Как да изберем най-подходящия дизайн за нашия уебсайт в Oxxy

Oxxy предлага широка гама от дизайни (шаблони) за вашия уебсайт. Всеки един от тях е разработен от уеб дизайнер, изглежда професонално и е съобразен с основните изисквания за едно отлично онлайн представяне. Шаблоните (темплейти) са разработени с цел да ви улеснят при създаването на уебсайта, по тази причина няма нужда да имате предварителни уеб дизайнерски умения и компетенции.  Всеки темплейт съдържа средно по 3 страници – Начална, вътрешна страница и страница Контакти, където основният дизайн е разработен във вариации за различните страници.

Предимството на платформата на Oxxy е, че всеки един от тези шаблони може да бъде персонализиран, тоест изменен според вашите изисквания. Така можете да ползвате една добра база върху която да стъпите и в същото време да персонализирате дизайна, задавайки свой собствен почерк. Промените могат да бъдат направени както на ниво цветова гама, така и на ниво раместване, изтриване на елементите или добавяне на нови такива.

Имате на разположение и опцията да започнете от празен шаблон, т.нар. бял лист и да разгърнете своето въображение, създавайки уникален собствен дизайн.

В галерията на Oxxy можете да видите, кликайки на бутона “Преглед” само първата страница от дизайна. За да разгледате всички негови страници, е необходимо да влезете във вашия акаунт и да кликнете на бутона “Създай нов сайт”. Така ще изберете дизайна, който ви харесва и ще го заредите във вашия профил под формата на нов сайт. По този начин ще успеете да навигирате през всички нагови страници.

Дизайните в галерията на Oxxy не са тематични. Тоест, един и същи дизайн може да бъде използван за различни тематични сайтове, напр фитнес сайт, фирмен, женски сайт и т.н На пръв поглед изглеждат подходящи за точно определена тема, заради поставените снимки. Ако, обаче, тези изображения се заменят с други, тогава имайте предвид, че сайтът ще изглежда по съвсем различен начин. Снимките носят голяма част от информацията за типа на дейност, която представя сайта, комуникират определени послания към потребителя и задават съответните очаквания какво инфо може да се намери на дадената онлайн страница. За да изберете правилният шаблон за вас е нужно да се абстрахирате от изображенията и да го разгледате на ниво тип на използваните форми и елементи и разположението на съдържанието. За тези последните ще дадем подробни разяснения по-долу в статията.

Цветовата схема също не е определяща при избора на дизайн, защото можете да смените всеки един цвят както на различните фонове, така и на отделните елементи.

Един от най-важните критерии, за да се спрете на определен шаблон е общия стил на дизайна. Има по-строги дизайни, които са подходящи за корпоративни сайтове или сайтове за услуги (напр. CLEANINGSERVICES, DEVICES ECOMMERCE, BUSINESS EDUCATION и др.), други са по-разчупени и нестандартни и могат да представят някаква креативна дейност (INTERIOR DESIGN, HEALTH и др.). Трети, залагат повече на големи изображения и са подходящи за портфолиа, блогове и т.н (PHOTOGRAPHY, PHOTOGRAPHY PORTFOLIO, DESIGN и др.). Други са по-подходящи за персонални сайтове (HOMEDESK, MUSIC, TRAVELER и др.).

Визуалното оформление на дизайна не е случайно и то е предвидено, за да внушава определена информация и послания чрез формите (кръгли, продълговати, квадратни, правоъгълни, неправилни и т.н), елементите (снимки, менюта, бутони, шрифтове и т.н ) и техните големини определени послания. Например, строгите квадратни или правоъглни форми са подходящи повече за корпоративни сайтове, а по-разчупените за лични сайтовеи и портфолиа или за бизнеси с креативна дейност. Също така, те са са подбрани с цел да представят най-добре даденото съдържание. Големите снимки, например, отнемат от полето на сайта и са предпочитани за сайтове с по-малко съдържание, където се търси повече визуален ефект.

Оформлението на начална страница е изключително важно, тъй като тя не е само е представителна, но играе ролята на обобщение на всичко за което ще се говори в сайта. Там са представени извадки или т.нар превюта на различните рубрики или под рубрики. Ако имате, например, сайт за услуги и отделно имате блог към сайта, е хубаво да изнесете превю на няколко статии на начална страница. В тази връзка трябва да изберете дизайн, който да съдържа това оформление.

Ако нямате много рубрики и текст в самия сайт и съответно няма нужда да изнасяте превюта на отделните секции, тогава за вас ще е по-подходяща начална страница с големи снимки и едно-две текстови полета.  

Като заключение може да се каже, че при избора на дизайна е хубаво да имате предварителна представа за структурата на сайта и неговото съдържание и за основните послания, както и какво впечатление искате да оставите у потребителите относно вашата дейност.

Нашият съвет е да подходите с внимание към избора на шаблон, за да може да направите един уникален уебсайт, който ще представя ваш и отлично вашата дейност.