Rosey’s mark: Кулинарни иновации, традиция и аромат на българска роза

Rosey’s mark е български бранд, създаден от сестрите Ина и Росица Паунови през 2012 година. Тяхната цел е да популяризират ролята на розата в кулинарията, както у нас, така и зад граница, създавайки уникални продукти по авторски рецепти с био ингредиенти и богатство от цветни вкусове. През 2019 година фирмата получи отличието “Високи постижения в иновациите” в националния конкурс “Иновативно предприятие на годината”. Българската маслодайната роза е в основата на техните кулинарни изкушения – шоколади, чайове, сладка и др., като те са поднесени на потребителя с една свежа и модерна визия. Комбинацията от усет към красивото, креативност и любов към нашите традиции позволява на двете създателки Ина и Росица да видят скрития потенциал в Роза Дамасцена и нейните многобройни приложения. Резултатът – продукти, които впечатляват, пробуждат и радват всички наши сетива, носeйки у себе си духа на България.

Как възникна идеята за бранда Rosey’s mark и за продуктите, които предлагате? Каква е концепцията и мисията, които стоят за марката?

Роси: Идеята за Rosey’s mark се роди в Милано, Италия, докато завършвах магистратура по бранд мениджмънт. Реших да  занеса нещо типично за България на приятелите си и купих от сувенирен магазин сладко от рози. Колегите ми, които бяха да цял свят, както и италианците, които опитаха сладкото, бяха силно впечетлени и изненадани, че розата се яде. Толкова харесаха сладкото и идеата за Българската ядлива роза, че ме насърчаваха да се заема с популяризирането и брандирането й. Всички отбелязаха, че продуктът е страхотен, но опаковката изглежда толкова зле, че никога не биха си го купили.  В началото не приех идеята насериозно, но след като се върнах в България направих проучване и открих пазарна ниша. Споделих идеята със сестра ми, която също тогава беше завършила магистратурата си, и с моралната подкрепа на семейството ни решихме да опитаме.

Какви бяхa отделните етапи през които преминахте, за да реализирате идеята в бизнес начинание?

Ина: Първо и може би най-важно беше, че от самото начало  подходихме сериозно към всеки един етап – от пазарното проучване, през създаването на дългосрочна и средносрочна стратегия, визия и мисия, създаването на бранд, избор на производители-партньори,  разработването на дизайн на опаковки, избор на рецепти и така до първата партида и асортимент от 4 продукта – 2 сладка и 2 чая. Стартирахме с онлайн магазин с доставки за ЕС, както и дистрибуция чрез малки деликатесни магазини. Постепенно разширявахме и подобравяхме асортимента от храни с рози, развивахме дистрибуцията си самостоятелно и работехме последователно за изграждането са силен бранд и висока добавена стойност. Решихме да спрем с някои дейности, като например бижутата с рози, които се радваха на добър прием и търсене, но ни отклоняваха от нашия фокус. През 2013 година решихме да направим нов продукт, такъв, какъвто на пазара нямаше и създадохме шоколада с рози, който пуснахме за 14-ти февруари 2014 г. Година и половина по-късно успяхме да патентоваме шоколадите си в Българското патентно ведомство като полезен модел. През 2015 г. дойде моментът, когато стигнахме обеми на продажби, които ни позволиха да разработим собствена рецепта за сладката и през юни 2016  пуснахме на пазара първите в България сладка от рози без захар и в няколко плодови разновидности. Декември 2018 г. аз родих моя син, а през ноември 2019 сестра ми роди нейния син. Така обстоятелствата ни наложиха да направим промяна в организационния процес. До този момент основната движеща сила на Rosey’s mark бяхме ние със сестра ми. Имахме само един служител, който ни помагаше за доставките в София. Ние двете правехме всичко с грижа за всеки детайл, така че това което виждате като краен резултат – това сме ние двете. 2019 г. беше годината на голямата реорганизация за нас. Наложи се да спрем работа от юни 2019. За щастие успяхме да намерим правилната формула и подходящ партньор, с който да продължим работата си. По закона на Мърфи подновихме доставките към магазините в деня, в който обявиха извънредното положение.

Какви бяхa трудностите, които срещнахте по време на осъществяването на Вашия проект?

Роси: Трудностите са неизменна част от всяко начинание и присъстват на всеки етап от развитието. Стараем се да се фокусираме върху развитието, а трудностите винаги успяваме да преодолеем.

Kaк българският пазар прие Вашите иновативни продукти? Какво е впечатлението Ви, склонен ли е българинът да приема нови идеи и да опитва нестандартни кулинарни предложения?

Ина: Като цяло българинът е консервативен потребител и традиционалист. Въпреки, че розата е символ на България, повечето българи не са свиклани с вкуса на розата. Все пак, през последните няколко години кулинарната култура на българина се разви съществено и вече има много хора, които търсят висококачестена и разнообразна храна.

Кои са трите най-важни неща, които научихте за бизнес предприемачеството за осемте години откакто е създадена марката Rosey’s mark?

Роси: Едно от най-важните неща е непрекъснатото усъвършенстване, развитие и адаптиране. Ако направиш успешен продукт, конкуренцията бързо те копира, затова трябва винаги да си една крачка напред и да не спираш да иновираш.

Какво Ви мотивира да продължавате напред и да развивате нови и иновативни продукти?

Ина: Мен лично все още ме мотивира едно и също от самия старт на Rosey’s mark – стремежът да популяризираме Българската роза в световен мащаб чрез висококачествени иновативни храни. Така правим тази скъпоценна роза достъпна за хората, работим за подобряването на имиджа на България и за опазването на биологичното отглеждане на Роза Дамасцена в България. Също така силен мотиватор за нас е високата оценка и положителната обратна връзка на нашите клиенти. Откакто спряхме работа миналата година, хората не са спирали да ни питат, кога и откъде могат да си закупят от нашите продукти и ги очакват с нетърпение, защото, казват, „вашите са най-добри“.

По-трудно ли е да си жена предприемач, отколкото мъж?

Роси: Със сигурност е по-трудно, ако искаш да имаш деца и да си пълноценен родител. А има и някои дейности, които са свързани с физическа сила, които просто не са подходящи за жена – не че ние не ги правим, но е доста по-трудно.

Какво предстои? Кои са бъдещите Ви проекти?

Ина: Най-хубавото тепърва предстои:) Имаме нови продукти, които очакват да бъдат пуснати, дистрибуцията ни ще се разширява все повече, ще засилим износа, няма да спираме да изненадваме с кулинарни предложения и се надяваме на някакъв етап да можем да реализираме и една наша мечта, свързана с физическо пространство на Rosey’s mark. Новините за нас можете да следите във фейсбук и инстраграм, а в блога към сайта ни не спираме с публикуването на полезна информация.

Какво бихте посъветвали хората, които имат желание да реализират своя идея?

Роси: Да не се влияят от скептицизма на околните, да подходят сериозно и да намерят правилните хора, с които да реализират идеята си. И да действат, да действат, без да се отказват пред трудностите.