Спад на цените за изработка на уебсайтове благодарение на новите технологии

adult-chair-colleagues-450270

Колко струва изработката на един уебсайт? Какъв бюджет трябва да подготви един предприемач, ако желае онлайн присъствие за своя бизнес и как може да е сигурен, че офертата, която му се предлага е конкурентна за пазара и зад нея стои правилното технологично решение?

Когато става въпрос за изготвяне на оферта за изработката на сайтове, обикновено клиентите се доверяват на специалистите за избора на използваните технологии. Повечето от клиентите нямат необходимите технически знания да преценят до каква степен, това което им се предлага е адекватно за тях, както и дали има по-добро и по-евтино решение на пазара, което ще им осигури професионален резултат. Тоест, поръчват услуга “на сляпо”, а цените никак не са ниски. Средните тарифи за изработка на уебсайт започват приблизително от 1000 лв и могат да стигнат до няколко хиляди лева в зависимост от типа на сайта и други фактори, които влияят на ценообразуването.

Всичко това, обаче, е на път да се промени. Благодарение на все по-развиващите се и достъпни технологии, вече е възможно да се направи един професионален уебсайт на многократно по-ниски цени от средните за пазара. Не само това, но типа платформи от ново поколение, на които се изгражда сайта, са достатъчно лесни за работа и могат да бъдат използвани в бъдеще директно от самите клиенти. Потребителите могат напълно самостоятелно да редактират съдържанието и променят дизайна, без да имат технически умения.

Кои са тези нови технологии, има ли ги вече на българския пазар, както и как да се ориентира един клиент сред хилядите разнородни оферти за изработка на уебсайт или електронен магазин разказва Димитър Димитров, Основател и изпълнителен директор на Oxxy Group PLC и платформата от ново поколение за изграждане на уебсайтове www.oxxy.com.

Г-н Димитров, разкажете ни кои са новите технологии на пазара за изработка на уебсайтове.

– Пазарът на ИТ услуги не е спрял да се променя и развива и е съвсем различен от това, което беше преди 10 години в резултат на постоянното навлизане на нови платформи и технологични решения. Преди, за да имаш професионален фирмен уебсайт или електронен магазин, за изготвянето и поддръжката му, беше необходимо задължително да се обърнеш към програмисти и дизайнери и да заплатиш съответната цена за труда им, която никак не е ниска, говорим от порядъка на няколко хиляди лева. Тези технически специалисти или програмираха уебсайта от нулата, или го построяваха в платформи, използвайки CMS решения (системи за управление на съдържанието) с отворен код (Open Source CMS), като (WordPress, Joomla, OpenCart и т.н.) или платени такива с лицензионен режим.

В течение на годините, обаче, се появиха решения като “website builder” платформите от ново поколение, които не само, че опростиха значително процеса по изграждането на уебсайта, но го направиха абсолютно достъпен за хора, които нямат програмистки умения. Тоест, всеки сам може да си направи уебсайт или електронен магазин. Начинът на работа е “drag and drop”, а имено визуално свободно местене и редактиране на елементите по сайта (текстове, снимки, форми и т.н.). Използва се визуален редактор WYSIWYG (What You See Is What You Get), тоест виждате как ще изглежда реално сайта.

Как навлизането на новите технологии се отразява на пазарните цени за изработка на уебсайт?

– Цените непрекъснато падат и това е нормално, тъй като благодарение на новите технологични решения се намалява времето за изработка, броя на специалистите, които работят върху проекта и т.н. Например, могат да се използват готови дизайни, като такива има хиляди безплатни или платени в мрежата. В този случай не е необходимо наемането на дизайнер, а само на програмист. При използването, пък, на “website builder” платформите, като Oxxy, дори не е необходим програмист. Има доста фрийлансъри, които без предварителни технически умения, буквално за дни се научават да работят с този тип платформи и започват да изработват сайтове за клиенти, както фирмени, така и електронни магазини. За работата в платформата на Oxxy, например, няма нужда от конфигуриране на сървърната инфраструктура, в това число бази данни, уеб сървър или добавяне на допълнителни модули, плъгини, софтуери и т.н. Всичко това е подсигурено от самата платформа. По тази причина и крайната цена за изработка на сайта е в пъти по-ниска, защото всичко е автоматизирано и се изисква много по-малко време и компетенции. В същото време, крайният резултат е един също толкова качествен и работещ сайт. Различна е само използваната технология за създаването му.

beverage-coffee-computer-877695 (1)

Каква е разликата в цените за изработка на сайт в платформата на Oxxy в сравнение с други платформи от близкото минало, които все още се използват?

