Кои са най-често срещаните грешки при създаване на уебсайт

Независимо дали имате фирмен или личен уебсайт, във всеки един случай той е определящ за онлайн идентичността ви и като такъв следва да бъде завладяващ за посетителите. Oxxy ви позволява да постигнете това по-лесно от всякога, като ви предоставя всички необходими инструменти за създаване на първокачествен дизайн.

Постигането на добър резултат обаче зависи от различни фактори – проучване, предварителен план на уебсайта, изпълнение. Ако допуснете грешка в която и да е стъпка, има голяма вероятност сайтът ви да не толкова ефективен, колкото ви се иска.

Ето защо сме подбрали тези 6 най-чести грешки в изпълнението, които правят дори и добре замислени уебсайтове да изглеждат зле и да карат посетителите да не се връщат повече там.

уеб дизайн грешки

Нечетимо съдържание

Колкото и добри да са текстовете на сайта ви, ако са трудно четими, никой няма да им обърне внимание.

Има няколко фактора, които могат да направят един текст труден за четене. На първо място това е прекалено голямото количество текст на една страница.

Други често срещани проблеми са липсата на достатъчно контраст между цвета на текста и фона, прекалено малък или пък прекалено голям размер на текста, както и трудно четими шрифтове.

Вместо това, опитайте се да оставяте достатъчно празно пространство по страниците, за да бъде приятел за окото текста и използвайте приятни цветове и шрифтове, които ще го направят лесно четим.

Прекалено много дизайн

Що се отнася до уеб дизайна, комбинирането на много различни стилове обикновено е грешка и води единствено до лоши резултати. Много хора без предходен опит включват всевъзможни дизайн елементи, което води до един зле подреден микс.

Начинът да преодолеем това е, като правим дизайна на база на целта на уебсайта. Имайки предвид какво искаме да постигнем, можем лесно да дефинираме и стила. В крайна сметка, да си креативен не значи да правиш всичко, което можеш и ти се струва хубаво, а първо да обмисляш дали то ще се връзва с цялостната ти визия за нещата.

Трудна навигация

Всички сме попадали в подобни уебсайтове. Десетки страници, които трудно се намират. Бутони без никакъв на пръв поглед смисъл. Понякога дори не можем да намерим основното меню, за да посетим друга страница.

Всичко това е сигурен начин да си гарантираме, че никой няма да се върне повторно в нашия уебсайт. За да избегнете тази опасност, отделете достатъчно време да организирате менюто си в смилен вид и проверете няколко пъти дали не сте забравили някоя скрита страница, до която не може да се достигне с максимум 2-3 клика.

Неподходящи изображения

Намирането на хубави изображения е трудна задача. Понякога дори и да намерим такива пък, те струват пари, което ни кара да търсим по-евтини варианти. Накрая стигаме до там, че сайтът ни е пълен с нискокачествени и неподходящи изображения и изглежда все едно е направен в зората на интернета.

Намирането на хубави изображения е една от най-времеемките задачи, но не е невъзможна, нито пък задължително изисква сериозни инвестиции. Една от възможностите е да използвате множеството безплатни изображения, които са вградени в платформата на Oxxy. Ако там не намирате нищо подходящо, има немалко сайтове, предлагащи напълно безплатни изображения. Някои от най-добрите са Unsplash, Pexels и Morgue Files.

Твърде много елементи. Никаква подредба

Нека поставим тук една карта, за да ни намират лесно. Отдолу няколко изречения текст, няколко бутона, контактна форма, няколко снимки и накрая в единственото празно пространство на страницата, ще сложим и телефонните ни номера. Ето ви един сигурен начин да се загуби фокуса от основното съдържание.

Когато е лесно да добавяш всякакви елементи, изкушението да го направиш е твърде голямо. Решението е никога да не забравяме за т.нар „негативно пространство“ (терминът е често срещан и като „празно пространство“). Това е част от страницата, върху която няма никакво съдържание. Целта на негативното пространство е да фокусира посетителите върху важните неща на една страница, като например бутона за поръчка на продукт или за контакт.

Липса на мобилна версия

Много начинаещи уеб дизайнери забравят за мобилните устройства. Използването на смартфони нараства с бързи темпове, в това число и в България. Това означава, че голяма част от трафика идва именно от мобилни телефони. В същото време, Google направи редица промени в начина, по който класира сайтовете с цел да помогне именно на потребителите на смартфони.

Така вече далеч не е достатъчно да позволявате на посетителите ви да виждат същия уебсайт както на декстоп, така и на мобилни устройства. Необходимо е да обърнете внимание и на мобилната версия на своя сайт. Oxxy предоставя изключително лесен за използване мобилен редактор, който ще ви гарантира, че сайтът ви ще изглежда чудесно на всякакъв тип екрани.