3 правила за професионално изглеждащ уебсайт

Платформата на Oxxy дава много възможности от гледна точка на персонализиране на дизайна на вашия уебсайт. Имате пълната свобода да бъдете креативни и оригинални. В същото време, обаче, при реализацията на вашия проект е нужно да спазвате някои основни правила, които са в основата на създаването на един професионално изглеждащ уебсайт. Креативността трябва да бъде облечена в елегантност и изисканост, а те се откриват в детайлите. Красивият дизайн съдържа в себе си полет на въображението, но в същото време симетрия, хармония, подходящи съчетания на цветове, форми и шрифтове.

Виж още: Как да направите сами страхотен дизайн за вашия уебсайт и Създайте уникален уебдизайн с видео и паралакс ефект

Шрифтове и текстове

Внимателно подберете шрифтовете, които ще ползвате за вашия сайт. Като стилистика, те трябва да подхождат на цялостната визия. В тази връзка, преди да попълните съдържанието и да използвате дадени шрифтове би трябвало или дизайнът вече да е изграден или най-малкото да имате идея в какъв стил ще бъде. Тествайте различните шрифтове и вижте кой ще пастне най-добре. Златно правило в дизайна е шрифтовете да бъдат уеднаквени на всички страници. Можете да използвате само един шрифт, а може да въведете и 2-3 основни шрифта, но всеки от тях трябва да кореспондира на определен тип текст (заглавие, подзаглавие, основно съдържание, текст на бутон и т.н). Не бива да смесвате използването на отделните шрифтове. Например в една страница сте използвали един шрифт за заглавие, друг за подзаглавие, а на друга страница сте ги разменили. Трябва да има ясен стандарт, който да се следва. Само така сайтът може да изглежда професионално.

Внимавайте и за пунктуацията! Некоректната пунктуация, също може да отблъсне потребителя и да говори за непрофесионално отношение. Проверете дали между думите няма оставени по-големи пространства, или слепени точки, запетайки и т.н с думите, които ги следват.

Обърнете внимание и на разположението на тектовите прозорци. Те също трябва да бъдат подравнени и стандартизирани в сайта, а не да бъдат в най-различни големини и форми. Много е неприятно да се чете не добре подравнен текст, с пунктуационни грешки и със слепени думи. Това говори за прибързана работа, без внимание към детайла и най-вече за липса на уважение към потребителя.

Цветова гама

Създайте вашия дизайн с предварителна концепция за цветовата гама, която ще използвате. Може да са 2 цвята или повече, като всички елементи в сайта би трябвало да са в синхрон с тези цветове. Цветът на отделните елементи трябва да се повтаря на всички страници. Например, ако имате сиви бутони с бял текст, би трябвало на всички страници да използвате точно такива бутони. Тази унифицираност също създава усещане за професионално звучене на дизайна. Освен това, потребителят лесно се ориентира и за окото може да свикне с дадени форми и бързо да ги открие и възприеме на следващите страници.

Всяка цветова гама носи определено настроение, послание и емоция. Тя въздейства веднага подсъзнателно на потребителите, които влизат на вашия сайт. В тази връзка е хубаво да я тествайте, като покажете една разработена страница от сайта на ваши познати и приятели и питате какво е тяхното първо усещане. Така ще се ориентирате дали се тръгнали в правилната посока и дали на емоционално ниво, това е впечатлението, което искате да оставите у хората, които ползват сайта ви. Имайте предвид, че неправилно подбрана цветова гама може да подведе потребителите или дори да ги отблъсне. Отделете достатъчно време, за да помислите кои цветове най-добре биха отговаряли на вашата концепция, бизнес, проект или онлайн магазин.

Ако имате вече бранд с разработено лого, разбира се, цветовата гама на сайта трябва да бъде съобразена с тях.

Не на последно място е важно да проверите и кои са актуалните тенденции в дизайна и кои са най-използваните цветови гами за сайтове към дадения момент за вашата бизнес ниша. Едва ли някъде ще ги намерите описани, но можете просто да разгледате водещи сайтове, които ви харесват и да се ориентирате по техния външен вид. Също важи и за избор на шрифтове.

Форми и елементи

Използвайте интелигентно свободата в изграждането на дизайна, която ви дава Oxxy. Можете да включите във визията на сайта хиляди различни форми и цветове, но не е това смисъла на един добре направен и професионално изглеждащ дизайн. Формите и елементите, както и шрифтовете и цветовата гама, трябва да бъдат унифицирани на всички страници. Ако залагате на квадратните или правоъгълни форми, старайте се да използвате главно такива навсякъде, като те трябва да бъдат в еднакви големини и размери. Не е задължително да бъде само един размер, може да са 3 или 4 или колкото желаете, но всеки размер ако е свързан към дадено тематично съдържание на една страница, трябва да бъде включен по същия начин и на другите страници. Например, ако имате цветно каре върху което да стоят заглавия, тогава заглавията на другите страници трябва да бъдат представени по същи начин.

Може и да направите миск от форми, например да имате правоъгълни кръгли форми, но те трябва да бъдат балансирано използвани и да се допълват в дизайна, а не да създават хаос и да приличат на случайно избрани.

И като заключение, нашата препоръка е преди да започнете да правите вашия собствен сайт, да разгледате сайтове на известни фирми, направени от професионални дизайнери и да обърнете внимание на всички тези детайли. Така ще се ориентирате в актуалните тенденции и ще имате модели, които да следвате, както и ясна представа към какво да се стремите при построяването на дизайна.