9 съвета как да повишите вашите онлайн продажби

9 съвета как да повишите вашите онлайн продажби

Как да превърнете посетителите на вашия електронен магазин в клиенти? Kак да ги убедите да ви се доверят и да се възползват от вашите продукти и услуги, генерирайки онлайн продажби?

Много фактори влияят на процеса на взимане на решение за покупка и един онлайн търговец трябва да програмира всяка стъпка през която ще мине клиента, осигурявайки подходящи стимули, за да го активира и да му създаде желание да пазарува онлайн.

Има различни техники, които могат да се използват. Избрали сме 9 похвата, които могат да ви бъдат полезни в онлайн комуникацията с цел повишаване на вашите онлайн продажби.

1. Ново!

Не забравяйте да представяте и да отбелязвате новите продукти във вашия магазин. Това може да стане, например, като поставите надпис или стикер “НОВО!” върху самите снимки. Когато пускате нова линия продукти, можете да добавите “НОВО!” до името на дадената рубрика в основното меню, за да е видимо на всички страници, стимулирайки по този начин потребителите да кликнат и да разгледат новите предложения. Или направо да добавете изцяло нова рубрика “Нови продукти”, в която да могат да се разглеждат само и единствено новостите.
Комуникацията на новостите е много важна не само, за да сте сигурни, че клиентите ви няма да ги пропуснат, но също така представлява много важно послание, че магазинът ви се обновява непрекъснато и че винаги има нещо ново и интересно. Това е едно от основните послания. за генериране на повече онлайн продажби.

Ето пример за самостоятелна рубрика с нови предложения в онлайн магазина Boohoo.com:

9 съвета как да повишите вашите онлайн продажби

2. Продуктови видеа

В много онлайн магазини продуктите са представени единствено чрез снимки. Това е най-масовата практика, тъй като видеата са по-трудоемки за подготвяне, особено когато в магазина има доста продукти. Видео презентациите, обаче, са много по-въздействащи и задължително трябва да обмислите възможността да ги включите в продуктовото представяне. Разбира се, най-добре е видеата да са професионални, но имайки предвид колко са напреднали и достъпни технологиите, с малко повече практика и желание можете да направите добри видеа и със смартфон. В доста случаи за потребителите е много по-важно да видят един продукт от всички ъгли или в действие (ако е някакъв уред) и не се съсредоточават толкова върху качеството на самото видео. Идеята е, че за да убедите клиента да закупи продукта е необходимо да му дадете колкото е възможно повече информация и в тази връзка продуктовото видео може да се окаже доста решаващо за това той да вземе бързо решение. Освен това, видео презентациите ще ви дадат предимство пред други конкуренти, които предлагат подобни продукти, но не са ги представили както трябва онлайн.

Ето как онлaйн магазина на марката за спортна екипировка Kelty използва продуктови видеа, за да представи своите продукти:

9 съвета как да повишите вашите онлайн продажби

3. Бутони за споделяне в социалните мрежи

Колкото и тривиално да звучи, трябва да осигурите възможността на вашите потребители да споделят продуктите от онлайн магазина ви в социалните мрежи. Поставете бутоните за споделяне на видимо място до продуктовите описания. Споделянето от страна на клиентите е изключително силна и безплатна реклама за вас. Тази комуникация работи повече от платената реклама, тъй като потребителите споделяйки, реално препоръчват вашите стоки на свои познати, а препоръката от приятел е гаранция за качество!

4. Промоция за първа покупка

Промоциите са задължителна част от търговските предложения, тъй като стимулират потребителите да направят покупка. Търговците пускат всякакви промоции, но често забравят да пуснат отстъпка за нова клиенти. Реално този тип маркетинг активности са едни от най-важните, тъй като те имат за цел да привлекат нови клиенти, които не ви познават и не са сигурни дали да ви се доверят. Също така, един потенциален нов клиент винаги се колебае дали да избере вас или ваши конкуренти. Отстъпката за нов клиент ви позволява да имате предимство спрямо конкуренцията, давайки нещо повече на потребителя. Това важи още повече в случаите когато става въпрос за сходни продукти и цени. След като клиентът вече един път е закупил ваш продукт или услуга и е останал доволен е много по-лесно в последствие пак да избере вас и да направи следваща покупка.

