсайтовете. Тоест не е необходимо конфигуриране на хостинги, домейни, CMS системи, инсталации, ъпгрейди, конфигурации, а потребителят може да се фокусира върху бизнеса си, за който прави уебсайта. А в случай, че го изработва за свой клиент, характеристиките на платформата спомагат за бързото му пускане и управление. Този тип платформи позволяват, също така, да се управляват неограничен брой сайтове в един акаунт, като преминаването от сайт в сайт става с един клик.

Повече подробности каква е разликата между описаните две платформи и коя да изберете за вашия уебсайт, можете да научите от нашата статия “На каква платформа да направим първия си фирмен сайт?”.

След като изработите вашия уебсайт в някоя от платформите, които се предлагат на пазара, е необходимо да го публикувате онлайн. За тази цел ще са ви необходими домейн и онлайн пространство.

Относно онлайн пространството има две възможни опции, според платформата, която ползвате за създаване на уебсайта. Ако тя е Open Source CMS платформа, ще трябва да закупите отделно услугата уеб хостинг. Докато при ползване на платформи от типа website builder, няма нужда да закупувате отделно хостинг, защото онлайн пространството ви е директно осигурено, в момента, в който започнете да използвате услугата. Това се дължи на факта, че уебсайт билдърите се характеризират с инфраструктура, използваща уеб сървъри по оптимизиран начин, тоест всичко е централизирано в една платформа. Става въпрос за т.нар. Софтуер като услуга (Software as a Service/SaaS).

network-2402637_1280

Каква е разликата между уеб хостинг и софтуера като услуга (SaaS)?

Уеб хостинг

Уеб хостингът (от английски: web hosting – буквално уеб стопанисване, съхранение) реално е онлайн пространство, което се намира на т.нар. онлайн сървър, който служи за съхранение на цялата информация, съдържаща се на вашия уебсайт, като изображения, текст, административни данни и т.н Основните видове хостинг са: споделен хостинг (shared hosting) и виртуален сървър (VPS -Virtual Private Server), като всеки от тях има своите характеристики. (Съществуват, също така, и наети сървъри Dedicated Servers, Cloud Hosting (облачно пространство, при което често се заплаща само употребеното, може да се дефинира и като IaaS – Infrastructure as a Service или инфраструктура като услуга).

Най-общо, може да се каже, че уеб хостингът е един вид наемане на пространство онлайн. Представете си, че наемате терен, на който можете да си построите къща. Теренът ви ще бъде осигурен с инфраструктура и базови комунални услуги, като вода, електричество и др., но това е всичко.

A5Q1BUP3OF

Собственикът на терена, който ви го отдава под наем, ще има ангажимента да ви предостави само най-необходимото, като за всичко останало трябва да мислите вие. Ако изникне някакъв технически проблем в къщата ви, вие сте този, който трябва да го оправи или да наемете специалист, за да ви помогне. Aко крадци извършат обир в дома ви (хакване на уебсайта), например, вашият наемодател няма да има никаква отговорност по отношение на това и като цяло не е задължен дори да вземе отношение или някакви мерки във връзка със случилото се. Отговорността да защитите дома си на всички нива пада изцяло върху вас.

Софтуер като услуга (Software as a Service/SaaS)

Както вече споменахме, тази технология се използва от платформи от типа website builder, каквато е и Oxxy. Използването на услугата може да се сравни с наемането на апартамент за живеене, в който наемодателят е осигурил всички необходими удобства и средства за пребиваване.

new-1158139_960_720

Единственото, което трябва да направите е да си преместите и подредите мебелите и всичко е готово. Наемодателят поема пълната поддръжка (периодично пребоядисване и наложителни ремонти), както и застраховката на апартамента, което ви дава спокойствието, че ако стане нещо, има някой, който ще се погрижи. Тоест при пожар, кражби и т.н., собственикът поема изцяло отговорността да ви преустрои целия апартамент така, както е бил или да ви намери друг, подходящ за вас, като ви съветва за действията, които да предприемете за подобрение на сигурността. В Saas платформите, при неочаквани ситуации, застрашаващи сигурността или техническата изправност на вашият сайт, той може да бъде лесно възстановен, както и вашата информация, данни и съдържание са архивирани на сигурно място и при необходимост могат да бъдат използвани отново. Oxxy, например, поддържа всяка промяна на сайта Ви, като дори и при умишлено увреждане от човек с подсигурен достъп, то може да се възстанови до предходна версия.

Как различни доставчици на пазара предлагат услугите за изработване и управление на уебсайтовете?

На пазара има различен тип доставчици, които за някои потребители, както вече споменахме, на пръв поглед предлагат едни и същи услуги, но на практика става въпрос за съвсем различни бизнес модели. За да се ориентирате кой доставчик да изберете и кои услуги да използвате, трябва да сте наясно към коя категория принадлежи съответната компания, каква е нейната бизнес дейност и какво е нивото и качеството на услугите, които предлага спрямо вашите нужди.

