3-те най-често срещани грешки при изработка на уебсайт

office-820390_1280

В тази статия решихме да систематизираме трите най-често срещани грешки, които допускат потребителите, когато сами изграждат сайтовете си в платформата на Oxxy. Ако успеете да ги избегнете, работата ви в платформата ще бъде много по-лесна и най-важното, крайният резултат ще е един професионално изглеждащ уебсайт.

Изграждане на дизайн от нулата или използване на готов темплейт

В платформата има две опции на разположение за изграждане на дизайна на сайта: използване на готов темплейт от Галерията на Oxxy и създаване на дизайн от нулата. Доста потребители избират втората опция, започвайки от “бял лист”, като задават по свое усмотрение фон, стил, контури, шрифт, цветове, форма на менютата и на отделните елементи и т.н. Чисто технически всеки потребител може да се справи с тази задача и да направи свой дизайн. Въпреки това, нашият опит показва, че тази функционалност е по-подходяща за хора, които имат вече някакви, дори и само базови, компетенции по уеб дизайн.

Целта на уеб дизайна не е само сайтът да изглежда добре, а да внуши определен имидж и да ви представи по определен начин пред вашите потребители. Също така, неговата задача е да стимулира потребителите да извършат определени действия на сайта, като това да направят покупка, да прочетат определена информация или да се свържат с вас. При създаването на един уеб дизайн се отчитат много фактори, като предпочитанията на аудиторията пред която ще бъде показван за стил, цветове, форми, тематичната или бизнес нишата на уебсайта, взимат се под внимание дори дизайните на конкурентните сайтове с цел онлайн проекът, който се изгражда да бъде уникален.

В тази връзка, за да се направи един добър и работещ уеб дизайн се иска художествено мислене, познания по дизайн, цветовете, композиции, елементи, както на общо генерално ниво, така и по специално в интернет средата. Не само, но са нужни познания, свързани с това как да се построи структурата на сайта и как да бъдат разположени менютата с цел да се улесни навигацията в самия сайт.

Доста привлекателна изглежда възможността да направите ваш собствен дизайн така както ви харесва на вас, но ако нямате необходимите компетенции в тази област, нашият съвет е да заложите на вече готови професионални дизайни от Галерията на Oxxy. Тези темплейти са създадени от професионални дизайнери и всеки един техен елемент, стил, цвят, шрифт са избрани, за да може цялостното представяне на сайта и на информацията в него да бъдат максимално ясни и въздействащи на потребителите.

Готовите темплейти, също така, могат да бъдат изменяни и персонализирани, защото платформата го позволява. Така че, винаги можете да промените някой цвят или стил според вашите изисквания, правейки този дизайн уникален и придържайки се в същото време към рамката, зададена от дизайнера.

Друго предимство да използвате готовите темплейти е, че те са оразмерени и структурирани по начин да изглеждат добре през мобилен телефон. Ако не се направи отделна мобилна версия, сайтът ще изглежда като на десктоп през мобилното устройство.

От структурата на сайта към детайла

Много важно е преди да се започнете да изграждате уебсайта да имате идея каква ще е структурата на вашия уебсайт, колко страници ще има, какви рубрики ще съдържа основното меню, ще има ли подменюта, как ще бъдат озаглавени те и т.н Ако нямате тази предварителна концепция, има риск да се изгубите в детайлите и сайтът на края да няма завършен вид.

След като уточните и разпишете неговата структура, страници и подстраници, трябва да определите колко типови страници ще имате на ниво дизайн и как ще изглеждат те. Типови страници са например Начална страница, страница Контакти, Продуктова страница и т.н За целта можете дори да си нарисувате схема на ръка на тези страници, като обмислите разположението на основните елементи: меню, галерии, колони с допълнително съдържание и др.

При взимане на решение за структурата и типовите страници можете да направите проучване на сайтове на ваши конкуренти, за които знаете, че са успешни и да видите как са построени те. Няма нужда да откривате топлата вода, опитайте се да черпите от опита на другите и да вземете най-доброто, адаптирайки го за своя онлайн проект. По-големите фирми специално отделят бюджети, за да проучват как взаимодействат потребителите със сайта им и непрекъснато променят и оптимизират навигацията и визията на сайта с цел да станат по-ефективни.

След като направите уебсайта, задължително го тествайте с приятели и познати, като им дадете задачата да направят поръчка в онлайн магазина ви или да намерят определена информация. Помолете ги за обратна връзка дали е било лесно и разбираемо да навигират из вашия сайт. Имайте предвид, че неща, които на вас може да ви се струват лесни и ясни, е възможно да не изглеждат така на онлайн потребителите, така че задължително трябва да тествате.

Уеднаквяване на шрифтове, елементи, стилове

Един на пръв поглед дребен детайл като типа или големината на шрифта може да има негативно отражение върху цялостното възприятие на вашия сайт от страна потребителите и да направи така, че сайтът ви да изглежда непрофесионално. Хубаво е да въведете единен стандарт за всички страници на типа шрифт, който се използва, както и до 3 различни големини на шрифта. В противен случай, не само че сайтът няма да изглежда добре, но потребителите могат да бъдат затруднени при четенето на самия текст. Доста е затормозяващо, когато текстът, който имаме пред себе си е в различни цветове, големини на буквите т.н Използвайте, също така, неутрални цветове за текста. Ако искате да подчертаете нещо или да наблегнете, не бързайте да използвате червения цвят, тъй като той е доста агресивен и често се свързва с някаква грешка или предупреждение. В този случай можете просто да удебелите текста без да променяте цвета.

Унифицирането е валидно като правило, както за използваните шрифтове, така и за всички използвани елементи, стилове, менюта. Например, ако имате в сайта бутони с линкове, направете ги еднакви на всички страници като големина, цвят, форма и т.н.

В заключение можем да кажем, че за да бъде сайтът ви въздействащ и за да ви представи по възможно най-добрия начин, при създаването му най-важното е да започнете като изясните цялостната структура и после се концентрирате върху детайлите. Също така, е необходимо да направите така, че всички елементи и детайли да бъдат в хармония един с друг и да дадат един завършен вид на сайта.