Facebook реклама – митове и реалност

Александър НеновИнтервю с Александър Ненов, интернет предприемач, мениджър и консултант на стотици интернет проекти, включително Facebook реклама. Александър Ненов е съосновател на дигитална агенция Reshenia.com. Реализира най-голямата публична сделка в българския интернет през 2007 г. с продажбата на сайта Teenproblem.net. Лектор е на серия от семинари, свързани с онлайн бизнеса и иновациите, сред които TEDxАвтор е на бизнес книгите „На 1 клик разстояние“ (2012), „Как да печелим в интернет?“ (2015) и „Интернет безопасност“ (2016). 

книги Александър НеновКакви са последните тенденции, свързани с Facebook и какво трябва да знаят предприемачите, които поддържат корпоративни страници в социалната мрежа?

– Свикнали сме да говорим за Facebook като една социална мрежа, но тя преплита в себе си отношения между бизнеси, между бизнес и клиенти както и изцяло лични. Целия този микс прави платформата трудно предсказуема и изключително динамична.

В последно време набират сериозна скорост чат ботовете, с които Facebook страниците могат да провокират, консултират и стимулират потребителите си водейки ги до по-големи продажби. От друга страна Facebook само за една година успя да се забърка в две фрапиращи изтичания на данни, последното от което предизвика злоупотреба с профилите на над 50 милиона потребители по целия свят. Това подронва авторитета на мрежата и допринася за сериозен отлив от потребителите, което влияе силно негативно на бизнеса.

Като една от тенденциите можем да посочим и повишаването на цените спрямо конкретни действия на потребителите при рекламни кампании. Така Facebook става от една страна по-мощен инструмент благодарение на подобрените си алгоритми, но от друга страна и скъп инструмент, с който не е добре да се играе на усет. Това е и причината все повече фирми и физически лица да се насочват към управление на рекламите от дигитални агенции, вместо сами да инвестират парите си, тъй като това често е равносилно на хазарт.

Как фирмите могат да извлекат максимална полза за своя бизнес чрез присъствието си във Facebook?

– На първо време те трябва да присъстват във Facebook. Това е нещо, което много бизнеси пренебрегват и изпускат потока на потребители, които имат нужда да контактуват под някаква форма с въпросния бизнес. Обратната връзка посредством Facebook е бърза, адекватна и може да подобри качеството на предлаганите услуги. Като добавим към това изключително високото проникване на тази социална мрежа в живота ни – тя се превръща в един изключително силен канал за таргетирана реклама, по-силен дори от традиционните медии. Не на последно място, бизнесите, които имат правилна стратегия биха могли да използват партизански рекламни подходи и да достигнат до милиони потребители срещу скромни бюджети или дори без пари. Но за ефективна Facebook реклама трябва правилна и стратегия и разбиване на социалната мрежа в пълнота.

Какви възможности дава Facebook рекламата?

– Ограниченията във Facebook са сравнително малки, за това възможностите можем да кажем са безгранични. Най-ценното на Facebook е възможността да се насочва дадена рекламна кампания към много ясни социални групи базирани на пол, възраст, регион и интереси. Освен това обаче, рекламна кампания може да се насочва и към по-специфични аудитории като например „самотни майки“, „мъже далече от дома“ и други подобни. Това е инструмент, който при правилна употреба може да ви доведе до върховете на онлайн бизнеса.

cellphone-close-up-display-744464

Какъв бюджет трябва да задели една фирма за Facebook реклама и какви резултати може да очаква?

– Всяка фирма има различна дейност и продукт и ние в Reshenia.com избягваме да посочваме примерен бюджет без да разберем в детайл всеки един продукт, бранд и услуга, за която ще трябва да работим. Всичко зависи от това на кой пазар оперирате – ако сте в България бюджета е по-скромен, за разлика от този, които трябва да похарчите във Великобритания или САЩ. Така че, ако таргетирате аудитория извън страната, то бюджетът набъбва пропорционално на пазара. Това което е важно да знае всеки, който е решил да се пробва във Facebook рекламата е да не „слага“ по 2$ и да види какво ще стане. Този тип подсилвания на публикации, често има измамен ефект, ако изобщо има такъв. За да се настрои правилно една кампания тя трябва да е целенасочена, продължителна и с бюджет позволяващ натрупването на реална статистика, която да ви даде ясна представа какво се случва.

Моята препоръка е когато правите кампания да инвестирате не по-малко от 10 EUR на ден. Това е миниум, който в рамките на 10-20 дни може да ви даде добра обратна връзка дали сте избрали правилната аудитория, дали кампанията ви има нужда от допълнително третиране или обратното – разширяване на фокуса.

Често, хората казват, че нямат пари за инвестиране във Facebook реклама, а това правят микро инвестиции по 2-3EUR на ден. Със същия успех тези пари могат да бъдат похарчени на лотарията, вместо в реклама на кампания, тъй като с подобен бюджет алгоритмите на Facebook не могат да се адаптират преди бюджета да е похарчен. Оказва се, че евините реклами излизат значително по-скъпо на рекламодателите.

Базирайки се на Вашия опит и стотиците рекламни кампании, които сте реализирали, как трябва да изглежда една успешна реклама?

– Една реклама трябва ясно да показва какво се продава, на каква цена и най-важното посланието да бъде разбираемо за потребителя. Оригиналностите в рекламата често са повод за гордост от създателите на рекламата, но на практика рядко водят до продажби. Ако рекламата е имиджова това е допустимо, но във Facebook имаме инструменти за продажба и не трябва да ги пренебрегваме. За това най-добрата реклама е тази, която продава пряко нещо, което е разпознаваемо за хората, с ясни правила, на цена, която не изисква замисляне от страна на потребителя. Сложим ли звездички, ситен шрифт, шокови думи от типа „БОМБА!“, „УЛТРА НИСКИ ЦЕНИ“, ние убиваме рекламата и продукта си.

Добра идея ли е да разчитаме само на Facebook страница или е добре да имаме и собствен сайт?

– Категорично не е достатъчно. Да, много е лесно, евтино и достъпно да се направи Facebook страница. Но да разчитаме да развиваме бизнес изцяло с нея е несериозно и потребителите го усещат. В този подход има и редица рискове, един от които е, че базираме бизнеса си на платформа, която представлява социална мрежа, чиито правила се менят постоянно. Когато имаме собствен сайт, ние имаме контрол над него, докато правилата на Facebook не ги определяме ние. За това винаги е добра идея независимо в кои социални мрежи имаме страници и профили, да имаме и собствен сайт, който най-пълно да показва нашите продукти и услуги.