Цените, разбира се зависят от типа на сайта и вида дизайн, но мога да дам като пример следния проект: Изработване на фирмен сайт + дизайн (адаптиране на някой от нашите готови дизайни според изискванията на клиента) + въвеждане на съдържание на до 10 страници, както и правене на всички необходими настройки на сайта и на домейна струва около 400 лв. и отнема до 3 дни. Като стремежа ни в момента е постоянно да намаляваме (да преполовим) тази цена с повече оптимизация на процеса. Техническата му поддръжката след пускането на сайта онлайн я поемаме ние и това е услуга, осигурена за всички клиенти на Oxxy. Някой ще каже, че такива цени съществуват на пазара и това е така, но става въпрос за създаване на сайтове на аматьорско ниво. Тук говорим за професионално изработен сайт, издържан, както технически, така и на ниво дизайн.

Освен това, един път направен сайта в платформата на Oxxy, може много лесно да бъде обновяван като съдържание от клиента, защото интерфейса е абсолютно достъпен и лесен за работа за разлика от други платформи. Имаме и клиентска поддръжка по чат, имейл и телефон.

За същия този сайт, ако трябва да бъде направен от програмист на платформа, като WordPress, което всъщност е най-стандартното решение на пазара, цената може да стигне до 1000 – 1500 лв, като отделно се заплаща дизайна, отнема поне 10 дни, а годишната такса за техническа поддръжка обикновено е около 20% от цената на изработката, тоест в случая ще е от 200 – 300 лв на година.

Каква е причината, обаче, все още на пазара по-често да се срещат оферти от порядъка на няколко хиляди лева, а не ниските цени, за които споменахте Вие?

– Причината е, че голяма част от специалистите на пазара, които правят уебсайтове, вече са свикнали да използват най-популярните и вече наложени на пазара платформи, като WordPress и нямат време и желание да разучат и започнат да ползват новите, от типа „website builder”. Съответно ценовите оферти, които предлагат са изключително високи с цел да могат да компенсират времето и вложените умения.

Все още хората, които работят с новия тип платформи за изготвяне на уебсайтове не са много, но малко по-малко технологията започва да взима превес и този тип решения стават все по-популярни.

Какъв съвет бихте отправили към предприемачите, които имат нужда от сайт за своя бизнес и търсят подходящо решение за това?

– Първо е важно да си изяснят много добре от какъв тип сайт имат нужда, тоест каква е целта му, какви ще бъдат неговите структура и функционалности. Другото важно нещо е винаги да се интересуват на каква платформа ще бъде изпълнен проекта, защото от това до голяма степен зависи цената, както и да преценят дали тя може да задоволи изискванията им.

Ако искат сложен уебсайт има смисъл да се обърнат към софтуерни компании, които да разработят онлайн софтуерна система, със специфична функционалност, за което си заслужава да се плати и дадената цена.
Ако, обаче, имат нужда от стандартен фирмен уебсайт или електронен магазин няма нужда да инвестират хиляди левове в изработка.

blur-blurred-background-communication-908287

Ако някой избере платформата на Oxxy за изграждане на своя уебсайт, как и към кого може да се обърне, за да му бъде направен такъв?

– На първо място съветваме хората, които имат нужното време, да се опитат да си направят уебсайта сами в платформата на Oxxy, като изгледат нашите обучителни видеа с уроци, както и могат да разчитат на нашия екип по поддръжката за съвети и помощ на всяка стъпка от процеса.

Ако, пък, нямат време и желание да го направят сами, достатъчно е да намерят специалист, който използва платформа от типа на Oxxy „website builder” или да се обърнат към нас и буквално за няколко дни имат професионален уебсайт на много достъпна цена.

За целта, клиентът може да се свърже с нас във фейсбук месинджър https://m.me/oxxy.bg, на имейл support@oxxy.com или на тел: +359 2 434 1794. Може да направи запитване и ние ще му изготвим индивидуална оферта.

Към основната услуга за изработка на уебсайт, сме се постарали да предложим всички решения, от които може да има нужда един уебсайт, в това число оптимизация на уебсайта за търсачките, подготвяне на подходящо съдържание (копирайтинг), обработка на снимки, онлайн маркетинг и др. За много от услугите можем да препоръчаме специалисти, работещи на фрийланс начала, които да работят директно с потребителите ни. Накратко, на разположение сме да предложим пълно обслужване на клиента за едно професионално и успешно онлайн присъствие и бизнес.