Google Analytics за начинаещи

Проследяването на трафика на уебсайта или онлайн магазина е от ключово значение за неговото бъдещо представяне и оптимизиране. В традиционния маркетинг събирането и анализирането на данни е трудна задача, а информацията, която получаваме, не винаги е точна. В онлайн пространството обаче имаме почти неограничени възможности да събираме данни и да ги анализираме.

В тази статия ще ви разкажем повече за най-разпространения инструмент за целта – Google Analytics.

Защо ни е необходим Google Analytics?

Инструментът на Google може да ни даде точен отговор на множество въпроси, които са от първостепенно значение за всеки собственик на уебсайт, а именно:

– Колко хора посещават сайта ми?

– Колко време прекарват на него?

– Как хората намират го намират?

– Кои са най-популярните негови страници?

Разбира се, Analytics може да отговори и на редица други, далеч по-сложни въпроси, но за напълно начинаещи определено това са най-важните аспекти, които биха били от значение.

Аудитория

Общ преглед

1

От първостепенна важност за всеки собственик на уебсайт е анализирането на аудиторията – кои са посетителите ви и как консумират съдържанието ви. Секцията Аудитория в Google Analytics ще ви предостави множество полезна информация по темата, като например брой сесии, уникални потребители, показвания на страници, средна продължителност на сесиите, степен на отпадане, процент нови сесии и др.

Нека разгледаме тези основни метрики по отделно

Сесии – Това е общият брой потребители, посетили сайта ви за зададения период от време. Броят сесии обикновено е по-висок от броя уникални потребители, тъй като всеки посетител може да направи повече от една сесия.

Потребители – Това е уникалният брой потребители, които са посетили сайта ви за зададения времеви период.

Показвания на страници – Това е общият брой страници, които потребителите ви са видели. Тук не по-малко важна е и друга метрика – съотношението между показани страници и сесии, т.е, колко страници средно разглежда всеки един посетител.

Средна продължителност на сесията – Тази метрика показва средното времетраене на всяко едно посещение на сайта – eдин от лесните начини да определените дали съдържанието е интересно за посетителите.

Степен на отпадане – Друга важна метрика, даваща ви информация за начина, по който посетителите консумират съдържанието ви. Степента на отпадане показва процента от потребители, които напускат сайта без да предприемат никакво друго действие, като да посетят друга страница или да последват линк.

Процент нови сесии – Този показател ви показва какъв процент от общия брой сесии са на посетители, които за първи път са на сайта ви.

Демографски данни, интереси, локация

Секцията Аудитория предоставя още редица полезни данни относно характеристиките на вашите посетители.

В менюто Демографски данни например можете да видите повече информация относно възрастта и пола на посетителите си.

На следващо място е секцията Интереси, където Google ще ви извади подробна разбивка на интересите на посетителите ви на база онлайн поведението им.

Имайте предвид, че по подразбиране двата репорта – Демографски данни и Интереси не са активирани и трябва да го направите, за да започнете да ги виждате. Необходимо е също така да изчакате известно време и да натрупате известно количество трафик, за да виждате реални данни.

Друга важна статистика, достъпна от секцията Аудитория, е тази относно географската локация и езика на посетителите ви.

Придобиване

И ако първата представена секция – Аудитория, ще ви покаже какви са вашите посетители, то секцията Придобиване ще ви разкрие нещо не по-малко съществено – откъде идват те, или казано по друг начин – как намират сайта ви.

Както и в секция Аудитория и тук ще намерите меню Общ преглед, което ще ви даде основна насока относно източниците на трафик. Те се делят на няколко основни типа:

2

Директен – това са посетители, директно въвели URL на сайта ви в браузъра.

Органично търсене – посетители, намерили сайта ви чрез търсене в търсачката на Google.

Рефъръл трафик – това са хора, дошли на сайта ви от линк към вас в друг сайт.

Платено търсене – посетители, натиснали върху ваша реклама в мрежата.

Имейл – посетители, натиснали върху линк от ваш нюзлетър.

Други – понякога Google не успява да причисли дадено посещение към някоя от горните групи. В този случай тези сесии биват прибавени към Други.

Освен общия преглед на трафика, Google Analytics ви дава и множество друга информация относно каналите на трафик, трафик от социални мрежи, Adwords, платени кампании и др.

Поведение

Третата секция, която ще разгледаме в настоящата статия, е секцията Поведение. Тя ви дава детайлна информация относно това как посетителите консумират съдържанието ви.

И тук, както при Аудитория и Придобиване, ще намерите меню Общ преглед, даващо ви основната информация относно поведението на потребителите.

Множество полезна информация можете да придобиете също така от менюто Съдържание на сайта, където да видите как се представя всяка една от страниците ви по отделно.

Как да настроим Google Analytics

Ако използвате Oxxy за управление на вашия сайт, настройката на Google Analytics става изключително лесно и бързо. Ето как става:

1. Регистрирайте се със своя Google профил на https://www.google.com/analytics.

2. Въведете информацията относно вашия сайт.

3. Копирайте проследяващия код.

4. Влезте в профила си в Oxxy и поставете кода в Настройки на сайта – SEO опции – Проследяващ код.

5. Публикувайте сайта си наново, за да се отразят промените.

Искате собствен уебсайт? Започнете сега с Oxxy!