3 въпроса, на които да отговорите, преди да направите вашия уебсайт

woman-687560_1920Преди да започнете да изграждате вашия уебсайт, е необходимо да си дадете отговор на няколко основни въпроса, които се отнасят до вашето представяне в интернет и са свързани с това какво искате да постигнете и как, какво и на кого ще комуникирате онлайн. Трите въпроса са:

• Kaкво целите с този уебсайт?
• Коя е вашата аудитория?
• Какво ви прави уникални?

Ако нямате ясни и структурирани отговори на тези въпроси, рискувате да направите сайт, който не би бил достатъчно ефективен. А имено, не би привлякъл точната аудитория, не би комуникирал по най-добрия начин вашaта фирма, продукти и услуги и не би генерирал резултатите, които сте си поставили за цел.

Kaкво целите с този уебсайт?

Самият факт, че искате онлайн присъствие, можете да ви се струва напълно достатъчен, за това да започнете веднага с изграждането на един уебсайт. Но….не бързайте! Преди да го направите е необходимо да определите много по-детайлни цели, на базата на които ще построите сайта, неговата навигация и съдържание.

Целите на едно онлайн представяне могат да бъдат най-различни:

Имиджово представяне и повишаване познаваемостта на бранда; генериране на трафик и нови потенциални клиенти; последваща комуникация към вече съществуващи клиенти с цел превръщането им в лоялни такива; осигуряване на още един канал за обслужване на клиенти; повишаване и улесняване на комуникацията между клиентите и фирмата; създаване на информационен канал/хъб, чрез който да се комуникира регулярно актуална информация пред клиенти/партньори/служители; фирмено представяне с цел привличане на нови кадри; генериране на продажби онлайн; генериране на запитвания за оферти онлайн; изграждане на база данни с онлайн потребители, които са потенциални клиенти; даване на възможност за комуникация и обмяна на мнения между настоящи и потенциални клиенти и др.

Един сайт може да има повече от една цел. Това, което е важно е да знаете точно какво искате да постигнете, за да може да изградите сайта като навигация и съдържание така, че да съдейства за изпълнението на тези цели.

Ето един елементарен пример за това как един сайт трябва да отговаря на зададената цел: ако целите да улесните и стимулирате настоящи и потенциални клиенти да се свържат с вашия отдел “Обслужване на клиенти” при въпроси и нужда от информация, е необходимо вашите контакти да бъдат на най-видимото място в сайта, по възможно на всички страници. Това може да се постигне, ако ги сложите най-отгоре в т.нар “хедър” и ги визуализирате с подходящ шрифт и цвят. Ако поставите контактите, например, само в рубриката “Контакти” или най-отдолу на сайта, тогава е много вероятно вашите цели да не бъдат постигнати.

Всеки един елемент, както и неговото позициониране и визуализация имат значение за крайната комуникация пред онлайн потребителите. Ако организацията на сайта е прозиволна и хаотична, съответно и резултатите ще са такива. И обратно, ако всичко на сайта е обмислено предварително спрямо това, което целите, положителните резултати няма да закъснеят.

Коя е вашата аудитория?

Това също е един много подвеждащ въпрос и изглежда лесен за отговор. Един бизнес не може да е успешен, ако търговецът не познава своите клиенти. Той трябва да знае кои са основните ТИПОВЕ КЛИЕНТИ, които има, какви са техните характеристики, възраст, вкусове, пол, социално положение, предпочитания и др. Тази информация е важна, за да знаете какъв тип продукти и услуги търсят, какви промоции и отстъпки биха могли да им въздействат, както и как да изградите вашата комуникация.

Как познаването на аудиторията ще ви помогне при изграждането на уебсайта? Aко познавате вашите потребители, можете да им въздействате като зададете определена цветова гама и дизайн оформление на сайта, както и шрифтове, снимки, стил на съдържанието. Различните клиенти имат различни предпочитания и ако ги познавате ще успеете да въздействате емоционално на своите клиенти.

Например: Сайт насочен към дамската аудитория, жени в активна възраст, работещи майки със семейства ще бъде оформен по различен начин в сравнение със сайт насочен пак към дамската аудитория, но в частност към млади момичета, тийнейджъри.

Отделете време да опишете подробно основните профили на потребителите на базата на които ще направите в последствие своя сайт, комуникация и оферти с цел да бъдат максимално въздействащи и атрактивни.

Какво ви прави уникални?

Кои са прeдимствата на вашите продукти и услуги? С какво те са различни и уникални спрямо това, което предлагат вашите конкуренти? Вие не само, че трябва да формулирате ясно всичко, което ви прави различни, но трябва и да намерите най-добрия начин да го комуникирате на вашия уебсайт. Имайте предвид, че имате не повече от няколко секунди да се представите пред онлайн потребителите. Интернет е много силна медия, но всичко там се случва изключително бързо, за части от секундата. Потребителите скачат от сайт на сайт и имате само няколко секунди да хванете тяхното внимание с нещо интересно и да ги накарате да ви запомнят и да искат да разберат повече за вас.
В тази връзка не можете да разчитате на случайна комуникация и послания на сайта, измислени само за да създадат пълнеж на онлайн страниците. Всяка дума, всеки слоган и заглавие трябва да бъдат обмислени детайлно и да ви представят по най-добрия начин. Не само, но трябва веднага да казват на потребителите с какво сте уникални и по-добри от конкурентите, чийто сайтове най-вероятно потенциалните ви клиентите са посетили преди да попаднат на вашия или пък ще отидат на тях след това.

Не забравяйте, че вие не сте единствените в интернет и вашата комуникация винаги трябва да е съобразена и с това какво комуникират другите, като се стремите винаги да сте на една крачка преди тях.

Когато измисляте текстовете за вашия сайт, опитайте се да се поставите на мястото на вашите потребители и да отгатнете как разсъждават те, кое би ги впечатлило, кое от всички предимства, които имате може да бъде най-важното за тях и би било решаващо, за да ги превърне в клиенти.

Идеята на трите въпроса, описани по-горе, е да ви покаже, че създаването на уебсайт винаги трябва да е подчинено на някакви цели, които е необходимо да бъдат предварително формулирани. За да направите онлайн представянето си още по-успешно и таргетирано, отделете време и помислете какви ще са вашите отговори.