Коледa: 3 съвета за по-успешни онлайн продажби

blur-bow-boxes-749354

Готови ли сте за коледната шопинг еуфория? Подготвихте ли вече коледни предложения за вашите клиенти в онлайн магазина ви? Ако още не сте, време е да го направите, защото празничния сезон започва. Това е периода, в който можете да направите ексклузивни оферти и да помогнете на потребителите в избора на подаръци за близки и познати. През това време на година, коледния дух и настроение за пазаруване обхващат всички и задължително трябва да сте готови с промоции и специални предложения.

Ето няколко съвета, които могат да ви дадат идеи на какво да наблегнете във вашата комуникация и как да засилите продажби си през този период.

Коледна визия

Разбира се по време на празниците, вашият онлайн магазин трябва да има празнична визия, за да създава настроение и да бъде в унисон с коледната еуфория. Много онлайн търговци не обръщат внимание на подобен род инициативи и не влагат старание да подготвят специален брандинг. Нашият съвет, обаче, е да се опитате да направите професионална “новогодишната украса” на своя сайт. Обърнете се към професионален дизайнер, за да ви разработи хубави коледни банери, коледна версия на логото ви и т.н. Пазаруването често е емоционален процес и ако успеете да създадете коледно настроение и да впечатлите клиентите си, това ще има веднага положителен ефект върху вашите продажби.

И тъй като е необходима последователност в комуникацията, която правите, не пропускайте да въведете празничната визия във всички използвани от вас канали, като профилите в социалните мрежи, имейл комуникацията, в “pay-per-click” рекламата и др.

Осигурете коледни опаковки и малки празнични комплименти, които можете да добавите в пакетите на поръчаните стоки. Това може да бъде например коледна картичка с вашия бранд отпечатан на нея с възможност клиентите да я персонализират, надпишат и подарят на някого. От една страна това е реклама за вас, но също така е един малък бонус подарък за клиента, което винаги ще бъде оценено и ще изненада приятно. Такива жестове съдават лоялност и ангажираност към бранда.

Промоции и отстъпки

Всякакви отстъпки и промоции са добре дошли през този празничен период. Потребителите ги очакват и в тази връзка е хубаво да осигурите специални предложения. Това, за което трябва да внимавате, обаче, е ясно да обявите условията на всички тези промоции, за да няма недоволни клиенти и да не си създавате повече работа и проблемни ситуации с поръчки по празниците. Често потребителите подведени от шопинг еуфорията и отстъпките недоглеждат условията или сроковете на офертите и правят покупка, за която после съжаляват. В тази връзка е хубаво всички промоционални условия да са ясно и видимо обозначени.

Освен коледни промоции и отстъпки на стандартните артикули, които продавате онлайн, би било добре, ако подготвите специален коледен асортимент за вашите потребители. Пуснете артикули, които биха били подходящи за подаръци или пък са тематични за новогодишните празници. Колкото повече тематични неща имате, толкова по-ефективно ще успеете да се възползвате от цялостната празнична обстановка и нагласа на клиентите да купуват. Можете, също така, да добавите специална коледна рубрика в главното меню, в което да бъдат сортирани и визуализирани тези продукти.

box-2953722_1920

Перфектно обслужване

За да реализирате максимални продажби и за да останат клиентите ви доволни е нужно през празничния сезон да бъдете подготвени за по-голямо натоварване и достатъчна наличност, тъй като поръчките ще се увеличат и трябва да сте в състояние да реагирате бързо. При доста фирми, при които няма предварителна организация за повишения обем, се получават забавяния в пратките или грешки при поръчките и клиентите остават недоволни. А когато става въпрос за празници и подаръци, клиентите са още по-чувствителни и лошата организация може да ви изиграе лоша шега.

Също така по време на празниците, забавяния могат да се получат и от самите куриерски фирми. Говорете предварително с вашите партньори и се информирайте кои са най-натоварените периоди и дни, за да можете своевременно да предупредите и вашите клиенти. Това само може да повиши доверието на клиентите във вашия бранд и да ги направи още по-лоялни, виждайки вашето професионално отношение и старание.

Наистина коледния сезон е доста доходоносен за много бизнеси, но за да се извлече максимална търговска полза се иска добра организация, съчетана с предварително планиране. Обмислете добре вашата комуникация, промотирайте интересни оферти и осигурете добро обслужване и ще видите, че по Коледа стават чудеса!