6 въпроса, които да си зададете, преди да стартирате собствен сайт

В днешни дни стартирането на собствен уебсайт не е трудната задача, която беше преди години. За целта не е задължително да имате умения в програмирането или работата със сложни инструменти за графична обработка. Дори и никога да не сте се интересували от дизайн и визия, Oxxy ви предлага множество готови дизайни, които лесно можете да персонализирате и използвате.

Ако сте напълно начинаещ, просто си отговорете на представените в тази статия въпроси. Така ще имате солидна отправна точка, от която да започнете със стартирането на собствен уебсайт.

стартиране на собствен уебсайт

  1. Какъв уебсайт ми е нужен?

Уебсайтовете се делят на множество категории – презентационен бизнес уебсайт, блог, електронен магазин, портфолио, лендинг страница и др. Различните типове уебсайтове имат различни нужди, особено що се отнася до дизайн и външен вид.

  1. Как ще се казва?

Всеки уебсайт има собствен домейн – това е адреса, който въвеждате в браузъра, за да отворите сайта. Домейнът е важен, тъй като е основна част от идентичността на един уебсайт. Вероятно много пъти ще ви се наложи да смените дизайна и съдържанието, но домейнът остава един и същ, освен ако не искате да объркате посетителите си.

Ето ви няколко съвета относно избора на домейн.

  1. Какво съдържание искам да публикувам?

След като сте изяснили типа уебсайт, който ви е необходим, е нужно да помислите за неговото съдържание. Това ще ви помогне да определите структурата по-лесно и точно. Например, ако искате бизнес сайт, ще са ви необходими секции „За фирмата“, „Контакти“, „Услуги“ и др. Ако пък създавате портфолио, основната част от съдържанието ви вероятно ще бъдат изображения, подредени в галерии.

  1. Как хората ще намират уебсайта ми?

Оптимизацията за търсачки (SEO) e фактор, който всеки собственик на уебсайт трябва да има предвид, ако иска да се радва на стабилен трафик. SEO (от англ. Search Engine Optimization) е процес по подобряването на позиционирането на даден уебсайт в търсачките по дадени ключови думи.

Няколко прости съвета, които да имате предвид при планирането на уебсайт – определете ключовите думи, които са важни за вас и по които искате да бъдете откривани, използвайте ги в съдържанието, попълнете необходимите мета данни, като описание на страницата, име на страницата и др.

Повече относно основните SEO настройки и инструменти, можете да прочетете в нашия Помощен център.

  1. Как ще комуникирам с посетителите си?

Основна цел на всеки уебсайт е комуникацията с посетители. Затова при планирането е хубаво да обмислите по какъв начин ще се осъществява тя. Комуникацията може да бъде както директна – чрез чат, контактни форми, електронна поща, така и чрез предоставяне на помощни материали, документация и др.

Определянето на начина, по който комуникацията ще се случва, ще ви помогне при структурирането на съдържанието и ще подобри ефективността на уебсайта.

  1. Как ще следя представянето на уебсайта си?

Оптимизирането на един уебсайт е невъзможно без правилно отчитане на данни относно трафика, поведението на потребителите, начина, по който те намират и използват уебсайта. Без тази информация няма как да знаете кое работи и кое и съответно върху кои аспекти на сайта трябва да се съсредоточите.

Основният инструмент, който ще ви предостави необходимите данни за поведението на потребителите ви, е Google Analytics. С него ще можете лесно да следите подробна статистика относно броя на посетителите, кои страници посещават те, колко време стоят на тях и др. Други полезни инструменти са Hotjar (предоставя ви подробна информация относно къде най-често кликат посетителите ви, както и записи на конкретни сесии), Clicky (позволява ви в реално време да гледате поведението на потребителите) и Kissmetrics (позволява ви да следите поведението на отделни потребители).

Искате собствен уебсайт? Регистрирайте се в Oxxy напълно безплатно!