Онлайн продажби: собствен магазин или Amazon/eBay

website-buildingИскате да продавате онлайн. Чудесно!

Но кое да изберете? Да използвате marketplace платформи като Amazon, eBay и дори Etsy или да създадете свой собствен онлайн магазин.

Някои продавачи правят и двете успешно. Други поддържат брандиран сайт само с маркетингова цел и продават само през маркетплейс.

Защо не ви го препоръчваме? Трудно се следят продажбите, резултатите от маркетингови кампании и т.н., когато данните не са на едно място.

По-добре е да изберете едното и да се концентрирате там.

Кога са подходящи Amazon, eBay и Etsy?

Ако ще правите дропшипинг и не искате да си имате главоболия с маркетинг, специално обслужване на клиенти или поддръжка на сайт – тези големи сайтове са за вас.

Да сложиш няколко продукта там е лесно и бързо, не се изискват особени технически умения. Няма да ви се налага да пращате имейли или да пускате реклами във Facebook.

Ще ви свършат работа, ако продавате за допълнителен доход и времето ви е ограничено. Също и ако сте от дигиталните номади, които пътуват постоянно и не могат да поддържат стока и склад на постоянно място.

Кога тези места не са за вас?

● Искате да имате контрол над марката си и свобода да я представяте.
● Искате да имате директен контакт в клиентите си.
● Не искате да споделяте печалбата и данните за продажбите си.
● Искате пълна свобода в маркетинговите активности.
● Не продавате в много държави.

Предимства на собствения онлайн магазин

Макар че звучи по-сложно, да имаш собствен магазин всъщност улеснява продажбите. Ако сте зависими от други, всяка една промяна в политиките им може да ви ощети.

Когато вие държите целия контрол, бизнесът ви не се спира от изисканията на невидим посредник.

1. Развивате марката си

Amazon и eBay не дават много опции за представяне на марката – всички (освен най-най-големите марки) разполагат с едни и същи страници и продуктови блокове.

В Etsy e малко по-добре, там са малко по-отворени за креативност (за да са различни от Amazon), но все пак си има правила.

На собствения си сайт, обаче, можете да презентирате марката си по всякакъв начин. Нямате ограничения за съдържанието, разположението, цветовете, блоковете.

Можете да наблегнете на своите ценности, защото потребителите вече предпочитат да купуват продукти с история и мисия.

Можете да обвържете продуктите си с lifestyle съдържание, така че сайтът ви да се посещава не само за покупка и да изградите лоялна фен база.

Когато няма правила, всичко е възможно.

2. Обслужвате клиентите си добре

Ако искате да се задържите в бизнеса, клиентите ви трябва да са доволни. Ще ви препоръчат на приятели и те самите ще купят пак.

Това става, като в процеса на покупка и след това вие им асистирате и правите преживяването по-приятно:

● Имате live chat за помощ.
● Отговаряте на клиентски запитвания по телефона и/или по Facebook.
● Не се бавите с отговори по запитвания.
● Интересувате се за впечатленията за продукта след доставката.
● Комуникирате допълнителни качества и употреби на закупения продукт, за да бъде ползван често от купувача.

Големите маркетплейси ограничават този тип лична комуникация с клиентите и често продавачите са безсилни да предоставят обслужването, което биха искали.

Забелязали ли сте, че в Amazon няма live chat. Комуникацията с клиенти става само през тяхната система, която е тромава и досадна за всички – а вие дори нямате имейлите на собствените си клиенти!

3. Само вие имате достъп до всичките си данни

За съжаление, големите играчи не са лоялни. Те имат достъп до вашите данни за продажби и лесно могат да ви станат конкуренти.

Вече има подобни случаи, в които гигантът Amazon забелязва потенциална ниша, отворена от някой продавач, и започва да продава същия продукт на по-ниска цена.

От друга страна, ако вашият магазин е самостоятелен, вие можете да ползвате данните за оптимизации, така че да подобрявате продажбите си. Някои примери са:

● Да следите продажбите си по канали и съответно да преразпределяте бюджета си за реклама.
● Да сегментирате клиентската си база и да правите персонализирани промоции.
● Да работите активно по задържането на клиентите си и получаването на повторни поръчки от тях с имейл маркетинг.
● Да подобрявате асортимента, подредбата на продуктите на сайта и промоциите на базата на потребителското поведение.

4. Можете да правите всякакъв маркетинг

На собствения си сайт можете да правите всякакви промоции, които маркетплейсите не ви позволяват или таксуват допълнително. Повече гъвкавост ви предпазва от това да дразните клиентите си с изтъркани трикове като вечно зачертаните цени на Amazon.

Когато вие контролирате данните си, можете да ги използвате за по-персонализиран маркетинг, който да ви носи повече продажби.

Например, маркетплейсите ще ви включат в промоционални имейли с всякакви продукти, които или не са свързани с вашите, или са конкурентни.

Със собствен магазин, обаче, можете да подберете правилните продукти, които си подхождат, за да създадете най-доброто впечатление у клиента. Същото важи за всички други типове имейли.

Също така, можете да добавяте намаления и промо условия по свой избор според ситуацията, а не да разчитате на чужд алгоритъм. Промо кодове, 3 за 2, бонуси за лоялни клиенти, всякакви вариации на имейли при изоставена количка – всичко е във вашите ръце.

Не на последно място, свободни сте да градите връзка с клиентите си в дългосрочен план – да им пращате съдържание, да организирате игри, да ги каните да ви следват в социалните мрежи, да искате мнението им и да ангажирате вниманието им по всякакъв начин.

5. По-силно присъствие на локалния пазар

Ако не желаете да продавате в световен мащаб, нямате нужда от глобално присъствие и огромна конкуренция.

Напротив – концентрирайки се на местния пазар, можете да направите по-голямо впечатление с партньорства, да се свържете по-добре с потенциалните си купувачи на физически събития и да изградите марката си по-бързо, защото говорите езика на хората.

Няма бизнес логика да сте малка българска компания за памучни чорапи, която може да произвежда и доставя само количества за родния пазар, и да се хвърлите на маркетплейс, където трябва да продавате на английски език.

И не се притеснявайте – скоро няма да има Amazon/ eBay България, а всички знаем, че засега доставката от най-близките им клонове не е особено лесна и безпроблемна.

Решихте ли се да имате собствен магазин?

Не е толкова трудно да създадеш магазин от нулата. С лесна за ползване платформа като Oxxy не са нужни познания по програмиране или дизайн. Влез в платформата>

Вие определяте правилата и не делите печалбата си с никого. Затова направете си магазин и започнете да продавате.