На каква платформа да направим първия си фирмен сайт?

oxxy_clientАко сега решавате да направите сайт на фирмата си за първи път, може би сте объркани от къде да започнете. Предлагат ви се различни платформи за създаване на сайтове и не сте сигурни коя е най-подходяща за вас.

Не се притеснявайте – няма правилен отговор. Всичко зависи от вашите желания, умения, нужди и бюджет.

Основните видове софтуерни инструменти за създаване на сайт са два вида: системи за управление на съдържанието (CMS, content management system) и website builder платформи от по-ново поколение, които работят на визуален принцип, без писане на код.

Ще разгледаме предимствата и недостатъците на двете опции, за да можете да изберете тази, която отговаря на вашите цели и възможности.

Какво е система за управление на съдържанието

На такава платформа сайтове се създават, като се ползват готови теми (themes), плъгини (мини-програми, които добавят функции) и писане на код в различна степен.

Около половината сайтове в Интернет са създадени на такава платформа, като най-популярната платформа в световен мащаб е WordPress.

Подобни на нея са Joomla, OpenCart, Magento, Drupal.

Предимства на системите за управление на съдържанието

1. Самото ползване на open source (отворен код) версиите на системите е безплатно.
2. Налични са безброй платени и безплатни шаблони (themes), направени от външни разработчици специално за съответната платформата, за които често се предлага и помощ при интеграцията.
3. Изключително гъвкави – благодарение на допълнителни платени или безплатни мини-програми (plugins, extensions) и познания по HTML, CSS и/или PHP, можете да пресъздадете всички идеи и функционалности, които искате, създавайки ваш блог, фирмен сайт или електронен магазин.
4. Има огромно количество ресурси онлайн за работа с тези системи и много групи за помощ.
5. Хостингът и домейнът не са включени, така че можете да изберете най-изгодната оферта на пазара и да ги настроите сами.

Недостатъци на системите за управление на съдържанието

1. Често плъгините и темите трябва да се настройват допълнително, за да работят заедно. Това включва писане на код или нужда от намеса на професионалист. По тази причина е много възможно да ви трябва помощ от агенция или фрийлансър, което изисква сериозна инвестиция, тъй като включва писане на код. Също така, вероятно ще трябва да плащате такса за поддръжка в последствие.
2. Няма осигурена поддръжка и помощ, в случай, че имате затруднения с платформата. Ще ви се наложи да търсите информация в техните форуми, блогове и групи, често на английски език.
3. При нови версии на плъгини и разширения или на самата система, трябва да обновявате и синхронизирате всичко отново, за което също трябва да владеете HTML и CSS или да се обърнете към външни сътрудници. Ако не преминете на по-нова версия, пък, има опасност да компрометирате сигурността на сайта си.

Какво е website builder

Така се наричат платформите, които позволяват създаването на сайтове без програмиране – обикновено с drag and drop (подреждане от налични елементи с мишката във визуален редактор, т.нар. WYSIWYG, виждате как ще изглежда реално сайта).

Така работи Oxxy, например, която има и версия специално за българския пазар. Да разгледаме общите плюсове и минуси на този тип платформи:

Предимства на website builder-ите

1. Лесни за работа без нужда от умения в програмирането. Не конфигурирате никакви плъгини, не синхронизирате или обновявате нищо – само подреждате визуалните елементи, както ви харесва, и те работят, включително на мобилни устройства.
2. Има готови дизайни (темплейти) и елементи, които могат да бъдат използвани наготово или да се редактират по ваш вкус от удобни менюта. Примери за такива дизайни, подходящи за различни бизнеси, можете да разгледате в тази галерия.
3. Повечето предлагат като услуга помощ и поддръжка за клиентите си. Oxxy, например, има поддръжка по Фейсбук чат, имейл и телефон на няколко езика, включително български.
4. Хостингът обикновено е включен в услугата, а често различните ценови планове предлагат и безплатен домейн.
5. SEO е улеснено – основните настройки за откриването на уебсайта ви от търсачките (вкл. свързване с Google Search Console) могат да бъдат направени от всеки, следвайки кратки инструкции, без да са необходими специални умения или писане на код. Същото важи и за свързване с Google Analytics за следене на трафика и поведението на потребителите ви на сайта.

Недостатъци на website builder-ите

1. Повечето платформи предлагат безплатно тест период, но след него или при някои – за ползване на определени функционалности, трябва да преминете на абонаментен план. На Oxxy можете да тествате неограничено време на поддомейн.
2. Може да има ограничения откъм наличните елементи и функционалности. Могат да се ползват услуги или код (форми за събиране на имейли, анкети и др.) от други доставчици, но те трябва да се хостнат отделно от сайта.
3. Контролирате само съдържанието и визията. Ако владеете HTML, има опция за добавяне на код чрез HTML елемент.

За кого е предназначена всяка от опциите

CMS е за хора, които имат поне основни умения с HTML и времето и желанието да се занимават с цялостното изграждане и настройване на сайт, хостинг и сървъри. Или могат да си позволят да платят на агенция или фрийлансър за създаването му и за поддръжка.

Също така, ако ви е необходим сайт с много функционалности, сложна структура или специфичен дизайн, такава система ще ви даде гъвкавост и свобода.

Website builder-и катo Oxxy са подходящи за хора, които нямат програмистки умения, както и голям бюджет. Ако нуждите ви са да създадете първия сайт на малък или среден бизнес с минимална инвестиция на труд и средства, на такава платформа ще бъде най-лесно и бързо.

Така ще можете сами да контролирате цялостната визия и съдържание на сайта си, да се концентрирате върху бизнес частта и представянето на фирмата си без да ви е излишно трудно и без да имате нужда от външна помощ или да настройвате сървъри.

Избрахте ли вече?

Въпросите, които би трябвало да си задавате сега, са:
1. Какъв сайт ми е необходим?
2. Какъв е бюджетът ми?
3. Уверен ли съм в способностите си с HTML и CSS?

Ако имате познания по програмиране, желание, време или пари – CMS платформа ще ви даде голяма свобода на действие.

Ако не можете да програмирате и просто искате бързо да направите представителен сайт на фирмата си – започнете на Oxxy.

Ако желаете и се интересувате да получавате от Оxxy в бъдеще полезни материали, обучения и съвети, свързани с ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ и ОНЛАЙН ТЪРГОВИЯ, кликнете по-долу, за да се запишете чрез Фейсбук Месинджър:

ИНТЕРЕСУВАМ СЕ>