8 сигурни начина да спечелите доверието на клиентите си

Когато става въпрос за онлайн търговия, хората искат да се чувстват сигурни в избора на търговец. Създаването на електронен магазин е по-достъпно от всякога и изборът за почти всички видове продукти изобилства. Затова потребителите стават все по-внимателни, избирайки на кой да се доверят.

За целта ви предлагаме 8 стъпки, които да предприемете, за да превърнете разглеждащите магазина ви в нови клиенти.

1234

Отделете време на първото впечатление

През последните години в онлайн пространството изникнаха толкова много магазини, че изборът за почти всяка категория продукти е огромен, дори и в България. Това означава, че ако искате да изпъкнете далеч не е достатъчно просто да имате най-ниските цени или пък най-голямо разнообразие от продукти. При избора си дали да пазаруват от даден търговец, потребителите се влияят от множество фактори, като един от водещите е първото впечатление.

Запомнете, че имате не повече от 8-10 секунди да грабнете вниманието на посетителите си. Този кратък миг е определящ за това дали те ще напуснат сайта ви или ще продължат по потребителската пътека.

Споделете положителни мнения

Веднъж щом привлечете първите си клиенти, не забравяйте да поискате тяхното мнение. От една страна това ще ви даде ценни идеи за подобрение на услугите ви, а от друга – можете да споделите положителните мнения на своя електронен магазин.

Тази стратегия се използва от голяма част от успешните магазини. Причината е ясна – изграждане на репутация на стабилен партньор, който няма да излъже своите клиенти.

Комуникирайте в социалните мрежи

Социалните мрежи са лесен и достъпен начин да достигнете до своите клиенти. Постоянството там ще ви направи по-разпознаваеми и ще увеличи шанса от привличането на лоялни фенове.

Успехът в социалните мрежи обаче зависи от няколко важни фактора. На първо място трябва да определите в коя социална мрежа би било най-ефективно да инвестирате ресурси. Тук изборът зависи от това къде са най-активни потенциалните ви клиенти. На следващо място е нужно да изработите стратегия за това какъв тип съдържание ще публикувате. Това зависи основно от спецификите на самата социална мрежа, както и на типа комуникация, който искате да наложите.

Комуникирайте в реално време

Представете си, че пазарувате от онлайн магазин, но се натъквате на проблем, който ви спира да завършите поръчката. Бихте желали да получите помощ преди да продължите. В повече случай ще трябва да се свържете с екипа по поддръжка по имейл или телефон и да изчакате известно време преди да получите отговор.

Не отричаме важността от това да предоставите електронна поща и телефон, на които клиентите ви да могат да се свържат с вас, но не забравяйте, че в онлайн пространството има далеч по-бърз начин за комуникация. С Oxxy можете лесно да интегрирате чат, от който посетителите на вашия сайт да могат директно да се свързват с ваш сътрудник и да получат необходимата помощ. Подобен тип софтуер, който можете да ползвате безплатно, предлагат Zendesk и Tawk.to.

Отговаряйте на въпросите, преди да са зададени

Когато става въпрос за онлайн магазини е важно да помислим предварително за евентуалните проблемни ситуации, с които потребителите могат да се сблъскат в процеса на осъществяване на поръчка. Като собственик на бизнес, лесен начин да спечелите доверието на клиентите си е като им покажете, че мислите една стъпка напред.

За целта можете да направите специална секция „Често задавани въпроси“ на вашия магазин. В нея можете да отговорите на най-честите въпроси, които получавате. По този начин не само ще покажете, че мислите за своите потребители, но и ще намалите сериозно работата на екипа по поддръжка, тъй като клиентите ви ще могат да си помагат сами.

Представете се

Един ефективен начин да спечелите доверието на своите клиенти е да покажете кои сте. Хората са много по-склонни да се доверят на даден бизнес, когато виждат лицата на хората, стоящи зад него. Ето защо, можете да се опитате да измислите креативен начин да покажете кои са хората, работещи здраво за своите клиенти.

Нека условията са ясни

Бъдете открити относно условията на вашия онлайн магазин, в това число цени и време за доставка, връщане на стоки, начини на плащане и др. Повечето пазаруващи търсят този тип информация преди да направят поръчка и липсата й най-вероятно ще ги накара да се усъмнят в търговеца. Така че, за да не губите потенциални клиенти, бъдете напълно открити относно условията, които важат.

Бъдете достъпни

Показвайки, че сте достъпни означава, че сте отворени към всякакъв тип комуникация. Освен задължителния имейл, не се страхувайте да оставите телефонен номер и адрес за контакт. Не забравяйте и за вече споменатите онлайн чат и социални мрежи. Друга добра идея е да насърчавате клиентите си да се свържат с вас чрез форма за контакт.

Искате да продавате онлайн? Създайте собствен онлайн магазин с Oxxy сега!