5. Последна бройка, изчерпано количество и др

Случвало ли ви се е да купите нещо само защото е била останала само една бройка от страх, че повече няма да можете да намерите този продукт? Не случайно, много търговци наблягат на този тип комуникация, обявявайки видимо, когато е останал само един или ограничен брой от даден артикул или пък че количеството от даден вид стока е изчерпано. Всичко това говори за много търсен продукт, което пък от своя страна е силна мотивация за потребителите да искат да изберат същия артикул. Подобен ефект се създава също когато комуникирате колко клиента са се възползвали или закупили дадения продукт или услуга. Колкото са повече са те, толкова се качва и интереса към тях от потенциалните клиенти. При пазаруването, като цяло, не само онлайн, винаги присъства и психологическия момент, така че не го подминавайте, а осигурете всички необходими стимули, които могат да подпомогнат вашите онлайн продажби. В тази връзка може да обявите и лимитиран период във времето, през който клиентът може да се възползва и закупи продукта. Например, поставете часовник до определени артикули, който да отброява часовете и минутите назад до изтичане на обявеното време.

6. Най-продавани и търсени

Няма по-силен стимул за един клиент да купи нещо от това да знае, че толкова други хора в момента искат и са закупили същия продукт и услуга. Това говори за качество, изгодна сделка, атрактивни цени. Може да посочите на вашите потребители кои са най-търсените продукти и услуги сред тези, които предлагате. Направете отделна рубрика в основното меню с най-търсените стоки (най-продавани) или просто отбележете до самия продукт, че попада в тази категория. Amazon, например, имат отметка “best seller”. Ако вие не посочите кои са най-търсените стоки, от които много потребители са останали доволни, вашите клиенти няма как да го разберат, затова не пропускайте тази комуникация.

9 съвета как да повишите вашите онлайн продажби

7.Отделна рубрика промоции

Различните промоции също е хубаво да бъдат обособени в отделна рубрика в основната категория, за да бъдат по-видими. Имайте предвид, че доста потребители пазаруват само стоки с отстъпка. Вместо да ги карате да ги търсят из целия сайт и из всички категории, трябва да осигурите лесен достъп до най-атрактивните ви оферти. Ако го направите, не забравяйте, че често трябва да обновявате тази категория, защото ако редовните ви клиенти влизат често в сайта и непрекъснато виждат същите оферти, в последствие дори няма повече да проверяват тази рубрика. И обратното, ако виждат непрекъснато нови неща и промоции, за тях това ще е стимул да влизат по-често в сайта, за да видят какво ново и изгодно има за тях.

8.Предложения на продуктите във връзка с различни празници

Празниците винаги са повод за подаръци и нови придобивки, така че когато има такива периоди, вашият магазин трябва да е готов с празнични предложения. Те трябва да бъдат комуникирани на видимо място, най-добре още на главната страница с промоционални банери. Нека да има повече от едно предложение, за да могат потребителите да имат избор, като те са в различни ценови класове, евтини, средни цени и по-скъпо предложение. Направете и съответната празнична визия в рекламното каре, за да създадете съответното настроение и да въздействате емоционално на потребителя.

9.Контакти

Последният съвет е може би най-важният от всички предходни, а имено да сте сигурни че вашите контакти, на които може да се свърже с вас клиента са на възможно най-видимите места в сайта. За предпочитане е контактите да бъдат позиционирани най-горе в “хедъра” на сайта. Можете да добавите и някакво изречение, което пак да играе ролята на стимул за клиента да ви се обади и да зададе своите въпроси или да поиска съдействие при нужда. Например: “За бързи поръчки”, “Свържете се с нас!” и т.н

Ролята на това, контактите да са видими, е не само да улесни клиента при свързването с вас, но и му даде един вид успокоение, че винаги има някой на разположение, който да му съдейства. Контактите винаги създават доверие за сериозно отношение и професионализъм. Освен това, клиентът трябва да може да се свърже във всеки един момент с вас, преди, по-време и след извършване на своята покупка. Стимулирайите клиентите ви да общуват с вас и това със сигурност ще има положителен ефект върху вашите онлайн продажби. Ето един пример за добро разположение на контактите на самия сайт:

9 съвета как да повишите вашите онлайн продажби