Платформата на Oxxy в помощ на студенти и преподаватели

learn-2001940_960_720Преди повече от две години Oxxy стартира пилотен проект с Русенски университет “Ангел Кънчев”, който продължава и към момента, за въвеждане на практически упражнения, свързани с развиването на потенциала на младите кадри в насока на онлайн предприемачеството. Целта на тази инициатива е да помогне на студентите, най-вече на тези от не-техническите специалности, да придобият знания и умения как да изградят успешно онлайн сайт или електронен магазин.

В днешно време информационните технологии вече са станали неделима част от бизнеса и всяка професионална среда. Придобиването на дигитални умения е абсолютно необходимо за всеки, който иска да бъде успешен в кариерното си развитие и в крак с новите бизнес тенденции.

В тази връзка Oxxy предостави за ползване своята платформа за създаване на уебсайтове www.oxxy.com, както и материали и видео обучения, които да подпомогнат учебния процес. Работата с платформата не изисква специални умения по програмиране, което я прави достъпна и лесна за използване от студентите. Платформата е от типа “website builder”, като начинът на работа е “drag and drop”, а именно визуално свободно местене и редактиране на елементите по сайта (текстове, снимки, форми и т.н.). Използва се визуален редактор WYSIWYG (What You See Is What You Get), тоест вижда се как ще изглежда реално сайта, докато се създава. В рамките на тази инициатива, Oxxy си сътрудничи, както с преподавателите, така и директно със самите студенти. Компанията има безплатна поддръжка по чат, имейл и телефон, която е на разположение на всички потребители. Отделно, екипът е специално подготвен да отговаря на запитвания на студентите, участващи в програмата, с цел да им помогне за проектите, върху които работят.

Стартът на пилотния проект беше възможен поради интереса и стремежа на Русенския университет да разработва програми, които отговарят на нуждите на студентите и са съобразени с новите пазарни тенденции. Един от приоритетите на университета е да осъществява връзка между академичните среди и бизнеса, под формата на различни проекти. Целта е да се даде максимално добра подготовка на учащите се, за да успеят да си намерят работа в последствие и да имат всички предпоставки за една успешна кариера.

people-2557399_960_720

С платформата на Oxxy работят студенти от специалности “Бизнес мениджмънт” и “Информатика и информационни технологии в бизнеса”. Практическите упражнения са част от учебната дисциплина “Електронен бизнес”, водена от гл. ас. д-р Мирослава Бонева, която сподели своите впечатления от партньорството: “Студентите работят с желание и се справят отлично, посредством допълнителните обучителни материали, които осигурява Oxxy, като видео уроци например, както и благодарение на съдействието на екипа на компанията да отговаря на въпроси на студентите. Моето лично мнение за платформата е, че е прекрасен инструмент, чрез който човек без да е IT специалист може самостоятелно да разработи собствен уебсайт и/или електронен магазин. Също така, има и две защитени дипломни работи, чиито практически части отразяват сайтове и електронни магазини разработени в www.oxxy.com. Едната дипломна работа е на тема “Изследване на възможности за подобряване на пазарни позиции чрез електронен канал за реализация”, защитена от бакалавър по бизнес мениджмънт, а другата – “Управление на електронен канал за реализация”, защитена от магистър по бизнес администрация.“

Обучението включва всички стъпки от създаването на уебсайта от нулата до това как да бъде оптимизиран за търсачките (SEO – Search engine optimization). Създадените уебсайтове могат да бъдат от всякакво естество от бизнес сайтове, сайтове за хоби, онлайн портфолио, онлайн магазин или други. Уменията, които придобиват студентите по време на практическите упражнения са универсални относно логиката и техниките за изграждане на уебсайт и могат да бъдат използвани и при работа и с други платформи.

Използвайки www.oxxy.com, студентите имат възможност не само да се запознаят с най-новите технологии, но и да бъдат готови с решение, ако в последствие в работната среда изникне нужда от такова, тоест изработка и управляване на уебсайт или онлайн магазин. Присъствието в интернет е задължително за всяка една фирма, която иска да се впише в съвременните пазарни условия и желае да има по-голям обхват на своя бизнес и клиентска маса. Освен чисто техническите умения, проектът има за цел да развие и предприемаческото мислене на студентите, свързано с дигиталната среда. Всеки един от тях може да пробва да създаде свой онлайн магазин и да тества своя бизнес идея.

Oxxy, също така, предоставя възможности, за всички студенти, които имат желание да се занимават с изработка на уебсайтове като професия, да използват платформата, за да стартират своя дейност на свободна практика и да предлагат тези услуги. В тази насока, компанията е развила т.нар. Програма за фрийлансъри*, чрез която предоставя полезни материали и насоки на всички млади хора, които искат да стартират свой бизнес в тази област. За повече информация виж тук>.

Успешното сътрудничество между Oxxy и Русенски университет “Ангел Кънчев” продължава да се развива и към момента. Идеята е да бъдат активирани и други проекти в тази насока, които да дадат нови възможности, знания и умения на студентите в областта на дигиталния маркетинг и онлайн търговията. Компанията Oxxy предвижда да стартира подобни инициативи и с други университети и учебни заведения.

Ако и Вашето учебно заведение се интересува от развиването на подобен род проекти, можете да се свържете с нас във фейсбук месинджър https://m.me/oxxy.bg, на имейл support@oxxy.com или на тел: +359 2 434 1794

*Фрийлансър (среща се и като фрилансър или фрийленсър) е човек, който изпълнява определена професия на свободна практика. Източник: https://bg.wikipedia.org