Как да изградите успешна Инстаграм стратегия

instagram-1936912_1920Според световните статистики Инстаграм е най-интерактивната социална медия. Това означава, че потребителите там са най-склонни да харесват постове, да коментират и да споделят. Този факт я прави изключително подходяща за рекламен канал, през който фирми и брандове да промотират своите продукти и услуги. За да бъде успешно това промотиране, обаче, е необходимо да се отчетат всички специфики на медията, като това какъв тип съдържание се харесва, какъв е профила на потребителите и техните предпочитания, как точно трябва да се комуникира. Всяка социална медия има свои “неписани стандарти” и ако те не се спазват, резултатът е нулев. Няма как да общувате с потребителите и да пускате същото съдържание, което пускате във Фейсбук например. Това е така, защото всеки канал е построен по определен начин и е подходящ за специфичен тип комуникация, като се дава приоритет на определен вид формати. Ето няколко съвета как можете да изградите успешна Инстаграм стратегия:

Завладяващи фотографии

Силата на Инстаграм са снимките. Цялата социална мрежа е построена на тази концепция, в центъра на която са фотографиите! Колкото една снимка е по-завладяваща, изглеждаща професионално и отличаваща се от другите, толкова по-голям успех ще имате. Проверете различни акаунти на инфлуенсъри и брандове и ще видите, че всеки един от тях използва не просто добре композирани и случайно направени снимки, а такива които изглеждат професионално като светлина, цветове, композиция и т.н Ако снимките ви не изглеждат добре, дори и да имате много интересно съдържание ще бъде трудно да привлeчете вниманието на Инстаграм потребителите и да стимулирате активност.

Интересни сторита

Инстаграм ви дава възможност да получите видимост не само с постовете ви, но и със т.нар. сторита (от англ. stories истории). Разликата спрямо постовете е в типа съдържание, което е подходящо да публикувате там. Сторитата са за бърза комуникация, нещо моментно, което искате да покажете, видео или снимка, което ще изчезне след 24ч. На ден можете да добавяте многобройни снимки или къси видеа, докато най-често постовете са 1 или най-много 2 на ден. За сторитата не е необходимо съдържанието да е професионално изпипано, напротив, тук е важна автентичността на запечатания момент. Сторитата показват, така да се каже, какво се случва в “кухнята” или “зад завесите”. Също така, сторитата имат опция да добавите анкета или да зададете въпрос, на който да отговорят повече потребители, както и да сложите линк към друг профил или линк към страница онлайн (тази опция е достъпна само за акунти с над 10 000 потребителя). Можете да публикувате много наведнъж сторите и в последстие, ако желаете, да ги запазите в т.нар. Highlights, които са един вид тематични рубрики.

Хаштагове

Използването на хаштагове е задължителен елемент на една Инстаграм стратегия и е един от основните начини вашето съдържание да бъде откриваемо в социалната мрежа, имайки се предвид, че потребителят нямат опция за споделяне на постове на други хора на собствената си “стена”, така както във фейсбук (освен ако не се използва външно приложение). Споделянето може да стане само на лично съобщение до един или група от потребители. В тази връзка, за всеки пост, който пускате, трябва да публикувате в самия него или в коментар отдолу, предварително избрани хаштагове, които да отговарят на съдържанието на поста. Хаштагът е вид етикет, който “закачате на поста си” и по който той има вероятност да бъде открит в последствие. Препоръчително е да се използват както доста популярни, така и по-малко използвани хаштагове. Ако се включат само най-популярните вероятността да се класирате добре по тях е малка, тъй като конкурекцията е голяма. От друга страна, при по-малко използваните хаштагове, дори и да ги ползват по-малко хора, видимостта ви може да е значителна. При всички случаи, стратегията за хаштаговете трябва да е обмислена, както и да изпробвате кои хаштагове ще работят добре за вас. За идеи можете да погледнете какви хаштагове са включили в постове си вашите конкуренти.

instagram-1789189_1920

Лица, а не брандове зад Инстаграм профилите

Най-голям и доказан успех в Инстаграм имат персоналните профили, тоест профили на хора, които представят себе си и споделят свои мисли и ежедневни ситуации. Един вид Инстаграм се явява канал, чрез който можеш да надникнеш в ежедневието на най-различни хора, благодарение най-вече на сторитата. Акаунтите на брандовете, които са по-неперсонални и са най-вече комерсиални имат по-малък успех. В тази връзка, ако акаунтът Ви е фирмен, опитайте се колкото се може повече да представяте лицата които стоят зад фирмата, реални ситуации чрез различни видеа/снимки, защото силата на Инстаграм е точно в това. Не водете дистанцирана и формална комуникация.

Инстаграм телевизията (IG TV)

Инстаграм телевизията ви позволява да публикувате видеа, които са по-дълги (до 1 час) от стандартното време за видео в сторитата или в постовете от една минута. Тези видеа могат да бъдат качвани и гледани, както през отделното приложение IGTV, така и през Инстаграм приложението чрез създаване на собствен канал. Първите последователи на канала стават автоматично последователите Инстаграм профила. Видеата имат определен формат, който е много подходящ за социалната мрежа, но не толкова за други социални медии. Това трябва да се има предвид, когато тези видеа се използват с маркетинг цели и с намерение да бъдат споделяни. Въпреки всичко, Инстаграм телевизията може да бъде успешно включена в една Инстаграм стратегия и използвана за различен тип представяния, особено такива свързани с промотиране на брандове, продукти и услуги. Причината е, че има достатъчно време да се направи една завършена презентация или демонстрация или дори да се публикува кратко обучение. Също така, може да се ползва за показване на нещата “зад завесите”, различни процеси, хора и всичко, което се случва. Това винаги предизвиква интерес сред потребителите и стимулира интерактивност. Или пък да бъде използвана подобно на Youtube канал за тип podcast видеа на блогъри, инфлуенсъри или търговски марки.

Социалната мрежа дава изключително много възможности и с една добра Инстаграм стратегия тази онлайн медия наистина може да бъде мощно средство в маркетинг стратегията на всеки един бранд.