Хостинг компании

Това са компании, които разполагат с онлайн сървъри, на които предлагат услугата уеб хостинг, тоест наемане на пространство срещу съответните месечни и годишни абонаменти. Когато закупувате само хостинг услуга, вие вече трябва да имате изграден самия уебсайт, като ви остава само да го публикувате в интернет чрез използването на уеб хостинга. Имайте предвид, че голяма част от хостинг доставчиците само наемат и преотдават пространство, тоест не притежават самите сървъри.

В последните години, доста хостинг доставчици започнаха да предлагат на своите потребители, както основната си услуга уеб хостинг, така и възможност за ползване на платформа за изработване на уебсайтове от типа website builder. Тази платформа може да е техен второстепенен продукт, а може да бъде и на някой техен партньор, с който си сътрудничат и чиято услуга препродават на техните клиенти. В много от случаите, когато платформата е собственост на самия хостинг доставчик, е доста опростена и има основно базови функционалности, тъй като този тип услуга не е неговия основен бизнес. Това е спомагателен бизнес, допълнение към основната услуга, а имено уеб хостинга. В случаите когато компанията препродава платформата за правене на уебсайтове, тя няма контрол и не може да се намеси, ако възникне технически проблем, а просто препредава информацията на реалния доставчик на услугата. Хостинг компанията може да се намеси само например на ниво плащания и въпроси, свързани с първоначалното стартиране в платформата.

В тази връзка, преди да се ангажирате да закупите абонаментен план, който на пръв поглед ви осигурява двете услуги, проучете първо самата платформа за изработка на уебсайтове, за да видите дали функционалностите, които предлага са достатъчни, за това, от което имате нужда. Както и бъдете готови в бъдеще, за възможността сами да си поддържате уебсайта.

Компании с основен бизнес website building платформа

Към този тип компании принадлежи Oxxy, чийто бизнес активност е съсредоточена върху развиването и промотирането на самата платформа за изработка на уебсайтове. Компании от този род не трябва да бъдат бъркани с хостинг доставчиците, тъй като те използват съвсем различна технология на която са базирани услугите им, а имено софтуер като услуга (SaaS). Поради факта, обаче, че голяма част от потребителите на техните платформи не са ИТ специалисти и нямат познания по използваната технология, за да се обясни на разбираем език какво предлагат, в офертата се включва “безплатен хостинг”. Това се прави единствено с цел да се даде спокойствие на потребителите, че техният сайт ще бъде онлайн и няма нужда да закупуват отделно хостинг услуга. Реално, както стана вече ясно, благодарение на Saas технологията, пространството онлайн, което предлагат този тип компании и наричат “безплатен хостинг” има доста повече предимства пред споделения уеб хостинг, предлаган от хостинг доставчиците. Сървърните ресурси (пространството) е оптимизирано специално за техният уебсайт.

От друга страна, що се отнася до функционалностите на самата платформа, при компании като Oxxy, обикновено платформите са много по-развити на ниво функционалности и техническа поддръжка, поради концентрацията на инвестиции и екип в този основен за фирмата проект. Екипите за връзка с клиенти са обучени да дават както общи технически, така и персонализирани съвети на потребителите с цел да им помогнат да работят по-добре с платформата и да имат успешни уебсайтове. Тоест обслужването е центрирано върху клиента и неговите нужди, а не става въпрос само за препродаване на поредната платформа или услуга, както в някои от случаите на хостинг компаниите. От друга страна, поддръжката при уебсайт билдърите е на ниво техния собствен сайт във всеки един негов аспект на създаването и поддържането му. А сървърната инфраструктура се поддържа от платформата, без нуждата от никаква интеракция с клиента.

Към сериозното клиентско обслужване, обикновено се включват и много безплатни ресурси, като блог статии, наръчници и видео обучения за това как се работи с платформата и как потребителите да маркетират уебсайтовете си. Тези материали са насочени както към тепърва стартиращите, така и към по-напредналите. Целта им е не само да обучат как да се направят уебсайтове с платформата, а как тези уебсайтове да дадат едно успешно онлайн представяне на техните собственици. Тоест, компанията се явява един вид “партньор” на потребителя в изграждането на сайта му и той получава една завършена услуга, която покрива целия жизнен цикъл на един уебсайт/електронен магазин (oт изработването му през оптимизация, подобрения, дизайн, промотиране и т.н.).

В заключение, може да се каже, че описанието на услугите и при двата вида компании може да бъде много сходно, както и самите ценови оферти: платформа за изграждане на уебсайт плюс хостинг услуга. Разликата идва на технологично ниво, набор от функционалности и взаимодействие на потребителя с платформата, които се определят от бизнес модела на компaнията. За да изберете най-доброто решение за вас, е необходимо да сте запознати с детайлите на предложението на всяка една фирма и да сте сигурни, че те отговарят на вашите очаквания.

Ако желаете и се интересувате да получавате от Оxxy в бъдеще полезни материали, обучения и съвети, свързани с ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ и ОНЛАЙН ТЪРГОВИЯ, кликнете по-долу, за да се запишете чрез Фейсбук Месинджър:

ИНТЕРЕСУВАМ СЕ>