Facebook страница или уебсайт за вашия бизнес?

Кое да изберете: Facebook страница или уебсайт за вашия бизнес?

Доброто онлайн представяне и комуникация са важни за всеки бизнес, още повече имайки предвид, че в днешно време хората прекарват доста време в интернет и социалните мрежи. Кой канал, обаче, да изберете за вашата бизнес комуникация – Facebook страница или уебсайт? Дали да инвестирате и да направите свой собствен сайт или да заложите на присъствие във вече доказана социална мрежа, като Facebook или пък да имате и двете?

За да вземете решение, трябва да познавате много добре предимствата и недостатъците на тези два канала за комуникация. Само така ще можете да прецените кой от тях е подходящ за вас.

Facebook (FB) и фирменият уебсайт са съвсем различни по своята същност и предлагат различни възможности. Можете да мислите за FB като платформа, където да създадете контакти с много хора и да представите вашия бранд, продукти и услуги. Тоест, един вид място, от където можете да привлечете и насочите трафик към вашия сайт. Уебсайтът е по-скоро “хъб”, събирателна точка за трафика, който привличате от FB, oт търсачката на Google или от други платформи и социални мрежи.

Предимствата да имате Facebook страница

“Networking” – FB дава изключително много предимства и възможности за осъществяване на “networking”, тоест свързване и ежедневна комуникация с потребителите и създаване на “community”. Платформата има за цел да стимулира интерактивността чрез функционалности като “лайкване”, писане на коментари, споделяне на информация и т.н Използвайки Facebook страница, вие от една страна осигурявате на вашите потребители канал, по който могат лесно да се изразяват и да комуникират с вас, а от друга им давате възможност да споделят и препоръчват информация, свързана с вашите продукти и услуги. Имайте предвид, че една Facebook страница може да бъде мощно средство за т.нар. “вирална комуникация”, която да ви донесе много позитиви и силна познаваемост на марката без инвестиран бюджет, само благодарение на споделянето от познат на познат. Колкото е по-полезна за потребителите и интересна информацията, която публикувате, толкова повече има шанс, тя да бъде споделена.

Реклама и аудитория – Друга причина да имате Facebook страница е възможността да се възползвате от платената реклама на FB, тоест срещу определен бюджет да промотирате ваши постове. Благодарение на непрекъснатите оптимизации на своята рекламна платформа, FB може да ви помогне да достигнете до правилната аудитория, а имено до потенциални клиенти, които иначе трудно бихте достигнали само чрез един единствен канал. Към средата на 2018 г., FB отчита повече от 2,23 милиарда активни потребители на месец, като голяма част от тях проверяват по няколко пъти на ден профила си. Възрастовата граница на потребителите е изключително широка от тийнейджъри до хора в зряла възраст. Коя друга медия би ви осигурила достъп до толкова широка аудитория, сред която със сигурност са голяма част от вашите настоящи и потенциални клиенти. Освен това, рекламната платформа на FB ви позволява да навлезете в детайли, когато става въпрос да профилирате аудиторията пред която искате да рекламирате. Можете да профилирате по интереси, по географска локация, години, използвано устройство за достъп, както и според това дали вече потребителите са видели ваша реклама, дали са кликнали на нея, според това колко минути от вашето рекламно видео са гледали и по още толкова много признаци. Опциите са наистина доста, което прави тази социална мрежа един изключително добър канал за таргетирана реклама.

Техническа достъпност и старт без инвестиция – Друго основно предимство, заради което бизнесите избират и се спират първо на FB присъствие е изключително лесното създаване на бизнес страница и управлението й. Не са нужни технически умения, за да се създаде бизнес профил в социалната мрежа и да се публикуват постове. Всеки може да го прави. Откриването на Facebook страница, също така, е безплатно и не е нужна първоначална инвестиция. Разбира се, в последствие, ако искате да разширите обхвата на вашата комуникация е необходимо да инвестирате в платена FB реклама. А в случаите, когато става въпрос за наистина професионално присъствие, което трябва да доведе до конкретни търговски и маркетинг цели, е необходимо да се инвестира и в професионалисти, които могат да управляват вашата комуникация и реклама.

Позициониране в търсачките –FB притежава милиони страници, огромен обем от споделено съдържание, милиони линкове, които сочат навън и към него. Поради тези и още хиляди фактори, страниците на FB са изключително добре позиционирани в търсачките по ключовата дума, която е самото име на страницата. Ето пример с нашата страница:

Кое да изберете: Facebook страница или уебсайт за вашия бизнес?
Отваряйки бизнес страница във FB с името на вашия бранд, вероятността да се класирате на челни позиции в търсачките по името на компанията ви е голяма. Това, разбира се, важи в най-голяма сила за имена, които се различават от общи наименования, където позиционирането е по-сложно. За да получите същото класиране на вашия уебсайт, ще трябва да положите доста усилия, за да направите т.нар. SEO оптимизация, а ако нямате необходимите умения, ще трябва да инвестирате и съответния бюджет и да наемете специалисти.

Липсата на персонализация – Във FB всички страници са еднакви, като единствените зони, които могат да бъдат персонализирани са карето за лого и шапката на страницата. Това е голямо ограничение за бизнесите, защото всеки иска да се отличи и наложи своя брандинг. За малките фирми, обаче, които тепърва излизат на пазара може да бъде голямо предимство, защото те се позиционират на равно с всички останали. Няма значение с какъв бюджет разполага фирмата и колко е голяма, всички страници изглеждат еднакво. Пo-важно е какво комуникирате и как общувате с вашите потребители. Тоест, малките фирми имат също толкова шанс да бъдат забелязани във FB, колкото и по-големите, aко успеят да развият интересна комуникация, способна да създаде “вирален” ефект (да бъде споделяна от потребителите).
Също така, във FB няма филтри с критерии, по които да се търсят и сравняват различни фирми, например брой служители и т.н., както и в резултатите на търсенето не се дава приоритет от FB на определен тип страници. Всички имат еднакви възможности да използват функционалностите на платформата.

Кое да изберете: Facebook страница или уебсайт за вашия бизнес?

Предимствата да имате уебсайт

Пълен контрол върху визията и брандинга на уебсайта – Уебсайтът е ваша собственост на 100% и в тази връзка можете да публикувате каквото искате, където и както искате, както и да съобразите дизайна напълно с вашия брандинг. Предвид на това, че пазарът никога не е бил по-конкурентен заради динамичния свят, в който живеем и хилядите средства за комуникация, за една компания е изключително важно да може да се отличи от своите конкуренти и да изгради своя бранд. За да бъде запомнена компанията от потребителите и отличена от толкова други фирми, персонализацията на онлайн присъствието е от първостепенно значение.

Пълен контрол върху позиционирането на съдържанието – Предимството да имате уебсайт е, че можете да разположите и групирате съдържанието, както на Вас Ви е удобно и както смятате, че ще е полезно и лесно достъпно за потребителите. Това е много важно от гледна точка на комуникацията с вашите клиенти. Те трябва да могат лесно да намират търсеното от тях съдържание, както и да бъдат стимулирани да прочетат определена информация, която вие считате полезна за тях. Също така, в самото съдържание на сайта можете да слагате препратки под формата на линкове към други публикувани от вас материали. Така насочвате потребителя към свързани статии или продукти, които той иначе по-трудно би могъл да открие. Що се отнася до вашата FB страница, там няма как да направите подобна структура в категории и подкатегории, както и да сложите линкове от една категория или материал към други. Там задължително следвате зададената стандартизирана структура на FB, което ви ограничава от гледна точка на комуникацията и промотирането на вашето съдържание.

Позициониране в търсачките – ако за Вас е важно да бъдете откриваеми в търсачките, тъй като вашите потенциални клиенти използват Google, за да търсят продукти и услуги, тогава задължително трябва да имате уебсайт. Разбира се, само наличието на уебсайт не е достатъчно, за да имате добро позициониране в търсачките. Необходимо е да поработите по техническата част на оптимизирането на сайта, т.нар. SEO (search engine optimization). Това включва работа върху ключови думи, технически настройки и оптимизация на отделните страници и т.н. Ако пък за вашата бизнес ниша има прекалено голяма конкуренция, тогава можете да заложите на платена реклама в Google по ключови думи (google adwords), за да излизате на първите места в резултатите. Само с Facebook страница няма как да използвате търсачките като канал за привличане на клиенти.

Блог статии – доста от бизнес сайтовете имат блог със статии, които засягат тематики, свързани с техни продукти и услуги. Целите на изграждане и поддържане на блог могат да бъдат няколко: привличане на трафик от търсачките, предоставяне на полезна информация на потребителите, позициониране на фирмата като експерт в своя бранш чрез експертни съвети, публикуване в блоговете и т.н. Блогът се превръща в своеoбразна медия, която може да донесе много ползи на бизнеса, стига да бъде развиван и промотиран правилно. Ако и вашата фирма има нужда от подобна медия, тогава задължително трябва да си направите уебсайт.

Рекламни зони – отново поради факта, че имате пълен контрол върху визията, можете където пожелаете на сайта да разположите рекламни зони, под формата на банери, call-to-action бутони и т.н., които да стимулират покупка, да рекламират промоция, интересни оферти или новини, свързани с вашата фирма. Това е изключително важно за комуникацията онлайн, имайки предвид, че разполагате само с няколко секунди да съобщите нa потребителите най-важните неща, свързани с вас. Интернет е динамична среда и вероятността посетителите на сайта да се разсеят или отворят някой друг сайт е много голяма. Във FB имате една брандинг зона най-горе на страницата и това е всичко, с което разполагате. Тоест само едно поле за комуникация, за което трябва да изберете само едно промоционално съобщение. Докато на сайта, например, можете да сложите на Начална страница едно слайдшоу, в което се въртят различни банери и така за няколко секунди да комуникирате различни оферти. Или пък да разположите няколко банера на страницата, обикновено в дясната колона, и пак да направите диверсифицирана комуникация.

На вашия уебсайт, можете, също така, да продавате рекламно присъствие, като публикувате рекламни банери на други фирми, че различни affiliate програми или свързвайки се директно с рекламодатели. Ако сайтът ви генерира много трафик, защо да не добавите и този допълнителен доход от реклама към вашите приходи?

В заключение ще кажем, че и двата канала за комуникация имат своите предимства и недостатъци. Най-оптималният вариант би бил да имате както Facebook страница, така и уебсайт, тъй като двете платформи имат различни функции що се отнася до вашето онлайн присъствие. FB служи за привличане на трафик и ежедневна комуникация с потребителите, а уебсайтът е вашето лично пространство, където можете да изложите цялата важна  информация относно вашите продукти и услуги.